Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, ráda bych se zeptala jestli tu je nějaká maminka co zažila bonding při plánovaném císaři. Ideálně v Podolí. Ptala jsem se jich přes e-mail a prý to možné je. Zajímalo by mě má-li někdo osobní zkušenost. Jestli přiložili miminko k prsu ještě nahé rovnou po vyndání nebo už oblečené a na jak dlouho. Taky by mě zajímalo jak často pak miminko nosili na kojení. Děkuji.
Císař není porod, nikde ti ho nepřiloží „po vyndání“. Předně ti musí tu velkou ránu zašít, mimino zase musí zkontrolovat dětská lékařka, obvykle mu odsát z nosíku atd.
Mě čeká císař v Podoli v květnu, ale co vím, sestře tam mimco ukázali, dali popusinkovat, odnesli a nosili pak až co 3 hodiny na Jipku.
@Bábrdl píše:
Císař není porod, nikde ti ho nepřiloží „po vyndání“. Předně ti musí tu velkou ránu zašít, mimino zase musí zkontrolovat dětská lékařka, obvykle mu odsát z nosíku atd.
Není pravda, jsou porodnice, co už to dělají ![]()
Už delší dobu hledám informace a zatím jsem vyčetla, že to dělá Krnovská porodnice.
Mě právě z Podolí odepsali, že bonding není běžný, ale je možný. Nevěřím, že bych byla první kdo to žádá.
@Fiialka rozhodně chce upřesnit, co si pod pojmem bonding představuješ. Některé porodnice avizují bonding, ale ve skutečnosti to je po vykoupání mimina, že si ho na 2 minuty „poňuchňáš“.
Rozhodně ti přeju hodně štěstí při hledání, protože hledám totéž, ale mně by stačil i bonding otce, hlavně aby mimčo nepřišlo o ten první kontakt.
Já měla plánovanýho císaře v Podolí, a je pravda, že jsem přímo bonding nevyžadovala, ale celkově mi přišlo, že mi moc nevycházeli vstříc. Například sice nechali manžela malou pochovat, ale hned pak musela na novorozenecké, i když jsme byli ochotní zaplatit nadstandard, kde by byl manžel první hodiny s ní. Podotýkám, že byla úplně v pořádku, apgar 10-10-10.
Co jsem četla, tak snad by to měla jít v Neratovicích, četla jsem příběh, kde byl za pomoci duly a PA mamince v plné narkóze umožněn bonding.
@Radka1979 Měla jsem to taky tak. Ale je pravda, že já jsem byla dost mimo, takže mě v tu chvíli vůbec nenapadlo něco takového řešit. V sprnu se chystám do Podolí znova a bohužel není vyloučené, že to zase skončí císařem, takže tohle mě taky dost zajímá ![]()
Ahoj, tak já jsem o bonding taky moc stála při druhém plánovaném císaři, nakonec jsem při epidurálu měla dost starostí sama se sebou, že jsem byla ráda, že syn byl u tatínka a já rozdýchávala všemožné vedlejší účinky. Ale po odvezení ze sálu na pooperační jsem si ho vzala do postele a přikládala o 106. Ale nešlo o Podolí.
Já jsem tam tedy psala na dva e-maily co mají na webu a z obou mi přišla odpověď, že ten bonding po císaři ve spinální anestezii lze, ptala jsem se i na bonding s tatínkem a tatáž odpověď-není to běžné, ale je to možné. Asi to udělám tak, že budu urgovat už od první návštěvy pokaždé a uvidíme co se mi podaří domluvit. Já mám tedy ještě čas, rodit bych měla začátkem září. Škoda, že se zatím neozval nikdo kdo s tím má zkušenost.
V zahraničí je to normálně bežná věc, já naštěstí císaře neměla, ale kamarádka ano a popisovala, jak měla takovou kapsu na prsou z látky, do toho jí nacpali miminko a už se od sebe nehli, ani na JIPce nebyla.
Takže žádné extrabuřty pokud je mimino v pořádku nutné nejsou ![]()
@Fiialka držím palce, je to nejpřirozenější věc na světě mít své miminko okamžitě na prsou, zkracuje to i dobu hojení matky ![]()
Tak unás při plánovaném císaři to vypadalo asi takto. Mimčo vytáhli, očistili, zabalili, přinesli a bylo u me do konce operace.pak nás obě převezli na pokoj, hned jsme zkoušeli kojit (nic moc, byla jsem ještě na přístrojích kvůli tlaku a na kapačkách),Nechaly jí u mě až do doby než nás propustili. Dokud jsem nemohla vstát tak mi ji chodili z postýlky podávat na kojení každý 3 hodiny, Kojila jsem vleže s pomocí kojícího polštáře který mi hned po operaci přinesli. První tři hodiny po operaci se mnou byla ještě na pokoji sestřička z anesteziologie, která si malou celou dobu chovala a ukazovala mi jí, abych se s ní mohla pomazlit
.
@angellik23 To zní jak z pohádky. V které to bylo porodnici a jak se podařilo něco takového domluvit?
@Fiialka V JIhlavě a já nic nedomlouvala, neměla jsem žádný přání, chtěla jsem to mít jen a jen za sebou
.Dělají to tak asi normálně, protože kámoška to měla úplně stejně.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.