Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám doma 5 týdenní holčičku ( narozená předčasně o 3 týdny dříve). V noci mi krásně spinká, budí se na jídlo klidně po 6 hod. Nají se a zase spokojeně spinká, přibírá taky krásně. Problém je přes den…rano se vzbudí, nají, 10-15 minut pokouká a pak se začne vztekat a řev. Musím s ní chodit a houpat ji a ani to někdy nepomůže. Někam ji položit nepřichází v uvahu, hned doslova hysterický řev. U přebalování řve, u převlékáni, koupání, hraní si, prostě všechno špatně, ale jakmile ji vezmu do ruky tak je klid, musím ji mít jenom na ruce a houpat. Občas ještě zvládne hojdavak, když s ni intenzivně houpu. Papá přes den po 2-4. Hodinách jak si řekne a u kojení je spokojená, někdy usne, ale nemuzu ji položit, jinak se vzbudí a hned brečí. Ještě občas kočárek a jízda v aute zaberou, ale někdy to taky celé probrečí. Trápilo ji bříško tak bereme už asi 3 týdny probiotika, občas ji teď dam belanix med, cvicime, nahrivame a krásně už prdí a kaká a celkove je na ni videt ze ji je už o kus lépe. Taky dost blinká, dávám odříhnout, ale stejně se mi hned pozvrací a je schopná se pozvracet i 2 hodiny po jídle, už strávené mléko. Jsem z ní už zoufalá, nemuzu ji vůbec položit, neustále ji mám na ruce, u všeho mi brečí a nemuzu si dojit pomalu ani na zachod….mám strach aby si nevyřvala kýlu….Nosítko jsem také zkoušela, tam usne, ale vydrzi tak hoďku a pak už se taky vzteká.
Zkušené maminky, nemáte prosím radu nebo nějaké tipy? Nebo aspoň řeknete ze v tom nejsem sama🙈
Dcera byla to samý. Neodložitelné mimino… Nám pomohl jen čas. A pokud to bude takovej poblion jako dcera, tak jsem úplně milovala, jak se hned po jídle (UM) obrátila na bříško. ![]()
Teď se tomu směju, ale v tý době mi moc do smíchu nebylo. ![]()
Jen soucítím… bude líp.
@Paní.Norrisová Já se furt taky snažím uklidňovat tím, že nebude furt takhle malinká a tohle období přejde a až se začne trosku hýbat a více vnímat tak to taky bude lepsi
jak říkáte, bude lépe, jenom to vydržet…
Nejmladší dcera byla také neodložitelný řvoun. Max. tak dvě minuty a řev. Zachránilo mě nosítko. Tam i usnula, tak po deseti minutách vytuhla tak, že jsem ji mohla odložit a za dalších deset byla vzhůru. Takto spala 3× denně, v noci kojení po 2-3 hodinách. Zlepšilo se to, když se začala sama pohybovat, lézt okolo 9. měsíce.
Měla jsem to samé. Ve dne v noci. Neexistovalo položit ani na 5 minut. Kolikrát jsem ani nedošlo na WC a řev ( jedno jestli denní nebo noční spánek ). Navíc nesnášel kočár a autosedačku. V noci jsem se nesměla pohnout. Začalo se to lámat okolo 1y měsíce, od 2 let dobrý. Od 3 let miluje manžela:) Navíc tedy ani v noci nespal. Do 3 let 10× za noc vzhůru i při zachování všech postupů k zajištění spánku (šum, atd…). Ale bylo to náročný ne že ne. Vyrostl z toho
Dneska můžu chodit běhat, odejít do práce, jít se bez řevu vykoupat, atd …
@Paní.Norrisová píše: Více
Jooo to jedeme už přes měsíc, obrat na bříško a hned se poblije. Neexistuje aby si po jídle chvilku odpočinul a že se snažím ho zabavit nebo i nosit, ale je vzteklej že chce na břicho
takže jen utírám a utírám
taky mi do smíchu není ale pořád si říkám, jednou to přejít musí.
@Sharinka790 píše: Více
Pamatuju ty bryndáky a látkové plínky všude.
Kolem toho půl roku to myslím už bylo lepší. V 8 měsících si sedla a to už myslím bylo výjimečně. Už si to přesně nepamatuju. ![]()
@Naty935
Malýmu bude zachvíli 5 měsíců a celé šestinedělí byl neustálý řev, úplně u všeho. Nesnášel kočárek, šátek, chování, přebalování, oblékání… Všechno bylo problém. Zkrátka jasně dával najevo, že se mu tady nelíbí a v bříšku bylo líp. Reflux od narození, to byl taky velký boj, ten se lepší ale stejně co se otáčí na bříško sám, tak vždycky poblije na bříšku.
Ono se to postupně lepší, co se týče manipulace s ním, to už není problém. Ale je to stále nespokojený, uřvaný, vzteklý dítko. Ale mění se důvody proč ![]()
Kočárek vzal na milost asi ve 3 měsících a nechtěl nosítko, teď zase nesnáší kočárek a chce nosítko nebo nosit v rukou.
Jeden den chce být víc venku, druhý den zásadně venku být nechce… A doma to vyžaduje abych mu dělala animátora a vymýšlela pořád nový aktivity.
Ale ty máš holčičku ještě hodně malinkou a ta adaptace pro ní bude prostě pomalejší než si zvykne. Zkus u přebalování jí hladit, zpívat a hned jí po tom pochovat. Ohledně oblíkání nemám radu, malý to nesnáší dodnes
jako neřve u toho ale nemá to rád a teď už se mi u toho hodně mrská, takže je to boj ![]()
Jinak v tomhle věku vesměs malá potřebuje jen tvojí blízkost. Taky jsem nemohla ani na záchod bez řevu, jídlo jen když spal. Ale ono se to bude zlepšovat, uvidíš. ![]()
Já se těšila až se sám otočí na bříško, že ho to zabaví, to zvládnul před 4 měsícem, teď se už na něm točí kolem své osy a ještě dělá letadélko. Nestačí mu to, chce víc a tak je vzteklý. Takže se pokouší o plazení ale výsledek je, že couvá a tudíž problém
od hračky se vzdaluje a je ještě víc naštvaný
Prostě jsou období, kdy je trošku líp a pak zase trošku hůř. Jsou děti co jsou klidný a ani o nich nevíš a pak jsou malý satani o kterých ví celá ulice ![]()
Ale bude líp, neboj
klidně když budeš chtít si ulevit, tak napiš SZ.
@Sharinka790 mockrát ti děkuju! ❤️ je to s ní boj…🙈 a po celém dnu už je to vážně na palici 🙈 těhotenství bylo rizikové a samé problémy, tak jsem aspoň doufala v hodné miminko…😃
@Naty935
Taky jsem měla rizikový těhotenství a nakonec porod vexem a to asi malýmu taky zrovna nepomohlo, takže jsme si iba nesly porodní trauma.
Cítím s tebou, šestinedělí jsem probrečela s ním. Ještě jak ti tělem jede hormonální koktejl, tak to ti taky nepřidá. Pomáhá ti manžel/ přítel?
Dobrý je, že ti aspoň v noci nějak spinká. My měli boj i se spinkáním v noci, ale zabralo pevné zavinutí a šum.
Jinak bříško malýho trápilo hodně do 3 měsíců, ač prděl i sám. Probiotika, baby calm, cvičení, teplé koupele, masáž bříška…a stejně se kroutil chudáček bolestí. Pomáhalo si ho dávat bříškem na hrudník, zkoušela jsi?
@Sharinka790 píše: Více
U nás naštěstí porod úplně bez problému a ten jediný proběhl hladce 🙈
Ty hormony taky dělají svoje, snažím se s ní mít trpělivost, ale jsem taky jenom člověk a prostě ji necham občas brečet když už vážně nevim co s ní🤷♀️
Přítel se snaží, po práci si ji občas vezme ven do kočárku, ale zrovna včera mu prořvala celou cestu…🤦🏼♀️ když ji vyndal tak prý koukala a byla v pohode 🙈
My v noci spinkáme taky pevně zavinuté, jinak furt máchá ručičkama a budí se tím, šum zkouším přes den a někdy na chvíli zabere, někdy řve i u toho ![]()
Občas ji na brisko davam, ale nemá to rada a vzteka se tam, takže vydrzi chvilinku a hlavně se mi tam vždy pozvrací🙈 nejradši se nosí ve vzpřímené poloze přes rameno a rozhlíží se
Tohle mému synovi dělal Vigantol. Přes den byl neodložitelný, spal jen v náručí, kočárek probrecel a skoro vždy se v něm poblinkal. Všichni se na mě koukali, jako na neschopnou matku - přece každý dítě občas řve a bolí ho břicho. Nakonec když mu byly 2 měsíce, tak napadlo sestru od pediatry, jestli mu to nezpůsobuje Vigantol. Mám dítě narozené v zimě, ale riskla jsem to a vysadila. Po 3 dnech jsme měli doma normální veselý mimino. Následovala samozřejmě snaha mu nasadit jiný vitamín D (bylo to obtížné, ale nějak jsme to zvládli)
@Anonymní píše: Více
My Vigantol ani nikdy neměli, používáme od Terezie. Ale na ten Vigantol jsem taky už slyšela ne moc dobré zkušenosti
@Naty935 Procházím si tím stejným, zítra končím šestinedělí a zlepšení v nedohlednu. Pláče od narození, každým dnem je její hlas silnější. U přebalování totální hysterák, nepomže nic. Kočárek dva týdny bojkot, teď trošku lepší, nosítko vůbec, zavinování nesnese, občas je neodložitelná přes den - prostě spát nebude a tak ji mám celý den u sebe a usne až o půl 9 večer. Je to na palici, přesně vím čím si teď procházíš 🙏🏻 musíme věřit a čekat