Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to hladké nebo vystouplé?
Borelioza nesvědí.
Já bych raději hysterčila než něco zanedbat.
Ne. tohle je zřejmě od komara. a už bledne.
Borelioza je úplně jiný flek.
https://www.google.com/search?…
@bublinek
Flek neni vystouply.. je ruzovy, neni nijak vyrazny.. babicka co ho hlidala si prave ani nevsimla ze ho ma.. ![]()
@Stevia píše:
Ne. tohle je zřejmě od komara. a už bledne.
Borelioza je úplně jiný flek.
https://www.google.com/search?…
naše dcera měla boreliozu a tak výrazný nebo „dobře čitelný“ flek neměla
zakladatelko: poslala jsi obrázek lékařce? Pokud funguje přes net, poslala bych foto.
Naše měla jemný flíček a zkušenost lékaře to potvrdila.
Mě teda svědil jak čert. Ráno byl skoro neviditelný až večer byl poznat. Určitě hlídat, odběry se dělají až po měsíci od problémů (klíště/zjištěný flek). Určitě bych si pak nechala udělat kontrolní odběr.
Řešila jsem teď. Dcera měla 3× klíště, jedno pod okem. Za nějakou dobu jí zčervenala tvář, flek mizel a zase se objevoval. Borelióza se podle posledních gajdlajnů diagnostikuje podle typického fleku, krevní testy se ukázaly jako nespolehlivé. U nás to typický flek nebyl, ale nahrávalo nám to klíště pod okem. Po zvažování jsem antibiotika v lékárně vyzvedla. Lékař měl názor, raději přeléčit, ač dává ATB opravdu opodstatněně a s rozvahou. Týden jsem přemýšlela a došla k závěru raději ATB, než kdyby to byla opravdu borelióza a nepřeléčila se a došla do dalších stadií. U vás to na typický flek nevypadá a o klíštěti taky nevíš.
Foto jsem prave lekarce posilala a odepsala, ze mam flek sledovat a na konci tydne poslat dalsi foto.. pak maji dovolenou… takze kdyz flek zmizi nebo vybledne urcite nebude nic resit.. testy bych urcite nechala udelat…
ale z toho jsem celkem nervozni, snad i pak zabira lecba az po delsi dobe, kdyby nahodou.. ma nekdo zkusenost?
Skvrna většinou nebolí ani nesvědí, takže si jí lidé často vůbec nevšimnou. Pokud se borelióza neléčí, skvrna se rozšiřuje, od středu bledne a někdy může i vymizet. Lidé mohou pociťovat například i únavu, bolesti svalů a kloubů nebo zvýšenou teplotu.
Dobry den vsem, tak nam to nedalo a jeli jsme ve stredu do Motola. Synovi se udelal jeste treti kruh kolem oka. Udelali odbery a predepsali ATB. Dnes jsem volala na vysledky a je pozitivni borelii.. jelikoz vysla uz pozitivne a fleku ma vice, predpokladam ze jde uz o druhe stadium
je tady nekdo, kdo s ditetem lecil take toto nee casne stadium antibiotiky 3× denne a uspesne? Rada bych slysela nejake pozitivni zpravy, protoze vsude ctu celkem depresivni zkusenosti. Dekuji moc
@Anonymní píše:
Dobry den vsem, tak nam to nedalo a jeli jsme ve stredu do Motola. Synovi se udelal jeste treti kruh kolem oka. Udelali odbery a predepsali ATB. Dnes jsem volala na vysledky a je pozitivni borelii.. jelikoz vysla uz pozitivne a fleku ma vice, predpokladam ze jde uz o druhe stadiumje tady nekdo, kdo s ditetem lecil take toto nee casne stadium antibiotiky 3× denne a uspesne? Rada bych slysela nejake pozitivni zpravy, protoze vsude ctu celkem depresivni zkusenosti. Dekuji moc
Jedná se o časné diseminované stádium, agresivní léčbou po dostatečně dlouhou dobu se vyléčí i tato forma.
Tak malá měla flek za krkem pod vlasy, typickou skvrnu a do pár dní byla pryč. Než jsme šli k doktorce, tak už neměla nic, ukazovala jsem pouze fotku. Udělala odběry a borelie pozitivní. Dostali jsme ATB.Flek měla tak 5 dni. A klíště neměla, jen postipana od muchniček.
Ahoj všem, jdu si také pro radu. Dcera neměla klíště, ale poštípal ji komár. Asi týden poté se objevil flek, který vybledl od středu. Teď je skvrna větší, ale zdá se mi červená celá. Flek se udělal jinde, než byl štípanec. Náš Mudr má dovolenou, tak nevím, zda nejet raději na pohotovost…
@bublinek píše:
Naše měla přesně takovou skvrnu a borelióza to byla
Díky za odpověď. Raději tam hned zítra naběhnu, ať se to podchytí včas, kdyby to ta borelióza byla.
Zdravim vsechny, synovi (3,5 roku) jsem vcera objevila na stehne ruzovy flek (foto). O klisteti nevim, ze by mel, ani o jinem kousanci. Zatim se nezvetsuje, ani nesvedi. Nase doktorka jede stale v nouzovem rezimu a tyto “neakutni” pripady vubec do ordinace neobjedna. Rekla mi jen ze mam flek sledovat. Mohlo by se jednat o boreliozu? Meli jste zkusenost nekdo s podobnym flekem a potvrdila se borelka? Nerada bych si za par tydnu vydupadala krevni testy a ona se potvrdi nebo naopak do nej zbytecne cpat ATB bych take nechtela.. zajima mne zda takto muze borel. flek vypadat? Pripadne jak dlouho flek zustava, kdyz zmizi do tydne, zda je mozne byt v klidu?
Neberu to na lehkou vahu, ale zase bych nerada hystercíla.. dekuji za vase zkusenosti