Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky chtěla jsem se zeptat. Malej 14 měsíců dostal asi před necelými 14 dny horečku, ta trvala 3 dny (podle dr nějaká viróza), dělala mu CRP test a ok, pak měl průjem takovej vodovej a teď je jeho stolice taková kašovitá, no prostě není úplně tuhá. Kakal vždy pravidelně i 2× za den, ale teď je to tak jednou za den a třeba včera vůbec a dnes až před chvilkou a zase byla kašovitá stolice. Je pravda, že mu teď rostou asi 3 zuby, ale začala jsem přemýšlet, jestli by to nemohla být nějaká břišní příhoda, ale zase si říkám, že by dal najevo, že ho bříško bolí. Jí normálně a když mu zmáčknu břicho, tak se směje, takže bolest asi žádná. Máte některá s těmito příhodami zkušenosti a jak by to probíhalo? Nebo jestli zajít znovu k dr ![]()
Náhlým příhod břišních (NPB) je celá řada, takže klinický obraz je hodně pestrý. Ale bolestivost (minimálně pobolívání břicha) je u všech. Každá NPB má své příznaky.
To co pises mi nijak nenormální nepřijde.. Můžeš mu nechat udělat výtěr že zadečku, třeba je to nějakej vir, ale myslím že to nic není ![]()
Myslím, že to moc hrotíš. Prostě má průjem, může být k zubům, to je velmi pravděpodobné. Kdyby ho něco bolelo, budˇsi jista, že to poznáš.
Hodˇse do klidu a přestanˇ slyšet trávu růst ![]()
Ahoj, průjem je až když je stolice alespoň 5× denně. Pokud ti kaká jednou za den řídce a není to zelené nebo zapáchající je to OK-můžou to být ty zoubky nebo oteplení. Jinak na řídké kakání zabírá perník.
@evcaB Stolice jednou denně, i když řídká, není průjem
Bude to k těm zubům. Píšeš, že malýho nic nebolí, směje se a testy má v pořádku, tak nehledej problém tam, kde evidentně není a užívej si spokojené děťátko ![]()
Jinak náhlá příhoda břišní, ať už je jakákoli, má jako jeden z příznaků silnou bolest, takže by se rozhodně nesmál
Děkuji za rady. Někdy to asi moc hrotím, ale hned za vším vidím to nejhorší
Stolice není zelená, ani nezapáchá, jen není úplně tuhá, tak snad to bude ok ![]()
Teda @baaruunkaa perník
, že by pak dítko bylo ještě vysmátější ![]()
Když je bříško měkké a nebolí, tak náhlou příhodu břišní můžeš vyloučit. Když už to trvá 14 dní, tak bych si zašla možná na stěr, pro jistotu.
@blumen Jo jo, bříško má měkké a kdyby ho bolelo, tak doufám, že by to dal najevo pláčem, když jsem mu ho prohmatávala a i dr ho prohmatávala a nic neříkala, ale na ten stěr pro jistotu zítra zajdem ![]()
Myslim, ze mu nic neni. Muj syn kaka obcas tuhe bobky a pak zas nejaky cas kasi. Obcas se to strida co den, nekdy co tyden. Pokud nekaka mockrat za den a nema uplnou vodu, nijak nad tim nepremyslim. Hodne to ovlivnuje jidlo, zuby, mnozstvi vypitych tekutin…