Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, jsem 3 dny po porodu císařským řezem ve 35tt. Docházím za synem na novorozeneckou JIP, daří se mu dobře. Každá ze sester tady zmiňuje, že jsem strašně bledá i rodina se doslova lekla. Normálně na bledost netrpím, tak přemýšlím, čím by to mohlo být. Přisuzuji to operaci, únavě, ale takových maminek je tu víc a bledé nejsou. Setkala jste se s tím taky některá? Dávají mi i železo v tabletě, 1× denně, tak mě napadla anémie. Nemáte třeba tip, jak trošku získat po porodu zdravou barvu? ![]()
Po císaři jsem byla bledá šíleně - velká krevní ztráta, takže jsem byla anemická. Dostala jsem aktivferin v kapkách, nicmene poradne jsem se srovnala az po tydnech.
Jako první mi taky napadl nedostatek železa. Ať ti udělají krevní obraz.
@Xanona taky jsem po cisari mela velkou krevní ztrátu. Bleda až běda. anémie
aktiferin jednou denně. A časem se to srovnalo, ale hned to taky nebylo.
Však ti jistě delali krevní obraz.tak se zeptej.
Taky jsem rodila císařem a když si pro nás muž přijel do porodnice, zděsil se, jak strašně jsem bledá…a že jsem fakt byla… ![]()
Nicméně se to pak samo začalo tak nějak vracet do normálu…
Přidávám se, prvního jsem taky rodila císařem a byla bledá až běda. Železo jsem nedostala, ale jak už psal někdo výš, skrovnalo se to samo po pár týdnech.
@Xanona píše:
Ahoj, jsem 3 dny po porodu císařským řezem ve 35tt. Docházím za synem na novorozeneckou JIP, daří se mu dobře. Každá ze sester tady zmiňuje, že jsem strašně bledá i rodina se doslova lekla. Normálně na bledost netrpím, tak přemýšlím, čím by to mohlo být. Přisuzuji to operaci, únavě, ale takových maminek je tu víc a bledé nejsou. Setkala jste se s tím taky některá? Dávají mi i železo v tabletě, 1× denně, tak mě napadla anémie. Nemáte třeba tip, jak trošku získat po porodu zdravou barvu?
Máš nedostatek čerevných krvinek, určitě způsobené ztrátou krve při císaři. Užívej železo, B12 a kys. listovou, měj i pestrý jídelníček na krvetvorbu, jako maso, játra, zelená listová zelenina, kvasnice, vejce, mléko..
Já byla teda bledá po každém porodu a to i přirozeném, upřímně, není bledý každý? Přece jen velká ztráta krve…
Tak jsem ráda, že je to normální. U prvního císaře jsem si tak bledá nepřišla. Zítra se raději zeptám na ten svůj krevní obraz, ale snad ví, co dělají.
@TerezkaW píše:
Jako první mi taky napadl nedostatek železa. Ať ti udělají krevní obraz.
Myslím, že to každý lékař pozná na první pohled. Mě když viděla obvodní, předepsala více železa a na krevní obraz si mě netroufla poslat ![]()