Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Testuje.
Ona se kočka jednou po něm ožene drápkama, až to přesáhne pro ni přijatelnou mez.
Ano testuje, také máme dvě kočky a chodí se s nimi mazlit a v nestřeženém okamžiku ji chytí třeba za ocas, nebo je prožene. Věkem se to zlepší ![]()
Náš malý (16m) dělá úplně to samé u naší mamky, má doma čtyři. Mazlí je, dělá malá a pak ji zatáhne za ocas. Minule už odcházel se škrábancem.
My máme teda kočky dost razantní, takže sekla a nazdar, s dětma se vůbec nekamarádí. Až teď když je holka větší, tak se nechají pohladit, ta druhá při tom i občas neuteče ![]()
No, kocour pred nim utika, ale kocka je takova trubka, ta by se s nim mazlila a on na ni takhle…jednou na nej zasycela, to se trochu lekl. To bylo zatim vse. Je mi ji lito, tak snad to casem pochopi.
Neboj, kočka se dokáže prosadit. Ale zároveň určitě chápe, že on je mládě.
Když byly děti malé, měli jsme kočky i psa. Nejtrpělivější byl pes - čuvač, kterej se ohnal po dítěti až v momentě, kdy ho omylem fláklo na pískovišti lopatkou po čumáku. Jinak byl úplný zlatíčko. A to pes se snažil jen ohnat a neublížit. Protože to byl takovej hlídač, kterej, když byly děti malé, ležel u kočárku a hlídal.
Narovinu, v tomhle veku to driv pochopi ta kocka nez to dite. Malej taky 2× udelal mala a pak ho chnapnul, klidne i po nem dupnul. Naschvál. Co to udela. Proste jsem kocoura naucila, ze kdyz se mu neco nelibi, ze ma zdrhnout, protoze to pako taky drzelo, me by uz sezral. A ja zajistila, ze za nim malej nemoh. Ted uz ho kocour sem tam vychovava, ze to uz je moc, takze malej uz vi, ze musi davat pozor, ze muze seknout. Malymu je ted 2 a trictvrte a je to mnohem lepsi, je opatrnej a snazi se hladit jemne, sem tam ho prozene, ale je to mnohem lepsi. Vsak kdyz prcek rve, prvni kdo prileti je kocka a kouka, co se mu deje
stejne tak malej uz se chodi tulit
Tak nase ma pres dva roky a uz to kocourovi nedela, prestala. Ted ho bud krmi a nebo proste prijde a kocoura obejme (ten to vydrzi asi tak 3sekundy
) Asi 2× ji skrabl, ja ji parkrat rekla, ze to nesmi (zkousel myslim tahat za srst as trkat prsty do oci) . Neplacam po ruce, ony ty deti odkoukaji snad vsechno, takze by me brzo placala taky ![]()
Je fakt, ze pes je trpelivejsi. On treba strasne nesnasi, kdyz mu nekdo leze do pelechu. Kdyz za nim vleze mala, tak je zatnuty a prisahala bych , ze ma na tvari neco jako nuceny usmev
![]()
Jen to zkouší, je moc malej a chce si všechno „osahat“ - takže třeba si chce i ověřovat, jestli ta kočka zasyčí pokaždé, když ji zatahá
Můj syn dělal v tomto věku to samé naší kočce, že ji sem tam silně stiskl chlupy nebo chytil neopatrně za ocas a ona mu nikdy nic neudělala. Od nás by si to líbit nedala, ale u něj nějak přirozeně chápala, že je to mládě a zvířata jsou k mláďatům benevolentnější. A syna to postupně přešlo, nakonec pochopil, že ji to bolí a nemůže jí ubližovat.
Ahoj, mám syna a dvě kočky. Syn je dost prohání, nějak mu nedokážu vysvětlit, že kočička nechce dudu, ani napít z flašky… Co mě trochu štve je, že on jim třeba desetkrát udělá malá, ale pak mu to nedá a musí kočku chytit za chlupy nebo za ocas. Z plácnutí přes ruku si absolutně nic nedělá. To samé dělá i nám. Dá mi pusinku a pak mě štípne do tváře a sám řekne AU, protože ví, co dělá špatně.. Testuje, co si může dovolit nebo mi doma roste malý násilník?