Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak zrovna vařená mrkev není zas až tak extra měkká, pokud ji neumí zpracovat. Co vařený kousky jablek? Ty se doslova rozplývají na jazyku. Jednou se to naučí, neboj, do patnácti na mlíku nebude:-)
Podívej jestli to nesnese, tak v 9 měsících mu to klidně mixuj. Já bych ho netrápila. Můj starší kluk nesnášel kousky dobře do roka a půl. Až teprve pak je začal tolerovat. Mladší syn zase papá kousky pěkně od 10 měsíců. Každé dítě je jiné.
Já už někde četla, že kombinace mrkve a mléka je to nejhorší - pro citlivé děti. Některým to udělá v bříšku neplechu a jiná zelenina samotna taky nejede?
tak kousky zaváděj postupně… třeba u ovoce. Každý den větší a větší kousky (místo mixování pomačkat vidličkou atd)
Neboj se toho, každé mimčo si musí zvyknout. Někdy to jde rychleji, někdy pomaleji
hele já musím mixovat uplně vše..jak tam najde kousek něčeho natahuje mu a blindí..dávám mu třeba chleba, nebo veku, ale to po malinkatých kouscích a spíš jako na zpestření, nikdy toho nesní moc..
Ahoj, můj malej byl taky blicí, chce to zkoušet, zkoušet a zkoušet, ale stejně mi přijde, že pak prostě přišel zlom a v pohodě začal sám kousky hezky papat ze dne na den a dokonce vyžadovat
V 9 měsících měl mixovanou stravu, dávil se i ma rozmačkaném vidličkou, takže asi tak. Jsou hold dítka šikovnější, co jim to jde dřív, problém bych viděla, kdyby měl jít do školky a kousky mu dělaly problémy
ale v 9 měsících bych to nehrotila. Mýmu synkovi je rok a čtvrt, jí vesměs vše, míň ochucené, lehce pomačkané vidličkou. Jediná věc, která nám dělá problémy do dnes je jablíčko, jednak ho v celku ani jíst nechce (ani nakrájené na půlměcíčky) a zaručeně se na něm zakucká a klidně i pozvrací
a nastrouhané slupne jak malinu, s hruškou ten problém nemá, ale to se také naučí ![]()
To bylo jako, že k obědu měl mrkev s bramborem + maso, jen jsem tam přidala pár malinkých kousků mrkve. No, pak prostě tři hodiny nic a další jídlo bylo mléko, né že jako tu mrkev zapil hned mlíkem. Vařím mu přesnídávky, a taky jsem tam nechala větší kousky jablek a on neví, co s tím. V jogurtu, když jsou kousky, tak je taky vyblinká. A jak překonat ten strach, že se tím zadusí
?
Já furt mixuju a dcerku mám stejně starou. Kousky jí jen vyjímečně, když chce vysomrovat ždibec rohlíku, jinak jí jen dětské křupky. Některé děti jsou v jídle opožděné, takže já to nelámu přes koleno a mixuju furt, však času dost.
Mmch jak teď čtu o těch „vlčích dětech“ tak mi děti asi též zaberou. Syn ve dvou letech nemluvil, a trochu začíná až teď, dcera nebude mít v roce kousací reflex
, dneska jsme třeba nebyli venku kvůli počasí, občas jdou spát na prasáka a občas lítaj doma nahatý. A ještě mě zavřou na psychyatrii
![]()
Anabellka píše:
Podívej jestli to nesnese, tak v 9 měsících mu to klidně mixuj. Já bych ho netrápila. Můj starší kluk nesnášel kousky dobře do roka a půl. Až teprve pak je začal tolerovat. Mladší syn zase papá kousky pěkně od 10 měsíců. Každé dítě je jiné.
Já jsem taky byla netrpělivá a musím říct, že není příjemný pocit zachranovat dávící se dítě, nebyla to sice žádná hrůza, ale pocit šílenej! tak vydrž a raději mixuj ![]()
Nase mala cca do roka nepozrela sebemenší kousek,vse jsem mixovala,protoze ji vse dusilo. Nechala jsem ji a asi v roce a kousek,zacala sama a bez problémů ![]()
Já to nehrotím, ani mi to jako moc nevadí, ale když čtu, kolik dětí už jí prostě chleba a pečivo vůbec, tak si říkám, že bych taky mohla začít. U nás je vrchol, že jí ty kukuřičné křupky a stejně mu jí v půlce seberu, aby si jí tam nedal celou a nezadusil se.
Taky jsem měla stejný problém. Maličký mi nechtěl nic baštit, byl do 7. měsíce jen kojený. Pak už nepřibíral, tak jsme začali dávat přesnídávky. Ty nechtěl. Takže jsme začali pomalinku, jen vymačkanou šťávičku z jablka, nebo nektarinky(broskve), to mu jelo, klidně jen po lžičkách. Trvalo to asi 2 týdny, pak už si vzal i pár lžiček přesnídávky, jen jahodové. Mrkev nechtěl vůbec, ale začala jsem mu jí nenápadně přimíchávat do jahodovky od Hamánku, později už měl jen mrkvičku. Sebemenší kousíček a už se mi ,,dávil".
Teď je nám 10 měsíců a baští úplně všechno, vím, že bych neměla, ale klidně mu povařím brambory s mrkví, dám je do mixéru, trošku másla, malinko plnotučného mléka, umixuji a je z toho jakoby bramborová kaše s troškou mrkve, přidám malé kousky kuřecího, nebo dětské šunky, je to nakonec taková pěna a malej se může utlouct.
Hlavně to chce čas, teď když jen vidí, že mi něco jíme, hned přileze a vzteká se, že mu nechceme dát, i když je po jídle.
Chce to čas, každé mimčo je jiné, přeji pevné nervy. ![]()
Ahoj holky, jdu k vám zase pro radu, vy mi vždycky poradíte.
. Moc děkuju za radu, jak na to.
Vím, že témat, ohledně dávání kousků je spoustu, tak se omlouvám, že zakládám další.
Malý má 9 měsíců a s jídlem je to všelijaké. Teď zrovna má celý den mléko, protože masozeleninu nejí, ani domácí, ani kupovanou. Čtu, kolik dětí už jí chléb, rohlíky, ovoce, zeleninu, … Já mu dala jednou kousky mrkve, vařené, jako k obídku a blinkal ještě večer, jen ty kousky s mlékem.
Bojím se mu je dávat, že je blinká, ale hlavně se bojím, že mu zaskočí a já nebudu vědět, co s ním.
Omlouvám se za anonym, ale připadám si jako trdlo