Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Synovi je 21 měsíců, vždy jsem kupovala kvalitní obuv ve specializovaném obchodě. Teď mi ale došlo, že sandalky a tenisky (kupované jinde, ale né zrovna nejlevnější) nemají vevnitř vytvarovanou klenbu, jsou skoro ploché…Jak moc to dle vašeho názoru vadí? díííky
Nevadí to vůbec. Děti tam mají spoustu tuku, takže žádný podpěry na klenbu nepotřebují.
Nevadí. Děti maji na chodidle tukových polštářek a boty se mají kupovat bez klenby - dle názoru, ke kterému se klonim já. Druhý názor je, že klenba je nutná, stejně jako pevný kotník - tento názor též nezastavam.
To je schválně, miniděti maj klenbu zarostlou tukem, nepotřebujou speciální tvarování.
Super, díky všem, zase jsem chytřejší ![]()
holky, a nosí vaše děti doma papučky? jaké máte podlahy?
my máme lino a malý bývá většinou naboso…to asi není úplně ok, že? (teď jsem na zmínku o tom narazila v jedné
diskuzi)
Robinek začínal v klasických backurkach, asi od dvou let nosí crocsky.
Mame doma take tvrdou podlahu a kluk je naboso. Travi vice casu v sede a nebo lezenim po necem, takze toho chozeni doma nema tolik.. Zato v parku si to vynahradi ![]()
Moje děti se doma vyskytují nejen bosé, ale většinu času i nahé nebo skoronahé… Pokud bych obzvlášť na prostředním chtěla udržet nějaké svršky, musela bych ho asi omotat izolepou. Dnešní odpoledne strávil oděn do jedné ponožky.
Takže i kdyžbych někdy byla raději, kdyby na těch nohou něco měl, protože tu i běhají, tak nemám šanci ![]()
Dětem cca do tří let se tvoří nožní klenba - tvarovanou botu by mít tedy naopak vůbec neměli - tim vlastně bysme jim vnucovali nějaký tvar klenby, který jim nemusí vyhovovat! někde jsem četla že děti by měli mít zpevněné kotníky, na boso lítat tam, kde je „zvlněný“ povrch - tráva, hlína. na zcela haldkém rovném v botičkách. já ale myslim, že pokud máte v celým baráku leštěný mramor, tak v botičkách, když ale vidim náš byt - plovoučka, pak dlaždcie, pak pěnové puzzle, pak koberec, pak dlaždice s legem - tak myslím, že nožička má dost stimulú, aby se vyvíjela:)