Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem maminkám. Chtěla bych poradit. O víkendu jsem si zasadila balkonová rajčátka cherry sazeničky. Nikdy jsem nic nepěstovala, jenom pažitku a petrželku. Včera v receptáři zrovna byla reportáž o pěstování rajčátek a tam pán říkal, že se za každou ceny musí přihnojovat. Myslíte že je to opravdu třeba? Chci si vypěstovat rajčátka bez chemie, je něco třeba přírodního? A pak jsem četla, že by na listy neměla vůbec přijít voda. Mám je na balkoně, ale bohužel nemáme stříšku, takže před deště je neuchráním. Myslíte že se dají vypěstovat i doma za oknem? Svítí mi tam celý den sluníčko, což mají prý rády a před větrem tak taky budou chráněný.
Příspěvek upraven 28.04.14 v 12:40
Pokud nebudeš přihnojovat, asi nebudou tak dobrý / velký / sladký. prodávají se i přírodní hnojiva.
Hnojeni nedelam ani na zahradce, dle me vyrostou tedy i bez toho. S tou vodou a pravdepodobnosti plisne uz bych to videla jako pravdepodobnejsi… ja pestuju na balkone spoustu veci, ale rajcata ne, mam ho zaskleny a prijde mi, ze nehybajicise vzduch je na vselijake plisne to nejlepsi
Rajčata máme normálně na zahradě, prší na ně a v pohodě. Taky nehnojíme, rostou a jsou dobrý. ![]()
Ahoj, pěstují teda na zahrádce a přihnojuji.
teď kristalon start a pak gold. vidím to tak na max 5hnojení za celou sezónu.
a zalivani, na listy opravdu kvůli plísní blby a když svítí slunce hrozí popálení.
ale asi záleží i na vitalite rostliny. já zalévám tak že opru hadici o konstrukci a odcházím ![]()
měla jsem ve stejným záhoně i cukety a žádná plíseň
Podle mé zkušenosti záleží dost na počasí. Před 2 lety mraky rajčat bez hnojení, v loňském divném létě nic. Je ale pravda, že déšť na ně nic moc, sestra měla na dvorku a měla je horší než já ta balkonová. Když je dáš jen ke zdi, ne do prostoru, tak by jim tam mohlo být dobře.
Máma pěstuje rajčata každý rok. Má je venku a bez zastřešení, takže na ně prší a vždycky je vše ok.
Já právě dosázela cherry rajčata venku a též budou bez střechy, tak uvidíme co z toho vznikne
..
@pucinka1 píše:
Chci si vypěstovat rajčátka bez chemie, je něco třeba přírodního?
A z ceho by to rajcatko zilo? To je jako bys chtela aby ti ditko rostlo z vody a vzduchu. Kdyz mrknes na slozeni hnojiva…tak zjistis, ze to jsou proste prvky, ktere ta rostlinka potrebuje…rozlisuj to od postriku atd…coz uz je opravdu chemie;-)
Zalezi co pouzijes za hlinu, do ktere zasadis…obcas prodavaji i obochaceny substrat, ktery hnojit neni az tak potreba…a taky zalezi, kolik te „hliny“ tam das…
Proste si to hnojeni predstav jako sve jidlo ![]()
Příspěvek upraven 28.04.14 v 11:45
Rajcatka jsem loni vypestovala na balkone bez problemu, mam je uplne u zdi a myslim ze na ne neprsi, takze vodu na listech jsem neresila. Prihnojuju obcas, dost nepravidelne, mam koupene takove granulky, jsou na bazi trusu nevim uz ceho, takze snad bez chemie.
Mno já doma na balkoně pěstuju skoro všechno od okurek rajčat salátu a hromady bylinek:) „malý strýček Pompo“
Hnojiva nepoužívám rostou nádherně… jen to chce koupit kvalitní zahradnický substrát na zeleninu ne na kytky…
Pokud to vysadíš do květinového tak ano hnojivo budeš potřebovat, protože tam nebude dostatek živin ![]()
Používám universal od MR. garden, který koupíš všude
Teď akorát řeším, že toho vzešlo víc než mělo tak kamarádky mají radost
![]()
Vloni jsme měli rajčata venku na zahrádce, ve foliovníku i na balkoně cherry. Zahrádka i foliovník přihnojované, balkonové ne, jen hlína byla kupovaný substrát. Rodily všechny dobře.
@jan.ny17 Hnojit se dá i hnojem, slepičím trusem atd., nemusí to být uměle vyrobená hnojiva přece.
Já jsem kdesi četla, že nejlepší hnojivo na rajčata jsou listy kostivalu namočené ve vodě
to je přírodní
Děkuji všem za odpovědi, zkusím sehnat přírodní hnojivo, ať maj rajčátka aspoň nějakou výživu a uvidíme co z toho vyroste, jestli vůbec něco vyroste
.
@Ukulina píše:
@jan.ny17 Hnojit se dá i hnojem, slepičím trusem atd., nemusí to být uměle vyrobená hnojiva přece.
Vsak to netvrdim, jen vysvetluji to, proc je zapotrebi hnojit… To cim bude kdo hnojit zalezi na kazdem z nas…a na tom co dana zelenina potrebuje ![]()