Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim,
radu vlastne nepotrebuju, spis se trochu vykecat po spatne noci a zjistit, jestli nekdo nema podobnou zkusenost.
Dceri je 21m a ted v lete uz jsme byly na dobre ceste k takovemu klidnemu odstavu. Kojila jsem pred vecernim i odpolednim spankem a lehce v noci. Vecer se vetsinou nakojila, ale usinala uz v postylce (na odpoledni spanek mi ale vetsinou usnula v naruci u kojeni), v noci se nakojila 1× a 2× (napila se a sama odlezla do postylky), nekdy ji stacila jen voda, rano vstavala mezi pul 7 a 8, coz je idelni pro me.
Jenze pak jsme meli covid. U male se projevil vlastne jen nekolika dny teplot. Chtela tech par dnu porad kojit a mne bylo taky nic moc, tak mi to vyhovovalo - proste jsme spolu lezely ![]()
Jenze se po uzdraveni nic nevratilo do puvodnich koleji. Premyslim, jestli je to tim covidem nebo je to zas jen nejake obdobi ![]()
Mala se v noci proste uz zas porad budi a chce spat pricucnuta. Kdyz nedam, tak chytne hysterak a kdyz ji nejak uklidnim, tak proste bud mliko nebo uz bude vzhuru - a to ja ve 4 rano nechci. Nekdy je to malinko lepsi, ale obecne ted rano vstava driv a odpo spi dyl.
Jeste teda ocividne uz mliko moc nemam protoze po mne casto leze z prsa na prso, protoze netece. Uz jsme proste fakt smerovali k odstavu.
Chtela jsem pokracovat v tom postupnem klidnem odstavovani, ale proste se neco zmenilo.
Jak rikam, pro radu sem vlastne ani nejdu. At je duvod jakykoli, tak to zas musime postupne nejak prekonat, ale proste hledam, cim to je.
Hned dva lidi z myho okolo totiz po covidu trpeli dlouhodobou nespavosti -proste post-covid syndrom. Setkal se s tim nekdo u malych deti?
Jinak jsme uz pres 2 tydny po nemoci. Ja mam porad lehce snizenou chut a cich ![]()
No, moje dite melo zjevne takovou nespavost od narozeni nejmene do tri let a Covid jeste nebyl ani v plenkach…
Hele nervový systém batolat se na jednu stranu velmi snadno vyvede z „normy“, ale je nesmírně plastický, takže se daleko snáze vrátí po takovém vychýlení do lepšího stavu.
Takže jo, může to být covidem, nebo čímkoliv jiným, nenaděláš s tím nic, musíš počkat, až to zase přejde a v mezičase hledat podporu pro sebe co to jen jde - zejména hlídání dcery kýmkoliv jiným, než jsi ty, aby si mohla lépe regenerovat, protože dospělému to dá daleko víc práce, než batoleti, no.
Nefungovala by místo prsa láhev a tulení?
@mroe píše:
No, moje dite melo zjevne takovou nespavost od narozeni nejmene do tri let a Covid jeste nebyl ani v plenkach…
Jo, taky si rikam, co bych dala za takhle nespave dite ![]()
A pro zakladatelku, jeste muze byt rozhozena po covidu. Moje 18mesicni mela pred mesicem blijozu, zadna hruza, dvakrat zvracela, pak mela den prujem, ale ani nepolehavala, normalne behala po byte. No a pak se tyden kojila. Ale JEN kojila, jako novorozenec, taky se casteji budila. Ted uz je zase ok, i kdyz teda porad spi min nez tvoje mala
Po nocnim probuzeni taky neusne bez kojeni.
Rekla bych, ze ta nespavost po covidu je neco jineho - ti lidi spi treba 3 hodiny denne. A tvoje mala spi, jen potrebuje nakojit.
Dekuju vsem za podporu
ono nekdy staci jen s nekym o tom hodit rec ![]()
Mezi kamoskama a znamyma mam spis ty, co si tukaji na hlavu, ze jeste kojim.
Jako miminko se v noci kojila fakt hodne, ale tak od 1,5roku se to zlepsilo a ted takhle a uz neni tak malicka a slaboucka a proste me strasne valchuje, tak se mi tak blbe spi.
Nedavno jsme meli treba velkou krizi s usinanim, dalo to praci ale vychytalo se to
a nejak se zvladne i toto. Ale proste to dneska bylo uz na me moc.
Jak rikam a i vy - mozna to tim covidem je, mozna ne - srovnani nemam, jeste nemocna jinak nebyla.
Ale ucel to splnilo - dik za podporu ![]()
@KraliceAlice píše:
Dekuju vsem za podporuono nekdy staci jen s nekym o tom hodit rec
Mezi kamoskama a znamyma mam spis ty, co si tukaji na hlavu, ze jeste kojim.
Jako miminko se v noci kojila fakt hodne, ale tak od 1,5roku se to zlepsilo a ted takhle a uz neni tak malicka a slaboucka a proste me strasne valchuje, tak se mi tak blbe spi.
Nedavno jsme meli treba velkou krizi s usinanim, dalo to praci ale vychytalo se toa nejak se zvladne i toto. Ale proste to dneska bylo uz na me moc.
Jak rikam a i vy - mozna to tim covidem je, mozna ne - srovnani nemam, jeste nemocna jinak nebyla.
Ale ucel to splnilo - dik za podporu
Jooo, ja jsem v tomhle taky exot. I kamaradky, ktere maji o neco mladsi deti nez ja, uz davno nekoji. Nase mala je pres den prisata tak 15×, v noci ani nevim. Ale je fakt, ze pred tou blijozou to aspon pres den nebyvalo tak caste. Jenze prave pri tech nemocech clovek to kojeni oceni.
Dite se tim uklidni a prijme aspon nejake tekutiny.
Jestli mas prvni dite, tak se nedivim, ze dosud nebyla nemocna. Nase nejstarsi byla poprve nemocna v 2 a 1/4 roce. Ale mladsi uz si uzivaji nemoce od miminek.
Ja vlastne ani neumim odstavit. Prvni dceru jsem odstavila ve 20 mesicich diky tomu, ze jsem musela na tyden do nemocnice kvuli problemum v druhem tehotenstvi. A to se tehdy taky jeste kojila mnohokrat pres den i v noci. Druha se mi odstavila v 9 mesicich sama z velmi casteho kojeni, kdyz jsem byla v 10. tt tretiho tehotenstvi. Odpoledne jeste normane usnula u prsa a vecer uz se za boha nechtela prisat. Treti jsem kojila do 2,5 roku, taky velmi casto. To me manzel poslal na tyden si odpocinout a postaral se o vsechny 3 holky. No a tam mi zacalo byt zle, tak jsem si udelala tehotensky test
Tu ctvrtou tedy jste kojim a mam pocit, ze ji taky za rok budu muset nechat s tatou ![]()
Takze ti vlastne i zavidim ten postupny odstav. Drzim palce, at se podari.
@Janča6 no, ja v to doufala, ale ted to name tak uplne nepusobi
Uvidime…
Dneska jsem proste jen pretazena a nemam si az do vikendu moc jak uplne odfouknout, tak premyslim, co je jinak nebo co je spatne.
To slovo exot pouzivas presne. Ja se tak obcas citim a to jsem pred porodem rozhodne nebyla nijak natesena na kojeni, pocitala jsem i s UM. Ale dcera si proste rekla, jak to chce… Prvne se me vsichni strasne dulezite a casto az nevhodne ptali, jestli kojim a pomalu me placali po zadech jaka jsem sikulka a najednou jako kdyz utne a divi se se zvednutym obocim, ze jeste kojim ![]()
@KraliceAlice . Zdravim. pred 2 týždňami sme prekonali covid. Mám 16 mesačnú holcicku. Od covidu mi spáva menej. Ráno vstáva o 4 čo nikdy predtým nebolo. Cez deň mi niekedy nevie zaspať. Vidím však na nej únavu ale nedá sa jej. Ja nemám čiastočne čuch/chuť. Prosím vás ako ste na tom teraz? Ja pripisujem tu nespavosť hnusnemu covidu a je mi jej ľúto.
@Ivalyn No, my ted mame cca mesic od covidu. Ja o cicha chut uplne neprisla, ale mela jsem dost otupely oboje…a uz se to hodne zlepsilo ![]()
Dcera v lete v noci spala fakt uz pres noc moc pekne, ted se vic budi - mozna prave po tom covidu. Mela vlastne jen par dni vysoke teploty, ale myslim, ze ji to klidne takdle mohlo rozhodit.
Od te doby, co jsem sem psala, se to uz zas trochu lepsi. Spi mi ted dele pres den - spavala pres den tak 1 - 2 hodky a ted spi bezne 3 hodiny a nekdy i dyl. Prijde mi, ze se to srovnava - ale velmi pozvolna. Takze poradim jen trpelivost ![]()