Bez práce a zase těhotná

890
21.10.12 15:37

bez práce a zase těhotná

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, jestli tady některá rozumí problematice soc. dávek atd. Po maturitě jsem hned nastoupila na mateřskou, rodičák jsem měla na 3 roky, ten skončil letos v srpnu. Od té doby jsem hledala práci a tento týden jsem zjistila, že jsem těhotná. Tak by mě zajímalo, jak to bude s nárokem na PPM, RD… S přítelem nejsme oddaní, ale četla jsem, že jelikož se uvede do rodného listu dítěte a má odpracováno min. 270hod, tak má matka dítěte nárok na RD ve čtyřleté formě, ale asi bez PPM. POraďte mi prosím někdo… Děkuji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
487
21.10.12 15:47

Já si myslím, že je to tak, že: když má přítel odpracováno těch 270 dnů, tak ty máš nárok si vybrat délku RD. Ale na PPM nárok nemáš, to bys musela mít rok odpracovaný a být zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
782
21.10.12 15:47

Narok na PPM mit nebudes, jen na rodicak a to podle platu pritele, pokud ma dostatecny plat, tak si muzes vybrat na kolik let rodicak chces.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
21.10.12 15:56

Jasný, takže těch 28 týdnů bych měla neplacených a pak bych si mohla vybrat délku rodičáku, jelikož přítel má odpracováno min. těch 270 dnů a má dostatečný příjem.. A ještě by mě zajímalo, jak je to se školkou. Mám tříletou dceru, v září jsme se stěhovali a hned jsem s ní byla ve školce zeptat se na místo a oni mi řekli, že mají plno. Pak jsem se dozvěděla, že tu musí vzít dítě do školky, pokud má matka práci. Jenže já práci nemám a přeci nebude se mnou malá doma ještě další 3 roky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
21.10.12 16:00

Nene, ten rodičák budeš mít ode dne porodu.
Se školkou je to tak, že musí vzít předškoláka. A jinak je to na kapacitě… :nevim: a jaká pravidla si určí ředitelka asi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
21.10.12 16:02

Nene, nebudeš doma 28týdnů zadarmo - na RD máš nárok od porodu - tudíž si to oběháš po porodu a oni ti budou vyplácet RD. Se školkou ti tu nikdo neporadí. Každé město to má nastevené jinak, je možné, že tvoje dítě tudíž s tebou bude muset být doma, nebo ho budete muset dát do soukromé školky, ale dávat přihlášku můžeš každý rok, záleží na tom, kolik dětí bude přihlášeno a kolik můžou vzít. Někdy se tam dostanou i děti rodičů na RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
21.10.12 16:06

Já myslela, že RD se dává až po těch 28 týdnech? Nevím, u prvního dítěte jsem to tak měla, nejdřív PPM a pak RD na tři roky. S tou školkou to zkusím u dalšího zápisu, třeba by mi jí vzali… Jinak by jí měli vzít asi tak od 5 let jako předškoláka, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
21.10.12 16:11

@crazymisha Když máš PPM, tak je RP až potom, ale když nemáš, tak od porodu.

Zkoušela bych zápisy každý rok… A pak ji musí vzít ten rok, kdy už by měla pět. - zápisy jsou na jaře většinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
21.10.12 16:13

Tak díky za rady. Já si teď budu muset najít aspoň brigádu do porodu… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
21.10.12 16:52

Já jsem jednou někde slyšela, že matka, která je na mateřské a má už starší dítě, tak ty děti prý mají školky povinnost přijmout, ale nevím, co je na tom pravdy.

• Citovat
  • Upravit
13119
21.10.12 17:42

@RadkaCh no jo, jenže když se třeba, jako u nás, nedostane víc jak 50dětí do školky, tak těžko bude moct někdo uplatňovat, že je nárok… ale nenjí to pravda - povinnost přijmout mají jen předškoláky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
21.10.12 17:42
@RadkaCh píše:
Já jsem jednou někde slyšela, že matka, která je na mateřské a má už starší dítě, tak ty děti prý mají školky povinnost přijmout, ale nevím, co je na tom pravdy.

Přeškoláka vZít musí a pak se to odvíjí dle kapacity..takže postupně podle datumu.. Pak každá školka přihlíží na jina kriteria jako jestli je mamka doma s druhým či chodí do práce. Ale není to povinnost. To že je doma s druhým a prvnímu byli už 3 roky a nepobírá na něj rodičák má stejné právo na školku jako kdyby doma na mateřské s druhym nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
21.10.12 18:02
@RadkaCh píše:

to je blbost ne? budou mít jedno místo a 2 sěti, jedno maminky na RD, a druhý maminky samoživitelky, co jí RD skončila, a on anutně potřebuje do práce…tak koho asi vezmou??? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
21.10.12 18:09

Já jsem to slyšela opačně :mrgreen: Nebo spíš zkušenosti maminek..
Ty co jsou doma s malým dítětem, tak jim děti nevzali, protože jsou doma…byli až na konci seznamu uchazečů..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
21.10.12 18:48

@slavuska1 @RadkaCh Je to blbost. Selskej rozum říká, že by měly mít přednost zaměstnaný matky, ale pravda je, že ombudsman se nedávno usnesl (http://www. ochrance. cz/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2012/kriteria-pro-prijeti-do-materske-skolky-se-maji-tykat-deti-nikoli-posuzovat-jejich-rodic/), že školka je vzdělávací a nikoli sociální zařízení, a proto by kritérium „sociální“ situace rodiny nemělo být prvořadý. Záleží na obcích, jak to mají nastavené.

Třeba kamarádce teď v Ostravě vzali kluka, i když mu budou tři až v prosinci a ona je na mateřské s mladší dcerou, ale v Praze to teda nehrozí…

Jinak zakladatelko, je to jak říkají holky: když nemáš PPM, což mít nebudeš, pobíráš od porodu rodičák (samozřejmě si Ti ty peníze „rozloží“ na dýl, takže na měsíc budeš mít míň, než kdybys byla na tříleté a předtím měla PPM). A pokud má přítel odpracováno, nemusíš na čtyřletou, ale můžeš i na 2-3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat