Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den maminky.. Mám takové choulostivé téma
… v poslední době jsou tomu zhruba 3 měsíce.. Se mi udělali 2 bílé fleky nad stydkou kostí. A začínají se mi dělat další dva těsně u genitálií.. Nesvědí to, nepálí. V podstatě to nedělá nic, jen se mi to začíná rozlézávat.. A nevím co by to mohlo být a hlavně z jakého důvodu a proč zrovna na takových místech
nikde jinde to nemám… Hygiena je samozřejmost.. Nevíte co by to mohlo být?
@VerunC mam kamosku a te se v 17 letech udelalo takove znaminko..:)
@VerunC může jít o plíseň, může být vitiligo atd.. možností hodně. Zajdi na kožní a dozvíš se - na plíseń stačí mastičky, vitiligo je neléčitelné atd..
Snad to bude jen něco s pigmentem… Právě žádné zdravotní problémy nemám tak snad to nebude nějaká plíseň
Kde bych k tomu přišla
ale děkuji za odpovědi ![]()
@VerunC Zaběhni na kožní, takhle laicky myslím, že by to mohla být plíseň. ![]()
Někdo je na to náchylnější, já to před dávnými lety mívala na konci léta na ramenou, stalo se mi to asi dvakrát nebo třikrát. Přesně jak píšeš ty - bílý fleky, nesvědily, nepálily, rozlejzaly se - a jako by „žraly“ opálení.
Jak hyena skvrnitá jsem vypadala.
![]()
Doktorka mi na to dala salicylovej líh a nějakou mastičku: chlap mi to vždycky poťupal tím lihem - to teda pálilo, protože i když se to nezdá, kůže je tou plísní narušená, a pak se to natíralo mastí.
Na jaře jsem se zas opálila a dobrý.
Teď se to stalo asi dva roky po sobě mojí dceři, léčba stejná.
Pokud je to na těch místech, co máš, mohlo ses třeba zapařit v mokrých plavkách, umělotina je pro plísně blaho… a pak se to už rozlézá. Šup na kožní nebo za osvícenou obvodní a mazat.
Čím dřív, tím míň se to rozjede.
@VerunC Vygoogli si to vitiligo. Objevuje se obvykle mezi 20-30 rokem a ta oblast genitálu bývá dost často postižena jako první.
@VerunC píše:
Snad to bude jen něco s pigmentem… Právě žádné zdravotní problémy nemám tak snad to nebude nějaká plíseňKde bych k tomu přišla
ale děkuji za odpovědi
Kdyby to bylo něco s pigmentem, bylo by to horší: přesně jak píšou holky, vitiligo je neléčitelné.
![]()
K plísni přijdeš úplně klidně z vody, zpotíš se, pak zapaříš, spórky máme na kůži standardně pořád, jde jenom o vytvoření „optimálních“ podmínek. Mně právě přijdou nápadné ty „asi tři měsíce“, před kterými zmiňuješ, že sis toho všimla.
Takže konec horkého léta, září…
Přesně v té době se to tenkrát začalo projevovat mně i dceři.
Nenechávej to být, nebo se ti to rozjede o celém těle a léčba bude složitější.
Zajdu si k lékaři, ale podle toho jak jsem četla to vitiligo a potom tu plíseň, tak to vypadá na to vitiligo
… Uvidím, nejsem lékař, objednám se na co nejdřív.
Muž to měl na zádech - jedn flek a pak se to rozlézalo, no prý nějaká plísen… takže dostal tunu mastiček, takže určitě na kožní ![]()
@VerunC Ta plíseň by asi spíš svědila a byla poznat nějaká změna na povrchu kůže u toho vitiliga je povrch stejný jako jinde jen tam prostě chybí ten pigment.
To je klasické vitiligo, začalo se mi to dělat, když jsem byla malá… byla jsem snad úplně všude a nakonec to dopadlo na endokrinologii. Byl to problém se štítnou žlázou.. Zajdi tam
a určitě to nepodcen
Přidávám se, kamarádka to měla taky, dělalo se jí to pak už i na viditelných místech - bylo to vitiligo. Po určité době se začala léčit i se štítnou žlázou, dopadlo to operací. Doteď jsem ale netušila, že to má souvislost. Zakladatelko, ať je brzo dobře. ![]()
Pityriasis versicolor- tak se jmenuje plíseň, která dělá bíle fleky, které nejsou nijak vystouplé nad okolí, nemění strukturu kůže, většinou ani nesvědí. Dovezla jsem si to od moře, mysella jsem, že mám „vypadaný“ pigment od opálení a ono toto. prý je to z vlhkých ručníků a tak. Dává se na to jen mycí emulze (event mastička)a mizí s dalším opálením.
@VerunC hmm a neni to vitiligo? tak nejak to odpovídá mohlo to rozjet hormony