Bezúplatná kamarádská výpomoc
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Bezúplatná kamarádská výpomoc
Kamarádka vlatní obchod s dětským zbožím, ve kterém sama osobně pracuje. Náhle jí onemocněla matka a potřebovala by na 3 dny zastoupit.
Je nějak právně možné, abych jí v tomto obchodě bezúplatně na tyto dny vypomohla? Že bych tam byla ty 3 dny místo ní? Nejedná se mi o žádnou dohodu o provedení práce ani o pracovní činnosti.
Nechtěla bych po ní žádné peníze, jen prostě bezplatná kamarádská výpomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud si tím nic nevyděláš, tak možno… mohla bys mít problém, pokud jsi třeba na úp, ale jinak o ničem nevím.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud ti tam dorazi kontrola z bezpecnosti prace tak to budou brat jako praci na cerno a ano je to problem a stalo se to.tata ma kamarada co takhle chodi holka byla za kamaradkou v kramu ta mela kramek v baraku odskocila si pro neco do bytu a nechala ji tam samotnou, prisla tahle kontrola rozhlizeli se a ta co tam zustala ze ji to pohlida se jich zeptala zda neco shani a uz z toho byl prusvih ze tam maka na cerno…nahoda ale stalo se
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sepište dohodu o provedení práce. Přesně, jak bylo psáno - náhoda je blbec, kdyby ti přišla kontrola z inspektorátu práce, měla by průšvih kamarádka, ale i ty. Chodím koukat na účetní fóra a tyhle blbý náhody se tam občas řeší, takže k nim dochází ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aluše, jak to dopadlo-nevíš?
Pokud nevemu peníze, není to přece práce na černo. I když vykládejme to nějaké kontrole
.Ale je to tvrzení proti tvrzení.
Mně známá říkala, že to prý možné je.
Nerada bych si popřípadě nadělala nějaké problémy, sobě nebo jí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem na podzim dělala měsíc,,brigádu" v cukrárně. Bez smlouvy, pouze per huba za 400 na den. Nevím, jak to měla pani majitelka ošetřený, ale koukám, že docela riskovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Opravdu stačí sepsat krátkou dohodu, 2× vytisknout a podepsat.
My jsme to také měli takto ošetřené. Nevím, jestli to platí stále, ale jako rodinný příslušník jsem nemusela mít dohodu se svou mámou, abych jí zastupovala v její nepřítomnosti, jako prodavačka. Hned vedle jsme si pronajali druhý obchůdek, kde pracovala jedna moc milá a společenská babča. Jednou na mámu přišla kontrola a ona jim vysvětlila, že v tom obchůdku dělám já a že jsem si musela nutně odskočit a ta babča je naše známá. A oni nám právě řekli, že teda pro dnešek OK, ale at si napíšeme papír něco jako dohoda o brigádnické výpomoci v době mé nepřítomnosti…a pak ta milá babča, čtyři měsíce na to, umřela ![]()
- Citovat
- Upravit
@slunečnice ta majitelka dostala pokutu ze tam ma lidi na cerno, protoze se to kazdej snazi uhrat ze jen zaskocil ale taky zalezi na koho narazis ale pokud mas materskou nebo ses na UP tak by ti to mohli sebrat…takze radsi sepiste papir a vysvetli ji ze chranis ji a ten papir pak zlikvidujte kdyz za to nic nechces…
hele me zenska prisla vratit penu na cisteni potahu v aute henze ja to vzit zpet nemohla mela to tam nechat na posouzeni vyrobce zda blbe pouziva a nebo to je fakt zavada…a ja ji odkazala at prijde az tam bude provozni vedouci no hadali jsme se jak svine a ona byla z cesky obchodni inspekce ale nemohla nic jelikoz to bylo v jejim volnu a v pravu sem byla ja…takze nikdy nevis
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lleennttiillkkaa píše:
Já jsem na podzim dělala měsíc,,brigádu" v cukrárně. Bez smlouvy, pouze per huba za 400 na den. Nevím, jak to měla pani majitelka ošetřený, ale koukám, že docela riskovala.
No, nejenom majitelka, riskovala jsi i ty, sankce i nejenom pro zaměstnavatele, ale i pro načerno pracující zaměstnance ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak úřad za tyhle případy dává pokuty a pokud se člověk chce bránit, tak musí jedině soudně. Je pravda, že třeba v případě rodinných příslušníků stát u soudu prohrává, nicméně je to zdlouhavé - stojí to čas a peníze a, samozřejmě, v případě kamarádky nemáš jistotu, že to soud bude posuzovat stejně, jako výpomoc třeba manželky.
Jinak je možné kouknout třeba na tyhle články - tam jsou některé případy, kdy se lidé s pokutami nesmířily a šly k soudu (a vyhráli
). Nicméně je to jenom doklad, že kontroly fakt prudí a než by vyšetřili podstatu věci, tak rovnou sekají pokuty:
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Les2311 píše:
No, nejenom majitelka, riskovala jsi i ty, sankce i nejenom pro zaměstnavatele, ale i pro načerno pracující zaměstnance
Jsem ráda, že už tam nejsem. Ono mě tam třeba překvapilo, že ani nechtěla průkaz pracovníka v potravinářství…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neřešilo se něco podobného na Nově? Provozovatel vleku, s úklidem po sezóně mu pomáhala rodina, prostě nastoupili s hráběma na svah, a byl z toho průser…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit