Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ja to poprve taky zkousela zhruba v tom veku. Na nocniku sedel, ale nic moc tam nedelal. Tak jsem pockala do necelych dvou let, to taky nic a nakonec ve dvou letech a dvou mesicich ze dne na den bez pliny. V tu dobu uz dokazal treba hodku dve necurat. Mezitim jsem ho furt zkousela davat na nocnik. Ono to pujde. I kdyby pozdeji tak co.
16 měsíců je hrozně brzo. Neuroložka mi řekla, že spojení dozrávají až kolem 18m. Jednička se naučila těsně před druhýma narozeninama (skoro rok jsme ji „vysazovali“) a dvojka těsně po nich (po měsíci „vysazování“). Jen to chce ustát ty pindy z okolí. Já říkala, že jo, trénujeme, a byl klid.
Syn byl bez plen pres den v lete (16-18mesicu). Pak byl nemocny a od te doby mel pleny. Nocnik obcas i bojkotoval, pocuranou plenu odmital vymenit za cistou… V necelych 26 mesicich si sam od sebe rekl, ze plenu nechce. A bez nehody!
@Sarusss píše:
Ahoj holky
Dneska jsem si řekla, že malyho zkusím odplenkovat (16,5m),protože už mívá fakt dost počůrané plinky, docela dost pije, no ale problém. On nemel problém s nočníkem ale celkově s tím stavem “bez plínky”. Chtělo se mu asi čůrat ale dostal úplně hysterák protože mi přišlo, že se bojí mimo. Vyčural se samozřejmě na podlahu, pak i do nočníku, ale jen takové trošky, pak už tak řval, že už nechtěl ani nočník. Takže zase máme plinku a je klid. Je s ním problem od malička snad úplně ve všem, je neskutečně ubrečený a uvztekany, vznětlivý, prostě se vším problém, tak mám strach aby nám to čůrání vůbec někdy šlo. A to už pomalu půl roku odolávám kecům, jaktoze ještě nechodí na hrnecek![]()
no ale říkala jsem si, že teď už je doba ideální ale jak ho vidím, tak mám pocit ze ideální nebude nikdy
poradíte? Mám to zkusit později?
Vykašli se na nočník. Naše pediatra, které už táhlo na 70, vždycky říkala, že ještě neměla za svou praxi zdravé dítě, které by šlo do školy s plínama a dudlíkem.
Máte spoustu času, dej mu plínu a šetři si nervy ![]()
@Sarusss píše:
Ahoj holky
Dneska jsem si řekla, že malyho zkusím odplenkovat (16,5m),protože už mívá fakt dost počůrané plinky, docela dost pije, no ale problém. On nemel problém s nočníkem ale celkově s tím stavem “bez plínky”. Chtělo se mu asi čůrat ale dostal úplně hysterák protože mi přišlo, že se bojí mimo. Vyčural se samozřejmě na podlahu, pak i do nočníku, ale jen takové trošky, pak už tak řval, že už nechtěl ani nočník. Takže zase máme plinku a je klid. Je s ním problem od malička snad úplně ve všem, je neskutečně ubrečený a uvztekany, vznětlivý, prostě se vším problém, tak mám strach aby nám to čůrání vůbec někdy šlo. A to už pomalu půl roku odolávám kecům, jaktoze ještě nechodí na hrnecek![]()
no ale říkala jsem si, že teď už je doba ideální ale jak ho vidím, tak mám pocit ze ideální nebude nikdy
poradíte? Mám to zkusit později?
Ano. Zkus později. Venku zkus, aby čůral na kytičky. Syn to měl podobné a pak den ze dne plenu nechtěl. Sice ti tady napíšou, že stačí týden vydržet a plenu nedat, ale já teda nechtěla mít věčně mokré koberce nebo gauč.
Neboj, naučí se to ![]()
Kliiiiid. Měla jsem to samý. Paličaka. Jak měl dva roky, sundala jsem mu plenku, posadila na nočník, prosila, slibovala
nic. Vstal a házel po mě plenky
. Asi o měsíc později z ničeho nic, bez plenek, dvakrát se v noci počural a pak už nic. Takže za týden na to, volal na záchod i v noci a už se nikdy nepočural.
Dekujii moc
je fakt, že k tomu ty deti asi musí dozrát. K tomu čůrání venku, to bude asi další med, protože on se jakože absolutně nemá čas zastavit
Nejhorší bude to okolí, kdyby bylo na mě, mám stejný názor a to že do školy s plinkama nepůjde. Minule už jsem se ohranila, proč jim to vadí, však oni ho doma nemají a bylo mi řečeno, že mě by to mělo vadit.. tak jsem je právě odvětila slovy že proč, že do školy v plínkách nepůjde. Ale je to na ránu, kdyby se raději každý staral o to svoje ![]()
@Sarusss píše:
Dekujii mocje fakt, že k tomu ty deti asi musí dozrát. K tomu čůrání venku, to bude asi další med, protože on se jakože absolutně nemá čas zastavit
Nejhorší bude to okolí, kdyby bylo na mě, mám stejný názor a to že do školy s plinkama nepůjde. Minule už jsem se ohranila, proč jim to vadí, však oni ho doma nemají a bylo mi řečeno, že mě by to mělo vadit.. tak jsem je právě odvětila slovy že proč, že do školy v plínkách nepůjde. Ale je to na ránu, kdyby se raději každý staral o to svoje
Já bych na to řekla, že mi to nevadí, že peněz na pleny méme dost
. Stejně to nechápu, že někoho napadne se ptát nebo ještě hůř do někoho rýpat kvůli plínám
Ahoj naší malé to trvalo do 3 let a dočkali jsme se
dnes už litá v kalhotkách ![]()
Ja to zkousela kolem roku a pul, bylo na nem videt, ze vubec nechape co po nem chci. Tak jsem se na to vykaslala a zkusila to az na jare, ve 2,5letech. Povedlo se do tydne naucit, a oba dva jsme to meli bez stresu.
Kecy z venku (a to myslím i mamu a tchyni) jsem uplne prehlizela.
@Anna85 píše:
Ja to zkousela kolem roku a pul, bylo na nem videt, ze vubec nechape co po nem chci. Tak jsem se na to vykaslala a zkusila to az na jare, ve 2,5letech. Povedlo se do tydne naucit, a oba dva jsme to meli bez stresu.
Kecy z venku (a to myslím i mamu a tchyni) jsem uplne prehlizela.
To je jedno z mých předsevzetí, nikdy nebudu komentovat pleny u svých vnoučat.
Naše malá je bez plen od 17m na den, naucila se to v tom veku bez natlaku krasne, chodila na velky zachod, nocnik i travu bez problemu…ALE v zime jsem ji na prochazky pleny nechavala, jelikoz byla schopna vypit i 2l caje a chodit za 1h i 4× curat…ted je ji 27m a prisla na ni nejaka horsi chvilka, bez plen sice je, ale obcas si vice ucvrnkne(ne vyslovene pocura)a i s kakanim se to nejak pohorsilo, stane se, ze ji trochu utece…
Proste dobiha na posledni chvili…takze at se nam to darilo brzo, porad to ladime, takze se zbytecne oba nestresujte…na noc mame dokonce porad, nekdy se v noci budi a chce, nekdy si nerekne a ma rano plno, takze na ni netlacim, vyckavam… ![]()
Syn se odplinkoval sam ve 2,5 letech.Do te doby jsem zkousela nocnik ci redukci na zachod a nic, utikal pryc jen to videl. Babicky, ktere mi tvrdily, ze jsme byli od roka bez plin jsem ignorovala. Zkouset, nenutit, kazde dite ma svuj cas. Hodne zdaru! ![]()
Ja to zkousela od roka
. A zacal az temer v 2.5 letech.
mam doma kousek, ze je neukecatelny, neuplatitelny. Proste kdyz ne, tak ne. Cim vic ja neco chci, on tim vic nechce. Celkove jsem teda zvedava na dalsi jeho vyvoj. ![]()
@Sarusss
Já vůbec nechápu to všeobecně vžité „učení“, kdy se dítěti vezme plenka a děj se vůle boží. To úplně popírá jakékoliv principy, na jakých se živý tvor něco učí
. A vznikne akorát spousta dětí, které netuší, co se po nich chce, a jediné, co se naučí, je čůrat někde schovaní.
U všech dětí jsem začala zhruba v roce a třičtvrtě tím, že jsem je přímo ihned po probuzení posadila na nočník. Každý se po probuzení vyčůrá (i my dospělí, štěňata…). Takže nočník=úspěch. Pak jsem normálně dala plínku, oblékla, a po odpoledním spaní to samé. NIC VÍC NENÍ POTŘEBA. Dítě začne být na nočníku 99% úspěšné, velice brzy pochopí, co se na nočníku dělá, nejsou žádné mokré koberce a žádné počůrané tepláky. Po krátké době si samo začne říkat, že chce na nočník i jindy a je vyhráno.