BRCA pozitivita

15
7.11.21 08:41

BRCA pozitivita

Dobrý den všem,
založila jsem tuto diskuzi, protože hledám někoho s BRCA pozitivitou. Sama jsem zdravou nosičkou mutace genu BRCA 2 a čeká mě těžké rozhodování, co dál. Lékaři doporučují preventivní odstranění reprodukčních orgánů a prsů. Máte s tím tady některá zkušenosti?
Díky Elča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.11.21 08:52

@Elčka Ano, mám to za sebou. Pro mne lepší řešení, než se bát nemoci. To riziko je příliš vysoké.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.11.21 08:59

Můžu se zeptat, kde si byla na testech a kolik to stalo? Taky o nich uvažuji, babička umřela před čtyřicítkou na rakovinu prsu a máma měla zase rakovinu tlustého střeva.

• Citovat
  • Upravit
6061
7.11.21 09:08

Kolik ti je? Děti už máš?
Po dětech bych do toho šla bez váhání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 09:29
@Anonymní píše:
Můžu se zeptat, kde si byla na testech a kolik to stalo? Taky o nich uvažuji, babička umřela před čtyřicítkou na rakovinu prsu a máma měla zase rakovinu tlustého střeva.

Já byla na testech letos a zaplatila to pojišťovna, naštěstí jsem negativní.

• Citovat
  • Upravit
2422
7.11.21 09:34

Na Facebooku jsou dvě skupiny ohledně BRCA, najdeš na nich spoustu odpovědí na otázky. Ještě je tam skupina ohledně mastektomie. Já sama jsem BRCA 1, podstoupila jsem odstranění reprodukčních orgánů a jsem v pořadníku na mastektomii. Moje maminka bohužel po 16 letech boje s rakovinou zemřela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
7.11.21 09:34

Nevím, kde dát odpovědět na konkrétní příspěvek… jsem tu úplný nováček…
Je mi 41 let, děti mám tři, už velké, nejmladšímu bude skoro 11.
Trochu mi tikají biologické hodiny ještě na benjamínka, ale tohle mi lehce narušilo plány. Rozum říká, ať je zastavím… ach jo… těžko se s tím smiřuji…
Na testech jsem byla v genetické ambulanci na Karlově náměstí, moje maminka měla rakovinu prsu a poslali ji sami od sebe na genetiku na základě rodinné anamnézy a typu nádoru. Po jejím pozitivním výsledku doporučili testy i mně. Platí to pojišťovna. Takže se zkus zeptat u lékaře, zda by vaše rodinná anamneza nebyla indikací pro genetiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
7.11.21 09:41

@baaruunkaa - to je mi moc líto.
Můžu se zeptat, jak je operace náročná? Délka rekonvalescence po ní? A pociťuješ příznaky menopauzy?
Facebook nemám :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
7.11.21 10:00

Anonymní- máš za sebou obě operace? A můžeš jen stručně napsat, co mám čekat? Jak dlouhá je třeba rekonvalescence, jak dlouhá bude pracovní neschopnost a s jakými můžu počítat následky. Bojím se menopauzy, přebírání na váze, ztráty líbida, nepřijetí implantátů… možná o tom moc přemýšlím… ale já chtěla ještě miminko a místo toho mám jít na tyhle krásy :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
7.11.21 10:05

@Elčka Mám odstraněné vaječníky i dělohu, je mi 36 let. V nemocnici jsem byla 5 dní, asi tři dny to bolelo, ale dávají léky od bolesti, ty jsem brala ještě 5 dnů po propusteni. V nemocnici tě druhý den začnou rozcházet, po třech týdnech jsem zvládla tři kilometry procházku. Teď jsem 8 týdnů po operaci a ještě mám mírné bolesti podbřišku po větší námaze. Trochu hůř spím, návaly mám na večer, v noci, během dne při rozrušení. Víc se potím. Jinak se cítím dobře. Taky mě lákal benjamínek, ale mladší dcera si prošla onkologickým onemocněním (a to gen nemá) a nechtěla jsem případně gen dál předávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
7.11.21 10:21

@baaruunkaa - ano, to je další věc. Když jsem měla kluky ( mám tři kluky), nevěděla jsem, že předávám tohle riziko. Teď jít do dítěte s tím vědomím je těžký. Navíc nejstarší už na testech byl a litá v tom taky.
A v pracovní neschopnosti ještě jsi?
A moc děkuji za odpovědi, mám v hlavě guláš, pomůže mi to srovnat si to v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
7.11.21 10:32

Pracovní neschopnost je většinou těch 6 týdnů, u někoho dýl. Já jsem zatím nepracující, byla jsem s dcerou doma během léčby, teď je navrácená do kolektivu a je často nemocná. K té operaci prsů, je více možností než jen silikon. Je možnost doplnění odsátého tuku, popřípadě lalok z břicha. Navíc do dalšího dítěte bych nešla bez mastektomie, je to hormonální bouře a riziko, že se něco rozjede na prsou. U moji mamky byl spouštěč antikoncepce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5764
7.11.21 10:58

Holky, jste statečné a rozumné. Držím vám oběma palce a přeju pevné zdraví. Barunko, dobře ses rozhodla a zakladatelko, inspiruj se a neztrať odvahu. Doporučuji poslední díl 13. komnaty s Radanou Labajovou. Smekám před všemi ženami v této životní situaci a jsem ráda, že v medicíně existuje tato život zachraňující možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.21 11:05

Jdi do toho
Ono vyslechnout si–mate rakovinu, to fakt nechceš.
Léčbu mám za sebou, snad bude vše už ok, ale není den, abych se nebála, že se to vrátí

• Citovat
  • Upravit
15
7.11.21 11:12

@Veveří hezky den, Veverko,
děkuji za zprávu. Radana dělá v tomto směru u nás velkou osvětu, mám prolezlý internet všemi směry ve snaze získat informace. Předtím jsem jen měla v paměti mediální bouři kolem A. Jolie… ale to mi šlo tehdy kolem uší letem světem. Na komnatu jsem koukala, hodně nabádá k operacím, ale už mi tam chybí informace, co to obnáší a co čekat poté.
A ano vlastní tuk je řešení, ale mám informace, že to pak není moc hezké. Tak si říkám když už, ať je to aspoň k světu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí