Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
náš malý (20 měsíců) hlásil asi 2-3× během 14 dnů, že ho bolí nožička. Dneska se probudil v noci a v polospánku hlásil totéž a ráno zas. A ukazuje na šlapku pořád stejné nohy. Co to může být? Jsem šílená strachy, protože samozřejmě první co mne (nesmyslně) napadne jsou nádorová onemocnění kostí u malých dětí. Zvažuju, jestli jet k doktorovi hned. Vím, že děti bolí kosti při růstu, ale je to u takhle malých dětí? Nezdá se mi, že by malý teď nějak intenzivně rostl.
Díky za odpovědi.
Tak mě jako první napadly právě růstové bolesti, naopak u batolat jsou běžné. Jenže zase to by neukazoval na šlapku…
nešlápl na něco? Prohlíželas mu nohy, jestli nemá nějakou ranku, odřeninu, třísku, modřinu a pod.? Asi nekulhá, to by sis všimla.
Mě malý kolikrát hlásil, že ho bolí klouby a nožičky a pak se nám z toho vyklubala chřipka. Ale pokud se Ti to nezdá, tak zajdi v po k doktorovi, ať máš jistotu.
Právě že vůbec nic na té noze není vidět. A nekulhá. Ani nevím o tom, že by se zranil.
No, manžel nakonec vzal malého a jel s ním do nemocnice, abych měla klid. Takže uvidím. Je to děsný, jsem ve 30.tt a tyhle neustálé úzkosti mne teda zmáhají. Mám strach o všechny a o všechno. Jinak bývám zcela normální ![]()
ahoj, taky si mi poslední dobou malá stěžuje na bolest nohou. Řekne bolí a když se jí zeptám co, tak se drží těch nožiček a říká nohy
No zatím to tak nechávám být. Neb chodí normálně. A je to jen občas v noci teda ze spaní ne. a nemá třeba už malé botky?
Ahoj,
mě náš 23m taky už 2× zahlásil, že bolí nožička a ukazoval na šlapku.
Napadly mě špatný boty, ale malý ani velký je nemá. Během dne střídá dvoje bačkůrky anebo lítá rád bos. Mám dojem, že na tu bolest si stěžoval, když lítal v podvečer bos (sundavá si i ponožky a chce „běhat nohama“
) … tak jestli se mu tam třeba jen trochu nenatáhne nějaká ta šlacha, která pak dělá klenbu - nevím, jen hypotetizuju.
Je zvláštní, že to tvůj říkal, když se probudil … nemohla to být křeč do chodidla? Mě se to stává docela často - kroutí se mi k sobě jako by palec k patě a bolí to zespodu pod klenbou ![]()
Neboj, to nebude nic vážnýho.
Syn 16 měsíců se tak poslední měsíc chytá za nožičky (nárty a chodidla). Hlavně večerní přebalování a převlíkání do pyžámka je bojovka. Kope nožkama, křičí a nenechá na sebe sáhnout. Dneska byl celé odpoledne v zoo s tetou a ta ho nechala hodně běhat, i když si chtěl sednout do kočárku. Je možné, že má nožky namožené z běhání? Napadly mě ještě křeče nebo syndrom neklidných nohou (včera večer byl hodně unavený, oči se mu zavíraly, ale pořád šoupal nožkama a nemohl zabrat). Ale nevím, jestli u takových prťat to může být
V půlce září jdeme na preventivní prohlídku. Mám počkat do té doby a říct to doktorce? Co byste dělaly? ![]()
@elinka1989 píše:Myslím že růstové bolesti.
Syn 16 měsíců se tak poslední měsíc chytá za nožičky (nárty a chodidla). Hlavně večerní přebalování a převlíkání do pyžámka je bojovka. Kope nožkama, křičí a nenechá na sebe sáhnout. Dneska byl celé odpoledne v zoo s tetou a ta ho nechala hodně běhat, i když si chtěl sednout do kočárku. Je možné, že má nožky namožené z běhání? Napadly mě ještě křeče nebo syndrom neklidných nohou (včera večer byl hodně unavený, oči se mu zavíraly, ale pořád šoupal nožkama a nemohl zabrat). Ale nevím, jestli u takových prťat to může býtV půlce září jdeme na preventivní prohlídku. Mám počkat do té doby a říct to doktorce? Co byste dělaly?
@zoe546 to mě taky napadlo
Všimla jsem si, že se nám nějak vytáhl, takže je to asi možný
@elinka1989 píše:
@zoe546 to mě taky napadloVšimla jsem si, že se nám nějak vytáhl, takže je to asi možný
Eli, když měl syn asi něco po 2. roku, boleli ho nohy, byl unavený a odmítal chodit, běhat po venku, poponášeli jsme ho. Tím, jak se vytáhl, mu ubylo železa a byl na chvíli anemický. Doktor udělal rozbor krevního obrazu a nasadil na několik týdnů maltofer sirup, po tom se to opakovalo po nějakém čase ještě jednou a byl pokoj. I to je možné, pokud rychle vyrostl. Ale jestli ukazuje jen lokálně, ty růstové jsou dost možné.
@zoe546 synovi zjistili anémii už ve 3 měsících, bral Aktiferin a teď bere taky ten Maltofer. Ale jinak děkuji za info ![]()