Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pohotovost ORL, radeji píchnout než aby to prasklo. Jinak v noci zažijete, vleže to boliva víc. Jak to vytéká, je klid. A jestli to chytnete v začátku, třeba to rozkapete bez píchání.
Máme zkušenost bohužel s mladší čtyřikrát za posledních 9 měsíců ![]()
Kamarádka lékařka mi poradila jako první pomoc při bolesti ucha z rýmy - nakapat klasické kapky do nosu (otrivin, nasivin) a pak, ať si dítě položí hlavu na stranu ucha, které ho bolí. Kapičky zatečou do trubice do ucha, splaskne sliznice a ucho přestane bolet - je možné pak i vysmrkat rýmu, co tam tlačila. Nám to vždycky pomohlo.
Vždy jsme jeli hned na pohotovost a vždy bylo píchání uši. Ve čtyřech letech jsme nechali vytrhnout nosní mandli v Motole a od té doby ji nikdy uši nepíchali, předtím asi 5× píchali a dost si s tím vytrpěla
Děkuji všem za odpovědi. Nejspis jsem zbytečně panikařila a asi ho bolí rostoucí zub. Poslední stolička nahoře mu roste. Už jsem fakt blázen. Trochu mě možná omlouvá ten téměř osmitydenni boj s kašlem a rýmou. Musím se trochu uklidnit.
@Eva2610 vite jak poznat, zda má zánět středního ucha nebo zkrátka nějaké problémy s usi?? Zadelejte mu usi (postupně kazde ) tak, jak kdyby jste si je chtěla zacpat, aby jste neslyšela..
Nechte pár vteřin a pusťte. Pokud to budou usi, začne ho to píchat, bolet a bude brečet.. pokud to usi nejsou, neprojeví emoce…
Edit: vyčkejte až bude v klidu a nebude brečet.. pak zkuste
@Eva2610 píše: Více
A tebe, kdyby bolelo ucho, tak bys seděla doma a čekala na zítřek?
@Kipa22 píše: Více
No ano, třeba když mě bolí zub, tak na pohotovost nejezdím. Myslela jsem, že ta je k řešení neodkladnych stavu. Proto jsem se ptala, jestli něco hrozí, když by se tlumila bolest a jela bych ráno. Navíc to teda nakonec to ucho asi nebude.
@Kipa22 píše: Více
No, vzhledem k tomu, že já vloni jela na ORL s bolestí ucha takovým, že jsem málem brečela, a doktorka mě horko-tezko vůbec vzala jako neobjednanou (objednaci lhutu ma tak 2 mesice, coz je na akutni zanet docela k nicemu) a i tak mi akorát napsala kapky, tak bych nechvatala.
I u dětí jsme to už párkrát zvládli za pomoci kapek a brufenu, když jsme to chytli v začátku.
@Beruska999999 píše: Více
No a já byla s dítětem na pohotovosti, nikdo nám nenadával, vzali nás celkem brzy a bylo z toho píchání ucha.
Nam teda doktorka rikala, ze pockat 24 hodin, az kdyz to neodezni, tak resit, vzdy jsme to meli ten jeden den, dali jsme neco na bolest a druhy den byl klid.
No asi to má každý jinak. My jsme tenkrát byli určitě 5× v nemocnici a vždy říkali, že je dobře, že jsme přišli a hned píchali, dokonce jednou obě uši. Dceři se potom okamžitě ulevilo. Ale určitě se vyplatí v opakovaných případech vytáhnout tu nosní mandli, bylo to pod narkozou a dcera byla úplně v pohodě, probudila se z narkózy a dívala se na pohádku. Některým dětem ještě dávají i gromety, jak nějak se to myslím jmenuje, odtéká přes to hnis ven z ucha a pak to asi časem vypadne, ale to si nejsem jista
Zdravím.
Můj dvouletý syn se dlouhodobě potyka s rýmou a kašlem, dnes ho začalo bolet ucho, asi hodně, ukazoval si na něj a brečel. Teplotu nemá. Dala jsem mu léky na bolest a zítra půjdeme k doktorce. Zajímalo by mě, jestli to je dostatečne nebo je nutné s uchem jet na pohotovost - jestli nehrozí, že mu praskne bubínek nebo…nevim. Neměla jsem nikdy a ušima problém a starší dítě taky ne. Děkuji.