Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den,původně to vypadalo jako plíseň nohou, ale teď jsem z obrázků a projevů na kůži na noze okolo palce přesvědčená, že by mohlo jít o dishydrotický ekzém, zkrátka menši nebo větší puchýřky naplněné vodou, nijak mě to zatím neotravuje, nesvědí nebolí, ale tohle prostě nechceš, že jo) Upřímně řečeno, nechce se mi s tím létat k doktorovi, prvak z nedostatku času skrz práci a druhak, asi se mi budete smát, se prostě stydím mu ten dolní pařát ukázat. Ptám se tedy vás, co jste s tím měli také nějakou tu polízanici, jestli na to stačí kortikosteroidní mast, zinková mast nebo černá mast apod. a jak dlouho vám trvalo než to zmizelo. Taky by mě velmi zajímala příčina. Protože nejsem na nic alergická a nikdy nebyla, absolutně netuším, z čeho bych to měla mít. Může to být třeba moje závislost na chilli? A tím nemyslím teď nějaké slabounké feferonky, ujíždím na těch téměř nejpálivějších…
Děkuji předem za nějaké rady a přeji krásný den
Neblbni a k doktorovi zajdi, proč by ses měla stydět, že máš nohy? Ty má skoro každý, někdo hezčí, někdo ošklivější, někdo neumyté a někdo uhnilé proto, že se k tomu doktorovi styděli jít.
Pokud tě to nesvědí, ani nebolí, tak to podle mých zkušeností exém nebude. Navíc na palci na noze. Zajdi k doktorovi.
Tak prvně…pokud se Ti to objevilo prvně, určitě bych s tim na kožní zašla, už jen kvůli tomu, abys pro příště věděla, že se jedná opravdu o dishydrotický ekzém, protože pokud si myslíš, že nejsi na nic alergická, bude se Ti to vracet, jelikož alergická na něco zcela určitě jsi. Ekzém je totiž projevem alergie a to naprosto jakékoliv…moji dceři se třeba od mala projevuje na ručičkách, ale vždy ve stejnou dobu (na jaře),trvá to vždy max. do měsíce, a pak má zase klid…zcela určitě ji vadí nějaký alergen venku v přírodě, který zrovna v tu dobu kvete.Po tu dobu mažu 2× denně Hydrocortison (ne však celou dobu, jen v tej nejakutnější fázi),pokud se ji do toho dostane infekce - už se nám stalo, mažu pár dní Fucidin mast (kombinace kortikoidu s ATB). Obojí ale samozřejmě prvně naordinovala kožařka. Můžeš si dle obrázků myslet, že jde zrovna o tenhle problém, ale je to dost ošemetný…pupínků vypadajících podobně můžou být desítky a leckdy ani kožař se napoprvé „netrefí“. Navíc krom vzhledu pupínků nepopisuješ nic směrodatného zrovna pro tuto diagnózu. Ekzém se projevuje někdy až urputnou svědivostí…malá by si ty ručičky vždycky v noci úplně sedřela z kůže, jak je dře ![]()
Děkuji moc. Tak jo, přemluvili jste mě, budu pádit hned zítra ráno k doktorovi. Dneska se tam už nedostanu, ordinuje jen do 15.00. Radši, ať mám jistotu a něco se mnou udělá.
@Fíbí 106 píše:
Tak prvně…pokud se Ti to objevilo prvně, určitě bych s tim na kožní zašla, už jen kvůli tomu, abys pro příště věděla, že se jedná opravdu o dishydrotický ekzém, protože pokud si myslíš, že nejsi na nic alergická, bude se Ti to vracet, jelikož alergická na něco zcela určitě jsi. Ekzém je totiž projevem alergie a to naprosto jakékoliv…moji dceři se třeba od mala projevuje na ručičkách, ale vždy ve stejnou dobu (na jaře),trvá to vždy max. do měsíce, a pak má zase klid…zcela určitě ji vadí nějaký alergen venku v přírodě, který zrovna v tu dobu kvete.Po tu dobu mažu 2× denně Hydrocortison (ne však celou dobu, jen v tej nejakutnější fázi),pokud se ji do toho dostane infekce - už se nám stalo, mažu pár dní Fucidin mast (kombinace kortikoidu s ATB). Obojí ale samozřejmě prvně naordinovala kožařka. Můžeš si dle obrázků myslet, že jde zrovna o tenhle problém, ale je to dost ošemetný…pupínků vypadajících podobně můžou být desítky a leckdy ani kožař se napoprvé „netrefí“. Navíc krom vzhledu pupínků nepopisuješ nic směrodatného zrovna pro tuto diagnózu. Ekzém se projevuje někdy až urputnou svědivostí…malá by si ty ručičky vždycky v noci úplně sedřela z kůže, jak je dře
@Lil Kitkatt píše:
Pokud tě to nesvědí, ani nebolí, tak to podle mých zkušeností exém nebude. Navíc na palci na noze. Zajdi k doktorovi.
@annlady píše:
Neblbni a k doktorovi zajdi, proč by ses měla stydět, že máš nohy? Ty má skoro každý, někdo hezčí, někdo ošklivější, někdo neumyté a někdo uhnilé proto, že se k tomu doktorovi styděli jít.
Dobrý den,
původně to vypadalo jako plíseň nohou, ale teď jsem z obrázků a projevů na kůži na noze okolo palce přesvědčená, že by mohlo jít o dishydrotický ekzém, zkrátka menši nebo větší puchýřky naplněné vodou, nijak mě to zatím neotravuje, nesvědí nebolí, ale tohle prostě nechceš, že jo) Upřímně řečeno, nechce se mi s tím létat k doktorovi, prvak z nedostatku času skrz práci a druhak, asi se mi budete smát, se prostě stydím mu ten dolní pařát ukázat. Ptám se tedy vás, co jste s tím měli také nějakou tu polízanici, jestli na to stačí kortikosteroidní mast, zinková mast nebo černá mast apod. a jak dlouho vám trvalo než to zmizelo. Taky by mě velmi zajímala příčina. Protože nejsem na nic alergická a nikdy nebyla, absolutně netuším, z čeho bych to měla mít. Může to být třeba moje závislost na chilli? A tím nemyslím teď nějaké slabounké feferonky, ujíždím na těch téměř nejpálivějších…
Děkuji předem za nějaké rady a přeji krásný den