Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
bolest hlavy u chlapečka 33 měsíců
Dobrý den, chtěla bych se zpetat, jestli někdo nemáte zkušenosti s podobnou věcí. Můj syn 33 měsíců si už 3 měsíce čas od času postěžuje na bolení hlavy. Řekne, že ho hlavička boolí, ale za pár vteřin neví o ničem. Byli jsme na očním, tam vše v pořádku, na neurologii na běžné prohlídce taky vše OK. CT nám nebylo doporučeno, že vzhledem k tomu, že když na něm paní doktorka nic neshledala, že by bylo pro malého zbytečně zatěžující… Malej si čas od času postěžuje třeba dva dni po sobě, pak 14 dní nic a pak zase. Nevím, co mám dělat, aby to bylo dobře hlavně pro malého. V každém případě mě to leží v hlavě pořád… Budu ráda za každý komentář, nebo radu… Je možné, že by to bylo od krční páteře? Není na to malý?
Ahoj,může to být od krční páteře. Mojí dceru taky bolela pořád hlava a skončili sme na rehabilitacích na půl roku a teď má klid. A bylo jí 5 a půl roku,když jí to začalo.
A byli jste na CT? Pořád přemýšlím, jestli na něj jít, nebo ne. Ikdyž ná doporučený nebylo… Už přes tři měsíce žiju ve stresu. Je to náročný…
Ahojda a nemůže být citlivý na změnu tlaku? Já to mám taky od malička že jak se mění počasí tak mě většinou hlava bolí.
Na CT jsme nebyla,dělali jí RTG hlavičky,na očním byla vyšetřena,ale nikde nic.
Na rehabilitacích nám řekli že většina malých dětí má problémy s krční páteří kuli spánku,že jsou prostě ve špatné poloze,nebo se hodně přetáčí a to způsobí zablokování krční páteře,záčíná to bolestí hlavy a pak se může dostavit i bolesti u ucha. Zkus se na to optat pediatra a on ti poradí jak postupovat dál
Minnie se změnou počasí to taky možná trošku bude mít souvislost… Terezko, zkusím ale když jsem tam byla hned ze začátku, tak mi doktorka řekla, že nevypadá nemocně, nabrala tedy krevní obraz, který byl v pořádku a tím to skončilo na neurologii i očním jsem byla na vlastní triko. Tak mam trošku strach, že bude podobně laxní jako před tím. Vás na rehabilitace doporučila obvodní?
Jinak s krcní páteří mám lehce problémy i já a přesně vycítím, kdy by si mohl postěžovat a taky to tak většinou je… Ještě jsem se Terezko chtěla zeptat jak vysoký polštář máte? Já mu ho úplně sebrala, ale nevím, jesttli jsem udělala dobře.
Ano,já jsem potřebovala doporučení,ale mam výborného pediatra,který dokavaď nezjistí příčinu tak jí bude hledat. A bolesti hlavy mají vždy nějakou příčinu
Ale jak píše Minnie,klidně to může být počasím nebo tlakem. Ale kdyby ty bolestli přetrvávali tak bych asi malinko na doktorku zatlačila
My máme Anatomický polštář z pur pěny,je perfektní,doporučili nám ho právě na rehabilitacích,že to krásně zajistí tu krční páteř.
Před tím spala na péřovém.
Jo a rozměry máme 70×40
Mám to v plánu přitlačit. Mám strach, aby to nebylo něco vážného a ikdyby to byla jen prkotina, tak s tím chci něco dělat. Třeba se to nechá řešit a takhle malej zbytečně trpí.. Ikdyž u toho, když mi to oznámí nijak zoufale nevypadá.. A to jste šli na ortopedii, tam malou prohlídli a zjistili, že je to od páteře tedy?
Ono je někdy lepší zjistit že je to jen prkotina než něco vážnějšího. ano na ortopedii,tam udělají různé cviky a dají vám doporučení na rehabilitace. Když je pak krční páteř hodně bloklá,ale to jsou už velké bolesti,tak se chodí na neurologii na uvolňovací léky,aspoň tak nám to podal doktor,ale Viktorka jí měla jen malinko zablokovanou,takže jen občasné bolesti od kterých jí pomohli rehabilitační sestry
Jak píšou holky, může to být krční páteří, tlakem, ale bývá to i tím že dítě prostě roste, dále to může být nedostatek tekutin, někdo je na kolísání citlivější. To jsou nejčastější příčiny. Jinak těch příčin bolestí hlavy je nespočetně a někdy se prostě neodhalí, nasadí se medikace a když zabere tak se po příčině už nepátrá, je opravdu složité se něčeho v této oblasti dopátrat. Tak nějak to funguje.
Do toho CT bych se zbytečně nehrnula, pokud to nebude nutné, ono kontrastní tomografie není taky žádná výhra pro oragnismus, kontrastní látka není totiž pro tělo žádnej čajíček. Uplně nejlepší a nejpřesnější vyšetření je MR, ale je to dost drahé a je tam čekací doba tak doktoři to moc psát nechcou, pojišťovny se cukají, však to znáte.
Papavlinka a myslíš si, že kdyby to bylo vážné, že by to doktorka na neurologii i bez CT atd poznala, nebo alepsoň pojala podezření? Holky děkuju moc za všechny přízpěvky…
Terezko jsem ráda za vás, že jste příčinu našli a hlavně se bolení zbavili… Malej si většinou stěžuje při určitých pozicích hlavy a nebo se začne protahovat záda a pak řekne, že bolí, ale většinou to velmi brzy odezní. Typuju do minuty.. Možná dřív…
Děkujem! Neboj i vám to dobře dopadne. Podle toho co popisuješ,tak asi bude mít malinko bloklou páteř.
Budu držet pěstičky ![]()