Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dneska jsme byly s dcerou (3,5) na zubní pohotovosti. Včera se bouchla do zubu na trampoline a už večer při čištění zubů že ji bolí jednička nahoře. Na pohotovosti říkali že máme zoubek sledovat. Mate s tim někdo zkušenosti? Jak to dopadlo?
Na pohotovosti by vás měli poučit o péči o zuby. Moje dcerka si letos při pádu zarazila přední zuby dozadu, musela jsem jí je rovnat zpět. Tři týdny na ně vůbec nesměla kousat. Horní, které na tom byly podstatně hůře, kupodivu drží dobře, ale spodní zuby se kývají a brzo vypadnou. Bolest je normální, rozhodně bych dítěti dávala pár dní stravu, kterou nebude muset předními zuby ukusovat.
@Janli on ji bolí jen 1 přední nahoře. Ani ho nemá vyčísleny, ani se jí nekyve. Nemá nic kousat tvrdého. Ale chodí do školky a tak se bojím co tam…
Syn 3.5roku, měl úraz na jaře. Sita pusa a vrácení zubů zpět, zub bolel, pak zsedivel. V nemocnici doporučili po vyndani stehů kontrolu u našeho zubaře. Ten zkonstatoval, že jde o mrtvý zub, musí se hlídat, aby se neudělal zánět aby nemusel ven a držel místo druhému zoubku.
@Kaara drzi
víc cistime, kontrolují, aby tam nebyl vacek..zoubek je trochu zarazeny dozadu, ale snad ok no…až vypadne, budu doufat, že vyroste druhý v pořádku…U vás to bude jistě v pořádku, u nás to byl velký pád na kachliky s ostrým plechem, toz tak ![]()
@Kaara píše:
Dneska jsme byly s dcerou (3,5) na zubní pohotovosti. Včera se bouchla do zubu na trampoline a už večer při čištění zubů že ji bolí jednička nahoře. Na pohotovosti říkali že máme zoubek sledovat. Mate s tim někdo zkušenosti? Jak to dopadlo?
Ahoj, náš syn měl pádů na zuby několik. A vždy to vypadalo že o zub přijde.. Ale vždycky nám řekli ať několik dní jí nekousavou stravu. Ať ten zub nečistíme.. zuby okolo jo ale ten mi konkrétní zub ne. A vždy ok ![]()
Jak bylo psáno, dcerka se také bouchla do mléčné jedničky. Ona se i nějak pohnula. Jen jsem sledovala (už jsem znala podobné příběhy). Zub časem zešedivěl, zubařka jí ten zub po čase chtěla vytrhnout, ale hodně jsem ho bránila, jelikož ho potřebovala na trénování mluvení R, Ř. Po čase se do něho bouchla znovu, tentokrát to nepřežil (do týdne si ho sama vytrhnula).
Mám zkušenost i s ulomenou trvalou jedničkou. To jsme tedy jeli na pohotovost, něčím zub dočasně zalepili, pak se ho zubařka něčím dotvořila (hmotou z bílé plomby?). I přesto zub asi za půl roku odumřel, takže se ještě musely vyčistit kanálky.
Anonymně kvůli dětem
Synovi cca před 2 lety uklouzla noha na lavičce a narazil si zuby na zábradlí. Nekývaly se, nechali jsme to v klidu, zubařka také konstatovala hlídat. Barva se nězměnila a měl je ještě delší čas, než byla doba uvlonit místo druhým.
Syn se taky bouchnul do zubu, horni jednička, ani jsem o tom nevedela, az kdyz mu zesedivel, takže jsme s tim u doktorky ani nebyli.. Ale zrovna jsme se objednavali tak jsem to zminila, no objednany jme byli az za docela dlouho a do ty doby mu zub zase zbelal
takze jsme s nim nic speciálního nedelali a dobry
@Kaara píše:
Syn přepadl na pusu na odrážedle. Mimo odřené brady to odnesla jedna jednička. Je na svém místě, ale o stupínek zešedla. Jinak má syn zuby bílé a bez kazů. Nebolí, zubařka řekla, že počkáme, až vypadne přirozeně. Je to dva roky, co se to stalo.
@Kaara Tak koukám, že jsme tu jediný s holkama
, jinak samý kluci. No ta naše je pořádný éro ![]()
@a12 píše:
Syn se taky bouchnul do zubu, horni jednička, ani jsem o tom nevedela, az kdyz mu zesedivel, takže jsme s tim u doktorky ani nebyli.. Ale zrovna jsme se objednavali tak jsem to zminila, no objednany jme byli az za docela dlouho a do ty doby mu zub zase zbelaltakze jsme s nim nic speciálního nedelali a dobry
Mně přijde, že se taky trochu vzpamatoval a ta šedá je skoro nepatrná.
Holka asi v peti spadla z kola a horni jednicky si zarvala dozadu. Zubarka ani neverila, ze se chytnou, chytly. Ted uz ma jeden z nich novy, druhy se zacal kyvat, je ji osm.
@mapu jste pro mě kapka naděje. Teda ale jsou to nervy co? Jestli vyroste zdravý nebo ne. Taky držím palce. Děkuji moc ![]()