Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky, možná hloupá otázka, ale nevíte nedostatek jakého vitaminu hlásí takové ty bílé měsíčky na nehtech? Moje tříletá dcera to má snad na pěti prstech, je zdravá, v pohodě, tohle se jí objevilo nedávno. Já to mám snad na jednom nehtu taky a vím, že je to poměrně běžné, ale opravdu by mě zajímalo, jakého vitaminu, nebo prostě čeho máme málo. Díky za vaše postřehy, Anik
Ahoj,
nejsem si teď jistá, ale myslím, že je to nedostatek zinku a selenu, ale jhak říkám, ruku do ohně bych za to nedala. Sama to mám na 4 prstech a byly doby, kdy jsem to měla na každém a klidně i dva tři bílé proužky. V lékárně nebo u dr by ti měli poradit, co na to zabere.
Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:43
Ja mam pocit, ze jsem cetla, ze to neznamena vubec nic, ze to, ze to neco znamena, je spis fama. Jedna se o vzduchove bublinky, absolutne bezvyznamne… Linda
No nechci rozšiřovat fámy ale podle mě to značí nedostatek vápníku no ale ještě se na to podívám.
Taky neporadim, nebot nevim, ale ja to mivala strasne moc v dobe pred tehotenstvi, kdy jsem jedla vsechno a dostatek. Potom jsem nebyla schopna pozrit tri prvni mesice tehotenstvi nic jineho, nez chleb s maslem a syrem (tudiz hodne vapniku) a uplne se to ztratilo. Cele tehotenstvi jsem brala vitaminy pro maminy a nehty jsem mea krasne. Potom zaclo kojeni, ja nesmim mleko v zadne forme, protoze mam doma mimi alergika a nehty mam porad super. Clovek by si myslel, ze jsem na tom po vitaminove strance hodne blede, fakt nesmim kvuli maleho spoustu veci a zadne extra vitaminy neberu, ale ty bile tupky jsou pryc.Tak fakt nevim. Asi jsem nepomohla…byl to jen muj postreh, ze to zkratka nemusi nic znamenat.
Marketa
Aha, tak to ted lovim na netu. Tak jsem se docetla, ze kolem toho je mnohem mytu, ze jsou ale nejcasteji spojeny s urazy, ze to je neco ve smyslu „modrin na nehtech“. S nedostatkem vitaminu a mineralu to nema vubec co docineni. Ve velmi malo pripadech bile tecky na nehtech mohou signalizovat infekci, ale opet, spise se jedna o lehke poraneni. Stejne tak jako modriny se neukazuji hned, tak bile tecky take ne. Nekdy to trva nekolik dni, nekdy az nekolik tydnu, nez se objevi. Rozhodne se nejedna o zadna zavaznejsi poraneni nehtu, spis jde o mirne klepnuti apod., na ktere okamzite zapominame (takze spis souvisi s krehkosti???). Nazyva se to leukonychia. Vse jsem nasla tady:
http://www.wisegeek.com/…gernails.htm
Linda
Linda ma pravdu, vubec nic to neni a s vitaminy to nesouvisi. Staci se nekde jen trosku tuknout nebo klepnout nehtem, aby se vytvorila ta bila skvrnka. Nemusis mit strach.
holky díky za uklidnění, specielně Lindě, která si dala práci a hledala na netu. Chtěla jsem to taky udělat, ale říkala jsem si, že se tady info dozvím nejrychlej, no a Linda to udělala za mě. Ovoce na vitamíny malá baští dost, mlíková je taky, takže snad to bude v pohodě. Za dva měsíce nás čeká tříletá prohlídka, tak snad si dr. všimne, nebo se zmíním, zatím to teda neřeším
Tak díky všem, Anik