Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem,
obracím se na vás zkušené maminky:)
Narodilo se mi miminko s téměř bílými vlásky. Stejně tak má bílé řasy a obočí. Už v porodnici začala doktorka mluvit o albinismu, vyšetření (očí a genetika) nás teprve čekají. Měla jste některá taky takové miminko? A byl to albín?
Upřímně mě před porodem ani nenapadlo, že se miminka rodí téměř výhradně tmavovlasá, takže jsem z celé situace překvapená… předem moc děkuji!
Slyším prvně, že by se rodila miminka téměř jen tmavovlasá. Vnuk byl blondáček, ted už trochu ztmavl. A znám víc takových blondáčků. Ale jen vlásky.
Jeden syn se narodil se světlými vlasy, ale ne úplně bílými, stejně tak řasy i obočí měl světle, ale ne bílé. Hodně světlý je do teď (skoro 8 let). Má kor teď po létě některé vlasy úplně bílé, jinak i zbytek hodně světlý, obočí bílé, řasy světlé, oči světle modre, pihy, spatne se opaluje… prostě je celej svetlej. O albinismu nikdo nikdy nemluvil, ale on je prostě hodně světlý, ne úplně bílý.
A miminko je opravdu bílé a nebo jen světlé? Znám blonďaté mimino vydrželo mu to první stupen zš pak ztmavlo
Jde asi o to, jestli je miminko blonďaté nebo vážně bílé.
Blonďatá miminka samozřejmě existují, je to běžná věc, ale když i doktorka pojala nějaké podezření.. My Ti tu líp neporadíme.
@ka2ka teď má 2 měsíce a asi tak před týdnem ji konečně vybledla žloutenka, kterou měla dost silnou. Takže byla dlouho hodně oranžová a působila opáleně
teď mi přijde světlá celkem dost, ale to já jsem taky - ale jen na kůži. Obočí i řasy mám tmavě hnědé, vlasy tmavý blond. Takže nedokážu posoudit zda je světlá v rámci normy nebo už podezřele. Vlasy, oboci, řasy má na některém světle bílé, někdy mi přijdou světle blond.
@Monika238 může to být hodně světlounká blondýnka, jako čistě bílá by asi byla rarita ![]()
Vyfoť to obočí.. blond děti se rodí normálně. Ale pokud ta doktorka toto vyslovila, tak asi ví proč..
Máte někoho takto extra blond v rodině??
Jestli mas instagram, tak profil terezasulc, ma ted rocniho chlapecka a albinismus potvrzen. Taky se narodil svetlej, bily rasy a oboci.
Ono se to primarne pozna podle tech ocnich vad a az ty genetiky, ty vady oci muzou dost napovedet.
Kazdopadne nase dite bylo taky blondaty s porcelanovou kuzi, ale bylo proste svetly, mela normal rasy. To je celkem bezny.