Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hani, musim ta ukludnit. Tymto sme presli aj my - cez den boj, v noci pohoda a aj viac pil. Zrazu pocit, ze mam prazdne prsia. Po troch mesiacoch sa ti uz prsia nenalievaju spontanne, ale uz funguje iba princip ponuky a dopytu, takze ten pocit plnosti sa vytrati a mas pocit, ze mas malo mlieka. Je to normalne!
Sakra, ja uz sa presne nepamatam, co sme s tymi amokmi robili (mam pocit, ze nic… ale to asi nie), ale casom to preslo, aj ked uznavam, ze to nebolo jednoduche obdobie. Poviem ti asi nieco, co ti uz lezie na nervy a je pomerne otrepane a asi ma za to ovalis po hlave - treba vydrzat. A vyzit to, ze mala ti chce pit v noci. Mozno je to pre teba blbe kojit v noci (asi hej, ked uz jedno starsie dietko mas, co ta cez den potrebuje cerstvu), ale treba malicku nechat pit v noci. Tym sa ti aj lepsie stimuluje tvorba a mala ti aj dobehne to, co cez den svojimi naladami zameskala.
Inak vaha nie je jedinym znakom prospievania dietatka. Ja by som o tom mohla rozpravat, kedze sme uz vybehli z tabuliek (Danin mal v 14m asi 8,5kg). po tretom mesiaci sa uz ani tak „zurivo“ nepribera.
Ma mala dost pocikanych plienok? Je inak spokojna, aktivna a cula? Potom sa trapit nemusis.
Este skusim nieco pohladat, co by ti mohlo pomoct. Mas tu tolko podpory, urcite to zvladnes! ![]()
Hanko, moc ti obdivuju ze si kojeni nevzdala, zvlast kdyz mas starsi dcerku. Ja mela taky problematicke kojeni. Maly prvni tri tydny mi vysel u prsu neustale. Kojila jsem ho hodiny, ve dne v noci. A skoro nepribiral. Pak jsem to tyden resila, odstrikavala jsem, ale mleka nidky moc nebylo. Pila jsem caje pro kojici matky, Gravimilk, brala jsem Ricinus communis 5 CH. A nic mi nepomohlo, i kdyz jsem tolik verila, ze se rozkojim.
Vzdycky jsem malyho prilozila a nechala ho pit a pak strikackou dokrmila presne jako ty. Pak mi dosli zasoby odstrikaneho mlika, maly mel vetsi apetit a ja to hodila za hlavu a dala mu flasku s UM. A delam to dodnes a jsou mu 8 mesicu a mam pocit, ze s kojenim hned tak neskoncime, i kdyz vetsinu mlicka ma uricte z flasky. Taky kdyz mu byli okolo 3-4 mesice tak pil ode me kratce a pak se kroutil do luku a desne se vztekal, ja se strasne bala ze se odstavuje, ale ono ne. Proste jsem ho nechala pit tu minutku a pak dostal flasku a byl spokojenej. Preslo to a pak zase zacalo obdobi kdy pil ode me normalne dlouho.
Vim, ze je to tezky. Ja prvni davku Nutrilonu jsem strasne odplakala, hlavne po tom co jsem se snazila se rozkojit, ale za cenu ze ze me byla chodici mrtvola. Tak treba to zkus. Vzdycky priloz a pak dej flasku, treba si zvykne. Pomazli si s tebou, trochu se napije tveho mlicka a dorazi si UM. Ja synka dneska kojim pres den docela casto, rekla bych tak 5 krat, plus 1-2 krat v noci, flasek dostava za 24 hodin 3-4, tak je videt ze kojeni je pro neho neco jineho nez flaska, a chce si to udrzet.
Drzim palecky at najdete system krmeni ktere vas obe udela stastne,
Caroline
Tak se hlásím z „bitevního pole“.Včera bylo kojo lepší,sice bylo ke konci s řevem,ale Ája se ještě vždycky chytla a nakonec se nějak i dopila.Navíc se mi nalily prsa,asi to bylo tím častým kojením den předtím i v noci.V noci se budíme pořád po dvou hodinách,ale aspoň se kočka napije a dožene to za den.
V poradně byl přírustek za 4 týdny 350 g,Dr. byl spokojený,že to stačí,že mají kojené děti období,kdy baštěj víc a jindy zase míň.
Dcerka váží 6 kilo,porodní váha byla 3250 g,takže by měla v 5 měsících mít 6500 g,tak to snad vypadá reálně.To půl kilo za 4-5 neděl zvládnem.
Každopádně všem dík za rady,myslím,že jsem měla míň mlíka,tak se Ája vztekala,že musí moc makat,aby se napila.Teď je to lepší,díky častému přikládání a pití melty(už jsem si ji dlouho nevařila).
Ještě si koupím Ricinus,už jsem ho jednou měla a sem tam zobala,tak teď koupím aspoň 2 tuby a budu cucat.
Hanka
tak Hno,
koukam, ze ste meli taky problemy pri kojeni… ty hameopatika jsou fakt dobry......, ale pry nejlepsi je
AETUSA 5, jenze je na predpis......
TAk zdar kojeni a hezky den
Katka
Hanka, huraaa! Tesim sa s tebou! ![]()
Opatrujte sa a pusu dievcatkam! ![]()
Ahoj Hani.
Mě přijde, že spíš než nedostatek mlíka máme vyčůraný děti. Já začala přikrmovat a protože Matějovi už byl půlrok, tak jsem začala s flaškou a myslím, že se stříkačkou je to podobný. Prostě nemusejí tahat, tak jsou na to prso líný. V noci, když se probudí, tak je sací reflex silnější a tahá úplně v pohodě a přes den, když mu ten mozeček šrotuje, tak při kojení vyvádí. Ty jsi taky psala, že v noci vám jde kojení v pohodě viď? No nevím proč nás ty naše dítka takhle ,,zlobí". Hlavně klid, mimčo především potřebuje klidnou mamču a ono to nějak dopadne.
Tak holky,myslela jsem,že máme vyhráno a nemáme
.Je to horší a horší,dcerka křičí,jako bych ji děsně ubližovala.Fakt nechápu,když všichni kolem mě kojí spokojené děťátko.Pro mě je kojení noční můrou a už to trvá hodně dlouho.A není to určitě problém ve spouštění mléka,mnoožství mléka,atd.,atd.Hezky kojíme jen ve spaní a to jaksi nestačí.
Dnes jsem ve stavu,kdy vážně uvažuju o tom,že to skončím a koupím Nutrilon
.
Nevím,proč to obě mé holčičky dělají,starší taky takhle zlobila a já ji ve 4 m. odstavila.Myslela jsem,že budu „zvyklá“.Nejsem.
Díky za držení palečků a za všechny rady,bohužel na naše děťátko nic neplatí.
Hanka
ahoj Hani,
tak to co popisuješ bylo přesně u nás. Do 2 měsíců dobrý, přibývání krásný, a pak najednou přestal malý pít tak dlouho jako dosud-párkrát si cucl, víc nechtěl a byl spokojený. Můj problém byl že jsem měla váhu a pořád ho vážila…no děs - ani nebudu popisovat moje depky. Dr byla zpočátku taky spokojená, až pak když na kontrole v 5m přibral jen 200g (doteď tak 400-500) tak navrhla kojení + zeleninový příkrm o měsíc dřív. Vůbec nenavrhovala UM-jen navečer kaši - když si vezme. Takže jsme začli s příkrmama takhle dřív a kojím doteď (je mu 11 měsíců). Přírůstky se sice nějak rapidně nezlepšily-malý je drobek ale spokojený-a dr taky ![]()
asi jsem nijak moc neporadila ale chtěla jsem ti napsat že jsem to měla podobné. TAk ať je líp ![]()
Pavla
Hanka, strasne ma mrzi, ze stale mate problem a ze sa to zhorsuje. Este mi napadlo, ze by si mohla skusit to, ze ked ti mala zacne skrekotat, tak skoncit s kojenim. A potom dat zase az ked si bude pytat. Skratka po tom, co zacne zurit, uz to nesilit. V noci si toho vytiahne dost, mozno jej to bude stacit. A po tyzdni-dvoch by som ju skusila ist prevazit, ci ma dost.
No fest vam drzim palce, aby sa to uz konecne dalo dokopy!!!
Drzte sa! ![]()
Schamko,
a co se dělá, když dítě se chová přesně jak píše Hanka, ale nefluše prso, ale flašku? ![]()
Jinak - Hani, holky ti to píšou, ale já musím taky, jsi skvělá, úžasná a strašně statečná, já už bych to zapíchla! Máš můj obdiv!
Peta
Missorka píše:
Schamko,
a co se dělá, když dítě se chová přesně jak píše Hanka, ale nefluše prso, ale flašku?
Nepomlouvej (pisem to dobre?) si vlastnu dceru!
Ved ti krasne pribrala!!! Posielam jej pusu, sikulke! ![]()
Tak na to bacha!!! Šikulka jsem já a Zdeněk! Každej jinej by… no, nevím co by udělal, asi by to taky vydržel… ![]()
Peta
Ahoj Hani
Taky máš můj velký obdiv… jsi hodně trpělivá a svědomitá maminka, přeju hodně zdravíčka a štěstíčka.
Ahoj, taky se Ti budu snažit trochu pomoct, na každýho funguje něco jiného… Já fakt hodně hodně pila (vodu, čaje pro kojící matky - ty střídat, každý má v sobě trochu jiné složení - dělala jsem si je rovnou do konvice) a taky Gravimilk - ten taky zkus, zdá se mi, že pomáhá nejvíc (dodržuj miminální dávkování -pij spíš víc, je to sice dražší, ale vyplatí se to…). Taky se mi před tím malá prohýbala do luku, občas brečela, ale bylo to tím, že se mi pomaleji spouštělo mlíko. Ale vydržely jsme to dodnes - malé je 8,5 měsíce (od 6. měsíce už i přikrmujeme a malá pije čaj z pítka - snažila jsem se jí nenaučit na flašku).
Přeju, aby to bylo lepší a lepší a malá spokojenější a spokojenější …
Edita