Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Záleží na ejekční frakci.
Srdce se při stahu nevyprázdní zcela. Při stahu vypudí jen určitý podíl objemu krve a tomuto podílu se říká ejekční frakce. Slušná hodnota je nad 55%. Ano, jsou i lidi s ejekční frakcí nad 75%. Ale i nemocní, co mají ejekční frakci třeba 20%.
Ti by museli mít k čerpání stejného objemu 3 - 4 násobnou tepovou frekvenci, což by srdce pochopitelně dlouhodobě nevydrželo.
Takže tep samotný jako parametr nestačí. Betablokátor může snížit frekvenci třeba o 25%, ale při prohloubení stahu a tedy vyšší ejekční frakci může být celkový čerpaný objem krve vyšší. A navíc, protože je zapojena větší část srdečního svalu, klesá jeho „bodová“ spotřeba kyslíku - rozprostře se na jeho větší plochu zapojenou do stahu, což srdci uleví.
@M_Vladim
Děkuji za informace ![]()
Tím jste chtěl říct že nízký tep po beta-blokátorech je v poradku? Nebo jsem to jen špatně pochopila. Promiň te v tomhle se opravdu neorientuji.
![]()
@Anonymní píše: Více
Ano, proto se ordinuje.
Tep sám o sobě prostě není úplný parametr, betablokátor většinou snížením frekvence pomůže. Od posouzení slouží jak ultrazvukové vyšetření, tak třeba i ten kardio holter.
Pokud po tom kardiolog řekne, že je to OK, tak mu věřte, on to na tom doppleru vidí.
A většinou se můžete ve zprávě podívat i na tu ejekční frakci.
![]()
Tak jsem zpět. ![]()
Prášky mi přišlo že na mě působí až moc, že mi to snižuje hodně. Ale jak jste psali věřit doktorům.
Ale v noci mě vzbudilo silné bušení srdce, pálilo mi na hrudi a byla jsem úplně hotová. Odeznělo to, a pak zase třeba za 3 hodiny přišlo. Bolí mě dost v zádech lopatky a za krkem, ale jestli to mohlo být od zad nebo jeněco špatně ze srdíčkem? ![]()
Jsem totálně nevyspala a úplně se bojím kdy to přijde zas.
Nevím zda mám volat doktorce nebo zee mě udělají blázna
@Anonymní píše: VíceÚzkosti mohou vyvolávat poruchy rytmu a poruchy rytmu naopak úzkosti.