Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky, mám problém se synem (15měsíců), poslední dobou mi přijde, že má problém s bříškem. Přes den když je v pohybu, tak je to v pohodě, ale když jde v poledne spát, tak se kolikrát vzbudí s křikem, kroutí se, šponuje a tak a v noci je to ještě horší, po půl hodině se vrtí, kňourá a tak, když mu promačkám bříško, tak si někdy prdne a usne a za chvíli je to nanovo, nic mu jinak není, zuby to nejsou, uši taky ne. Máte některá podobnou zkušenost?
Naše malá to tak taky má, zaplače, hne se, zaprdí si a spí dál. Není to nějak často, ani kritické a čím je větší, tím je to lepší, ale stává se to. Hodně spí na bříšku, tak proto je to asi taky lepší. Je jí 17 měsíců.
Tohle mi dělá u odpoledního spánku, pár dní je v klidu, pár dní brečí a je evidentní, že jí bolí břicho. V noci spí tedy klidně.
Občas se nám to ještě stane, dávám minimum sladkého, ale někdy stačí jeden brumik odpoledne a na problém je zaděláno, takže co se týká cukru a celkove sladkých věcí, tak na to musím být opatrná, asi to v něm nějak kvasi ![]()
No on právě taky třeba dvě noci spinká uplně klidně, že se nevzbudí ani jednou a pak další dvě noci probrečí, tak nevím jestli sním k doktorce nebo jen nějak upravit stravu? Se stolicí to má taky střídavé, tri dny ji má pevnou a pak je celý den s prominutím „posraný“, že ho přebaluji i pětkrát, tak nevím čím to je:(
@ivana-domca to je docela dost možný stím sladkým, někdy toho sní dost a pak to tak asi aj v noci vypadá. Zkusím vyřadit a uvidíme, zda bude nějaký výsledek.
@klaaras35 zkus to a uvidis, do čaje mu dávám stevii, bohužel pití mu musím trošku sladit, jinak nic nevypije, ale s tou nemá problémy a sladké dostává ve velice omezeném množství, brumika a pod. jen když to koupí chlap nebo někdo z rodiny, já to nekupuju, pro mě je to svinstvo…
@ivana-domca no já tu stévii mám dokonce doma, ale nějak mě nenapadlo mu to dát do čaje. Zkusím a uvidím. A co mu jinak dáváš přes den k jídlo, kolikrát už mi nějak dochází nápady co mu dávat.
@klaaras35 A jí pravidelně to samé nebo podobné? JE dobré hlídat na jogutrech živé kultury. já se do malé snažím každý den dostat jogurt, teď se dva dny nezadařilo a měla tvrdé bobíky.
Jogurty jí, ale ne teda pravidelně. Většinou má to jídlo tak nějak stejné, horší když někam jedeme, nebo se jede k babičce, to pak jí vše dohromady a podle toho to vypadá, ale to se stává fakt zcela vyjímečně. Jinak má každý den teplý oběd, nějaké ovoce a tak.
@klaaras35 Bude na to asi citlivější… naše má pravidelně ten jogurt a večet mléčnou kaši - taky mají bifido kultury a oběd a mezi tím samozřejmě nepravidelně. Jinak babičky máme rozumné, čokoládu třeba zakazuju - právě kvůli kakání. A s jídlem u ní spíš bojuju, tak se nestane, že by se přeplácala. Když pěkně jí oběd, tak nic jiného ani nechce a když mi oběd nesní, tak dostane jen třeba křupky nebo piškoty a snažím se do ní dostat ještě něco rozumějšího.
@klaaras35 ráno většinou piskoty
nějak nemám sílu v 5 ráno pripravovat něco jiného, kolem sedmé kousek pečiva s něčím, v 9.30 ovoce musím strouhat a do každého dávat banán jinak to nesni
pomerance a mandarinky musím odstavnovat a pije z toho pouze šťávu, kolem 12 pak oběd s námi, zatím mu to ještě upravuju, kolem 3 bílý jogurt, kolem 5 něco malého k zakousnutí, v půl 8 kaše ze zdravé výživy dělám z vody, jakmile mu to udělám z mléka nedostanu do něj vůbec nic, mléko vůbec nepije…
Když dělám guláš tak většinou pro malého vařím něco jiného, protože do guláše dávám masox a po tom má atopicky exem a nesmí česnek, potom ho bolí hodně břicho
Čokoládu mu nedávám vůbec, to spíš nějakou susenku, ted jsem koupila ve zdravé výživě, ale je to drahé, takže chci koupit spaldovou mouku a pod. a zkusit upéct doma ![]()
@ivana-domca jee, taky mate ranni ptace? Nas maly taky vstava v 5:-) no stim jidlem zas mam trosku vyhodu, ze maly ji vsechno. No zkusim vyradit to sladke a uvidim.
@klaaras35 bohužel taky ranní ptáče, ted to ještě jde, ale vůbec nevím jak budu fungovat až se narodí třetí špunt a budu vstávat v noci na kojení ![]()