Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moc prosím prosím o rady, nebo vaše zkušenosti.
Mám doma 10.týdenní holčičku na UM, díky bohu je zdravá, hezky prospívá a většinu času je to spokojene miminko, ale trápí nás jedna věc.
Hodně často ( třeba 3× za den) když blinka, tak ji do vytriskne i nosem, úplně celá zrudne, vykuli očka a lapá po dechu, často je potřeba ji předklonit a placnout do zad, pak se konečně nadechne a začne hrozné plakat. Vždy ji poté vysaju nosík odsavackou a mléka tam má spoustu. Pusinkou mi blinka cely den, převlékam ji někdy i 10× a kolikrat i několik hodin po jídle, ale hlavně se moc bojim, ze se ji to stane v noci a ucpe se ji nosanek, když ji nebudu mít pod dohledem. Monitor dechu samozřejmě mám, ale rada bych, aby nebyl nikdy potřeba ![]()
Nemáte zkušenosti s nějakým sirupem proti blinkani? Zkusím cokoli!
Zkusila jsem i AR mléka, ale malá mi to všechno vyprska a nechce to pít, nechutna ji :/
Moc děkuji za rady!
@Majaa2207 nemá reflux? Normální to úplně není
to jsem si fakt myslela, že mám blindinu, ale blil tak 3-4× denně ![]()
Zabralo až posílení brisnich svalů, tj. co nejvíc dávat na břicho. A co nejméně prevlekat.
To ale vyloženě hází šavli ne? … když ji to vylítne i nosem.
Pokud to není klasické ublinkávání, tak to může být reflux, nebo ji nesedí UM. To neměnit po kratší době jak 2 týdny. Musí si na nové UM nejdříve zvyknout.
Zkusila bych ještě zahustit nutritonem.
Já ho teda nikdy nezkoušela, nebyl potřeba, ale vím, že kamarádce dost pomohl.
Miminka v noci moc často neblinkají, alespoň ne nějak moc, aby se začalo dusit.
Většinou to bývá při manipulaci, nebo když kopou nožkami.
Moc děkuji za odpovědi. ![]()
Nehazi mi vyloženě šavli, když blinka, tak ji to jen z pusinky vytece a tomu se někdy i směje, spis proste když ji to jde tím nosem, je to většinou tím, ze tu pusinku neotevře vůbec a nebo jen malinko. To mě děsí nejvíce. Doktorce jsem to hlásila samozřejmě, ale rekla mi, ze na váze krásné přibývá, je to pěkný cvalda, tak se nemusím bát. Nic víc to neřešila.
O tom nutritonu jsme slyšela, ale mám strach, ze když ji nechutnaji ty AR mléka, tak mi nebude ani pít s tím nutritonem, ale asi to tedy zkusím
a nemáte někdo zkušenost s gastrotuss sirupem, o tom jsme také slyšela.
Toto se mi stalo i u dcery při prvním krmení z flašky ještě behem šestinedělí. Problém vyřešilo, že jsem nějakou dobu krmila stříkačkou přes prst.
Myslím, že blinkala, protože mliko z flašky vypila moc rychle a prostě se jí zvrátilo.
Davat poradne odrihnout a pak s ni nemanipulovat. Vzdycky jsem s dcerou sedela 30-45 minut na gauci a nehejbala s ni. Ale nam teda hazela savle a moc nepribirala. Casem se to srovnalo a pomohla i zmena mlika, ted ma Kendamil, ale ne tu Bio variantu, po ty zvracela nejvic
@Majaa2207 Tohle přesně byl syn. Zlepšilo se to, až když zpevnil břicho. Ze měl slabé svaly vím z rehabilitaci. Pribiral taky pěkně. Chce to překonat obavy a dávat co nejvíc past koniky a nechat na břiše přes den i spát.
@bertoldina píše:
Zabralo až posílení brisnich svalů, tj. co nejvíc dávat na břicho. A co nejméně prevlekat.
Náš mladý byl jak slimák, když byl na břiše, tahnula se za ním slizová stopa, protože na břiše blindil ještě víc jak normálně
![]()
@martina.se píše:
Náš mladý byl jak slimák, když byl na břiše, tahnula se za ním slizová stopa, protože na břiše blindil ještě víc jak normálně![]()
Ja s tím strašně bojovala, protože samozřejmě blil do minuty
. Ale bylo to lepší a lepší.
@bertoldina píše:
Ja s tím strašně bojovala, protože samozřejmě blil do minuty. Ale bylo to lepší a lepší.
Jasně.. ono se to s věkem upravuje ![]()
Gastrotuss klidně dej. Pomáhá to. Měly ho obě dcery, mladší v podstatě jako novorozenec, taky strašně blila, po každém jídle, okamžitě a i mezi jídly. A taky i nosem. Nosem blinka bohužel i teď v 8 měsících, když tlačí
Dr. nic.. Jenom, že ji nemám dávat tolik mrkve.
Pokud to jde nosem, tak to klidně může být vývojová vada. Takový blinkania a intenzita rozhodně normální není, okamžitě bych to řešila s doktorama a nenechala bych se odbyt.
Proč nekojis? Pokud to nešlo, dítě nepilo, tak opět to normální není…
@Santa Juana děkuji moc, určitě ho zkusím, už jsem si ho objednala v lékárně
snad teosku pomůže!!
@bertoldina Děkuji za zkušenost, budu dávat více na bříško, když je vzhůru, tak ji to docela baví a snaží se, ale za chvilku je stejně řev, takže myslím, ze s tím spánkem by mi to neprošlo.
ale je dosti možné, ze má ty svalíky taky slabé, hlavičku se ji moc zvedat nechce, jen když ji jakoby pomůžu do správné polohy, tak chvilku vydrží ![]()
@Anelize nekojim, protože nemám mleko a myslím, ze to s tím vůbec nesouvisí, mala se u prsa snažila dost, teď pije dostatečně a dobře. myslím, ze by stejně blinkala i MM jako UM
Spíše jsem chtěla poradit, když už se to děje, tak jestli není nějaká pomoc např. ten sirup.
Všem Vám moc maminky za vaše zkušenosti ![]()
@Majaa2207 zdravím, prosím vas pomohlo vám neco na to zvracení? Mala ma úplně to samy jak pres kopírák, uz jsem zoufalá
nam Nutriton nepomáhá 😔 mam o ni strach ale doktorka nam taky tvrdí na vsechno ze je to normalni..