Bezlepková dieta pro dítě

165
1.7.16 15:57

Bezlepková dieta pro dítě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dcerce vyskákala před více jak 4 měsíci na rukou taková hroší kůže. Ručky má uplně poseté takovými tvrdými hrbolky. Dočetla jsem se, že to souvisí s alergií na lepek. (doktorka mi oznámila že to je jen vyrážka a mám to mazat sudocreamem, no nepomohlo to). Volala jsem to doktorce a ta mi řekla, že máme na 14 dní vysadit lepek a podle toho jestli se to trochu zlepší se udělají krevní testy. Potom zase máme lepek nasadit a uvidíme. No a já nevím jak na to :D vubec nemám ponětí kde nakoupit a jak začít. Dcera je do toho všeho ještě mentálně postižená a nevim jak jí vysvětlím, že to nesmí. Nemáte nějaké tipy kde nakupovat a jak vařit? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23966
1.7.16 16:06

Tak jestli jí jen doma. Tak všechno z lepkem jí dát s očí s tím, že už to není, že to není zdravé (jestli tomu rozumí). Nejideálnější bude, když tak bude s ní jíst všichni (alespoň ze začátku)

V Globusu je speciální oddělení bezlepku, prodejny se zdravou výživou atd.

Na netu určitě bude spousta bezzlepkových receptů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65174
1.7.16 16:36

Zase jedna super doktorka. To nemůže prostě vzít krev? Jak na alergii, tak na celiakii. Existuje i Dhuringova choroba, to je vlastně druh celiakie. Ale ta vyšetření se dělají při plné zátěži lepkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
1.7.16 16:38

A kolik je dceri? podle toho jak pises mi prijde uz ne uplne malicka. je zvlastni, ze by se alergie na lepek projevila az ted. ale odbornik nejsem.
kazdopadne vysadit lepek na 2 tydny neni zas takovy problem, problem je spis to dodrzovat dlouhodobe. musis nakoupit bezlepkove pecivo, dneska uz je i spousta testovin, susenek atd. a ostatnich potravin (jogurty, sunka atd.) sledovat bedlive slozeni. nekdy je lepek, tam kde by ho clovek necekal. ale je spousta veci, co je bez lepku. no a hlavne hodne varit a pect doma ze zakladnich potravin.
kazdopadne nejsem si uplne jista, jestli po 2 tydnech je nutne videt rozdil. asi bych prvni kontaktovala jeste jineho lekare - idealne kozni - je mozne, ze to ma z jineho duvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
1.7.16 16:40
@vokishka píše:
Zase jedna super doktorka. To nemůže prostě vzít krev? Jak na alergii, tak na celiakii. Existuje i Dhuringova choroba, to je vlastně druh celiakie. Ale ta vyšetření se dělají při plné zátěži lepkem.

no prave na testy je nutna plna zatez (takze po 2 tydennim vysazeni muzou byt vysledky zkreslene, i kdyz se pak chvili pocka) a na zlepseni mi zas prijdou 2 tydny malo. u maleho nam doporucila vysazeni lepku psycholozka, ale s tim, ze rozdil pozname tak za 3 mesice. ovsem to bylo z uplne jineho duvodu. ale 2 tydny mi prijdou stejne malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65174
1.7.16 16:44

@Ali-Ali je to tak, těch 14 dní nic neřeší. A jinak jak alergie tak celiakie se může objevit kdykoliv. I na stará kolena. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
1.7.16 16:48

@vokishka
no to je vlastne fakt. kdyz muze nekdo na v 50 zacit byt alergik na pyly, tak asi i na lepek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neonka
1.7.16 16:50

@ljarosova99 Ahoj, toto resila dlouhodobe sestra u dcery take… na tyto pupinky, presne vim o cem mluvis, se dr tvarili jako na ekzem, ale konkretne jde o nemoc kuze zvanou KERATOZA /keratosis pilaris/ a nic s tim neudelas. Ma to i sestra celozivotne. Da se to mirne zmirnit slunenim /v lete to bude tudiz lepsi/, nebo pouzivat peelingy a kremy s ureou, ale nezmizi to zcela nikdy. Ma to 40procent dospele populace, nekdo mene nekdo vice, vetsinou si toho nevsimnes. Nekdo ma jen na pazich, jiny paze, stehna bricho. Kamaradcin syn to ma i na bocich tvare. A je pravda, ze je to jeden z projevu celiakie- takze testy na lepek jsou na miste, ale teda ziram, co to mas za dr. Kazdy lekar vi, ze na celiakii se musi udelat testy hned. Jakmile par dni lepek vynechas, tak protilatky z krve mizi a testy vyjdou negativne. Takze naopak- musi se stravovat normalne a hned na testy, pokud se zjisti alergie na lepek nebo primo uz celiakie, tak potom lepek samozrejme vynechat, ale pred testy ne!!! Zeptej se nejakeho odborneho lekare, tva detska to evidentne nevi 8o nebo koukni na net, tam toto info urcite bude. Pokud nebude mit celiakii ani alergii na lepek /jsou to dve ruzne veci/, tak ma pouze tu keratozu, ktera muze, ale nemusi s lepkem souviset. jinak nevim, kolik dceri je, ale pokud ma do 3 let, tak se krevni testy docela blbe urcuji, dite jeste nema ty protilatky /v pripade celiakie/v krvi znatelny. No uvidis, kazdopadne opravdu nevynechavat lepek pred testy na krev, to je naprosta kravina. Nejdrive testy, aby se ukazalo, jestli tu nemoc ma.

• Citovat
  • Upravit
neonka
1.7.16 16:55

@Ali-Ali Alergie na lepek muze vzniknout kdykoliv behem zivota, jako kazda jina alergie. Klidne az v 80letech… na celiakii jsou ted domaci testy a jsou velmi presny, stoli ale petistovku. kazdopadne celiakii ma strasne moc lidi, ale nezjistenou a bohuzel se trapi s jinymi problemy s tim souvisejicimi, takze ja si napriklad ty testy koupila a udelali jsme je doma vsichni. Kamaradka taky, ji a jejimu synovi vysly testy pozitivni, sly na krev a opravdu tu celiakii maji a to nemaji absolutne zadny priznaky. Ty se muzou objevit az po delsi dobe najednou… 8o takze ja byt tebou, tak ten test dceri koupim a udelam si ho, krome krve u dr, i sama doma. Je tam ale docela blbej navod, lepsi je video na netu, ktera ukazuje postup. no nic, natlachala jsem toho dost, jdu neco delat… :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek