Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pracovala jsem v salonu, kde bylo několik let vymalováno pastelovými barvami. Pak někoho napadlo, že tmavě červěná s bílou bude úúúžasná. Do roka se kolektiv rozhádal, salon zanikl a i klientky říkaly, že se tam necítí dobře. Červená vzbuzuje agresi… Mít ji v celým bytě, tak zešílím.
![]()
Červená barva vzbuzuje agresivitu a chuť k jídlu. Stačí kousek něčeho červeného, pro zdravou dravost. Vymalovat červené stěny je krajně nevhodné.
Každý člověk ale barvy vnímá jinak a někomu červená neva. My se při malování stěn zařídli podle sebe. Prostě jsme se řídili instinktem. Jediná červená barva je v dětském pokojíčku dvířka na skříni.
Jestli to vlastní bydlení bude zanedlouho tak už bych to vydržela ale jestli to není jistý tak to něčím přemázněte. Viděla sem pořad v TV kdysi dávno kde někdo popisoval jaký barvy se kam hodí. Takže do dětskýho pokoje žlutá - podporuje schopnost učení, pro malý děti oranžová, do kuchyně zelená - podporuje trávení, ložnice červená - podporuje chuť k sexu, koupelna tyrkysová - kompenzujě nějak vlhkost. Doma máme vše barevný, jen jednu chodbu bílou.
Tak já mám v ložnici tmavě červenou s bílou, a spí se mi tam krásně.Na mě asi ty barvy nepůsobí.
Určitě je to věc vkusu a povahy každého. Ale jestli už ti ta červená tak hodně vadí a majitel proti tomu přemalování nic nemá, tak bych aspoň jednu místnost přemalovala. U nás doma převládá žlutá, oranžová a meruňková. Tu meruňkovou máme v kuchyni a v ložnici (tam je trochu světlejší) a kromě toho, že se to moc líbí nám, to chválí téměř všechny návštěvy. Je taková jemná a přitom veselá. ![]()
Jinak doporučuju, jestli si barvu budete míchat sami, namíchat si třeba v kelímku od jogurtu kousek, natřít to na stěnu a nechat uschnout (nebo dosušit fénem) - udělat si vzorníček třeba tří odstínů a pak se ten vybraný snažit trefit. ![]()
Opravdu mám nutkání to přemalovat. Kdy se budeme stěhovat opravdu ještě nevíme. Takže děkuji za pěkné tipy.
Sindarelo -
už by to bylo pryč!!! Tedy pokud by majitel nic nenamítal.
Nedávno jsme o tom měly debatu s kamarádkou. JI červené zdi naprosto fascinujou, zatímco mě pohled na čerenou zeď děsí.
jinak proti červené nic nemám, mám červený koberec, ale na ten nekoukám pořád, když sedím.
Barvy v bytě hodně působí na člověka!
Mně třeba pro pracovní prostředí vyhovuje chladná kovově modrá, protože modrá mě „brzdí“ (jsem velkej temperament) a zbytečně neodvádí moji pozornost a můžu se soustředit na práci.
Zelenkavá mě uklidňuje, proto ji máme v pracovně - taková pistáciová v kombinace se světle hnědou ve mně navozuje pocit pohody.
A v obýváku mám ráda něco „probouzecího a mírně burcujícího“, takže tam mám trochu od oranžové, žluté a červené a k tomu tlumící hnědou.
Jsou lidi, co jsou hodně citlivý na barvy a to, co jinde projde, je pro ně hodně zá:,–(ní. Takže záleží určitě i na dalších barvách ve vybavení, ale když to řešíš, tak podle mýho to pro tebe důeležitý je a já osobně bych vymalovala. Zejména tam, kde jsou lidi s poruchama spánku, citlivý, hodně unavený a vynervený z práce, menší děti s hyperaktivitou nebo spíše složitější na soustředění, bych dala pozor na barvy a někdy méně je více…
Ahoj holky,
jaké máte zkušenosti s vymalováním pokojů do různých barev a odstínů a s tím, jak to na Vás působí? Jsme něco přes rok v podnájmu, kde má pan majitel hodně stěn vymalovaných červeně, zbytek je bílý. V loni jsem na to neměla energii, spíš jsem zařizovala věci kolem stěhování, ale teď si říkám, že bychom to mohli trochu utlumit. Mám pocit, že ta červená se mi hodně podepisuje na psychice. Už mě po tom roce docela znervózňuje. Dnes jsem si uvědomila, že ji vidím vlastně pořád. I když je v ložnici bílá, tak dveřmi vidím na chdbu, která je červená, když se vchází dveřmi domů, je vidět červená, když se doma rozsvítí, tak je vidět i z venku, bydlíme nízko, v obýváku máme červené dvě stěny, v kuchyni také jednu stěnu. Mám pocit, že mě pronásleduje. Už bych to nejraději přemalovala, i když si nejspíš budeme příští rok kupovat vlastní bydlení, tak nevím, jestli to má smysl. Ale už mě to vážně irituje a čekat, že se přestěhujeme do svého a nechat se vědomě dále znervózňovat, se mi nechce. Co byste radili? Jaké typy? Co udělat, kam jakou barvu nejlépe?
Děkuji za rady. Sindarela