Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Budeš to mít pravděpodobně tak dlouho, dokud nezjistíš a zcela neodstraníš alergen, který Ti ten ekzém způsobuje.
Je to běh na dlouhou trať, těch věcí, co Ti můžou vadit, je spousta.Od jídla, přes kosmetiku až po rostliny.
Jinak to, že Ti dr. doporučila vyřadit vše co popisuješ, je taková ta podpůrná pomoc v první řadě akutní fáze problému. Může Ti to pomoct zmírnit projevy, ale jak ríkam, dokud nevyřadíš daný alergen, zcela se ekzému nezbavíš.
@Fíbí 106 píše:
Budeš to mít pravděpodobně tak dlouho, dokud nezjistíš a zcela neodstraníš alergen, který Ti ten ekzém způsobuje.
Je to běh na dlouhou trať, těch věcí, co Ti můžou vadit, je spousta.Od jídla, přes kosmetiku až po rostliny.
Jinak to, že Ti dr. doporučila vyřadit vše co popisuješ, je taková ta podpůrná pomoc v první řadě akutní fáze problému. Může Ti to pomoct zmírnit projevy, ale jak ríkam, dokud nevyřadíš daný alergen, zcela se ekzému nezbavíš.
No to bude dost těžké zjistit. Doktorka mi nedovedla říct, z čeho to můžu mít. A já taky ne. Jím pořád to samé jídlo, používám ten samý šampon na vlasy, doma ty samé čisticí prostředky a doteď jsem neměla problém. Psa máme už deset let, kočku taky nějakou dobu. U zvířat si myslím, že problém nebude. Babička bydlela na vesnici a my taky, denně jsem přišla do styku se zvěří, rostlinami, jedla normálně ovoce, zeleninu a vždycky ok. Možná leda, že jsem poslední dobou přidávala moc ostré chilli téměř den co den? Ale teď už jsem si za posledních 5 dní žádné nedala.
A taky ten fakt že to začalo na palci. Co by vadilo a začalo na palci u nohy?
Když najdeš spouštěč, bude to o dost lepší. U mě je to pulrapid a příbuzné prostředky na odvápňování. Od doby, co si beru rukavice, mám naprostý klid.
@Anonymní píše:
No to bude dost těžké zjistit. Doktorka mi nedovedla říct, z čeho to můžu mít. A já taky ne. Jím pořád to samé jídlo, používám ten samý šampon na vlasy, doma ty samé čisticí prostředky a doteď jsem neměla problém. Psa máme už deset let, kočku taky nějakou dobu. U zvířat si myslím, že problém nebude. Babička bydlela na vesnici a my taky, denně jsem přišla do styku se zvěří, rostlinami, jedla normálně ovoce, zeleninu a vždycky ok. Možná leda, že jsem poslední dobou přidávala moc ostré chilli téměř den co den? Ale teď už jsem si za posledních 5 dní žádné nedala.
A taky ten fakt že to začalo na palci. Co by vadilo a začalo na palci u nohy?
Paprika mi dělává hodně zle, to je fakt, ale víc kosmetika a paradoxně moře, do 5 dnů jsem slitá. A chlorovaná voda. Třeba v Hradci Králové, tam se osypu po dvou umytích.
Při akutní fázi mi pomáhá chvíli nepoužívat mýdlo, ani sprchový gel, ale jen mycí olej.
@Kolicek95 píše:
Když najdeš spouštěč, bude to o dost lepší. U mě je to pulrapid a příbuzné prostředky na odvápňování. Od doby, co si beru rukavice, mám naprostý klid.
Mně tak napadlo…Mohla by tím spouštěčem být např. mykóza nohou? Uvědomuju si, že mi to začalo na palci u nohy a ze začátku jsem myslela, že mám jen zapařenou a otlačenou nohu z bot. A v případě, že by se zastavila ta případná mykóza, neobjevil by už se pak v budoucnu ani ten DH ekzém?
Ahoj,
budu se snažit být stručná, ať vás to nenudí.
Tento týden mi na kožním doktorka diagnostikovala dyshidrotický ekzém. To nejhorší a nejznatelnější ložisko mám na palci nohy a postupně i vpředu na chodile. Něco se mi rozeselo i po rukách, ale to skoro není vidět.
Předepsala mi antihistaminika, potom ještě mast Belogent a zinkovou mast. Mažu to od úterka večer.
A teď k věci. Vím, že na netu toho vygooglím spoustu a tady taky něco najdu. Už jsem taky googlila a tady taky našla, ale nějak výrazně mě to nepotěšilo. Jak se říká, co oči nevidí, co srdce nebolí…a třeba mi napíšete i nějakou pozitivní zprávu. Když nebude pozitivní, tak to asi taky nějak budu muset přežít.
Ptáme se tedy:
1,Máte nějaké zkušenosti s tímto problémem a jak dlouho vás to otravovalo?
2. Co vám kromě výše zmíněných věcí, co mi předepsala doktorka, ještě pomohlo?
3. Nesmím teď jíst ostrý, kořeněný, čokoládu, kyselý…Co jste jedli vy? Jakou si třeba dopřát zdravou dobrotu? Nejsem vyloženě nějaký mlsoň, cukry v podstatě nejím, ale blíží se rodinná oslava, na které si teď zřejmě nedám vůbec nic, tak nějaká aleternativa?
4. Za jak dlouhou dobu jste si mohli dopřát něco z těch věcí, co se nesmí? A co kafe? To, když se toho třeba nezbavím, tak už kafe nikdy? ( i když mě na tom nejvíc ze všeho mrzí to ostré)
5.Mažu už třetí den. Původní výsev na noze postupně se postupně po masti odlupuje, ale vedle se třeba vytvoří nový. Mám být trpělivá? Ono se to během těch dvou týdnů nějak poléčí?
Díky předem za komentáře. S ekzémy nemám žádné zkušenosti, takže mi to celkem vadí a připadám si jak žabák. Svědění není až tak hrozné, to skoro necítím.