Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o konzultaci ![]()
Dcera 4,5 roku, minule pondělí kašel, v úterý trošku rýma, ve středu odpoledne 40 horečka. Jelikož bylo před svátkama, volala jsem dr na konzultaci. Ještě ten den nás vzala, poslechla a že ve školce řádí bronchitida, tak že je to jasné.. Dostali jsme Fromilid, ten podáváme od čtvrtka.
Každý den nejmíň 1× vyletí teplota ke 40.. Srážíme Nurofenem a Paralenem.. Kašel je ale nic, co by se mně zdálo jako víc, než kdy jindy při nemoci, rýma skroo ustala. Malá jí, pije.. Půl dne je v pohodě, pak vyletí teplota a je vyřízená…
Je to normální při bronchitidě? Zítra máme jít k dr na kontrolu ale malá má opět vysokou teplotu a já váhám, jestli jet na pohotovost? Zdají se mi ty horečky dlouho ![]()
Je to dcery první větší nemoc, tak možná plaším ale jelikož se nemám s kým poradit, zkouším zde ![]()
Děkuji ![]()
@Mavej22 píše:
Dobrý den, prosím o konzultaci![]()
Dcera 4,5 roku, minule pondělí kašel, v úterý trošku rýma, ve středu odpoledne 40 horečka. Jelikož bylo před svátkama, volala jsem dr na konzultaci. Ještě ten den nás vzala, poslechla a že ve školce řádí bronchitida, tak že je to jasné.. Dostali jsme Fromilid, ten podáváme od čtvrtka.
Každý den nejmíň 1× vyletí teplota ke 40.. Srážíme Nurofenem a Paralenem.. Kašel je ale nic, co by se mně zdálo jako víc, než kdy jindy při nemoci, rýma skroo ustala. Malá jí, pije.. Půl dne je v pohodě, pak vyletí teplota a je vyřízená…
Je to normální při bronchitidě? Zítra máme jít k dr na kontrolu ale malá má opět vysokou teplotu a já váhám, jestli jet na pohotovost? Zdají se mi ty horečky dlouhoJe to dcery první větší nemoc, tak možná plaším ale jelikož se nemám s kým poradit, zkouším zde
Děkuji
Jestli máte ATB od čtvrtka, mělo by být už lépe a teploty nižší. Může mít zápal plic. Jela bych na pohotovost, minimálně CRP nutné a dle toho ev. změna léčby. Fromilid nefunguje na všechny bakterie. Možná bude třeba přidat ATB penicilinového typu a pod. Pokud bude CRP nízké, je zánět nejspíše virový, tam ATB nepomůžou.
Ciste za me, srazet horecku Paralen/Nurofen sest dni v kuse je koledovani o kolaps.
Strelit od boku atb prvni den horecky by se mi taky nelibilo.
Udelala crp, moc, krev…?
Takhle dlouha horecka je uz fakt divna.
@Lucie_Sx pouze poslechla dýchání, podívala se do krku a jelikož chodí do školky, kde polovina dětí bronchitidu má tak prý je to jasné ![]()
Právě nám to přijde taky divný, že vlastně po šesti dnech žádná změna
.. Teď nevím, jestli teda vydržet do rána nebo dr obejít a jet do nemocnice ![]()
Holky, prosím o radu.
Malý 6 let ma už 5.den horečky, vždy tak kolem 38.
Má kašel, který měl už před 14 dny, trochu se to zlepšilo šel do školky a zas kašle, rýma, zarudlé oči, nechutenství. Kašle hodně. Byli jsme raději na pohotovosti, pac jsem se bála zápalu plic a crp měl 20, doporučila jen bromhexin, který nepomohl. Horečku srazim na noc, to ma i trochu přes 38.
Zítra pujdem k dr, ale co by to mohlo být? Nikdy tak dlouho horečky nemel. Na té pohotovosti mohla ty atb dát, přes 20 crp se už dávají, ne? ![]()
@Mavej22 píše:
@Lucie_Sx pouze poslechla dýchání, podívala se do krku a jelikož chodí do školky, kde polovina dětí bronchitidu má tak prý je to jasnéPrávě nám to přijde taky divný, že vlastně po šesti dnech žádná změna
.. Teď nevím, jestli teda vydržet do rána nebo dr obejít a jet do nemocnice
Dcera 4,5 měla bronchitidu před 14 dny. Zacalo to v patek. V sobotu na pohotovosti měla CRP méně než 5 a jen nález na pruduskach, takže na pohotovosti inhalace, doporučený sirup Bronchipret a hodně pít, jeli jsme protože měla 40
horecky a léky nic nedělali. V úterý jsme šli k dr. protože horečky se změnily sice jen na teploty, ale zhoršil se kašel. Stále CRP nízké, takže doporučené inhalace a pokračovat v sirupu. Jenže ve čtvrtek večer zase 40 a šílený kašel. Jeli jsme na pohotovost, kde už horší poslech a dostala už ATB klacid. Ale teploty už po 2.davce nebyly
![]()
To musi zhodnotit lekar, no.
Ja teda pri podobnych stavech jeste cpu vitaminy, ale fakt hodne, klidne 3000 mg cecka (v prubehu dne), decko, becko, k tomu lichorerisnice klidne po hodine. Urcite to vse do urcite miry pomuze.
Tak jsem volala do nemocnice na kolzultaci a pokud chci, máme dojet…
Před chvilkou jsme se vrátili, máme pichlé ucho, kde byl zánět
tak snad už bude líp ![]()
Děkuji za Váš názor.. Potřebuji trošku nakopnout ![]()