Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@dickys to by ses hodne divila, co vsechno je mozne. Moje matka si u sestry ve 2,5 letech vsimla, ze privira oci a trochu se sklebi, kdyz kouka na obrazky v knizce a ocni ji nameril 8 dioptrii. Clovek by rekl, ze musi byt slepa jak patrona, ale krome toho ostreni na obrazky by na ni clovek nic nepoznal. Muj muz ma 2 dioptrie a k tomu astigmatismus a bryle nosi jen pri praci na pocitaci a rizeni.
Ahojky, můj syn má 4 dioptrie na každém oku, taky jsem to nepoznala, nechali jsme ho vyšetřit kvůli velkému výskytu jedné oční vady v rodině…taky jsem tomu nemohla uvěŕit, ale na další kontrole byla jiná lékařka a výsledek byl stejný. Takže bych to asi být tebou přijala, tak jak to je ![]()
Moje čerstvě tříletá dcera taky dostala brýle. My jsme tedy oba s manželem kratkozraci takže jsem o předpis na vyšetření sama požádala. Chtěla jsem vás uklidnit, že výběr brýlí je dnes úžasný, materiál pohodlný, když k brýlím pristoupite pozitivně, určitě i dítě je přijme v pohodě. A klidně navštivte ještě jiného lékaře kvuli premereni, ono se to u dětí ale premeruje co tři měsíce takže to se nemůže lékař tolik splést s těmi dioptriemi. To by už musel být extrémně neschopný.
@Cristina786 píše:
Dobrý večer
Nevím si rady a vůbec nevím, co dělat. Před půl rokem jsem dceru (v listopadu 4 roky) objednala k očnímu lékaři z důvodu prevence. Já, manžel ani nikdo v rodině brýle nenosí. Objednali jsme jí pouze kvůli prevenci, neměli jsme žádné podezření, že by dcera špatně viděla. No jenže překvapení. Paní doktorka dceři rozkapala očíčka a po vyšetření verdikt, že potřebuje brýle. Má 1,5 na každé oko do dálky. Mě to přijde hrozně moc. Přeci by jsme si všimli, že by dcera zle viděla. Je mi jasný, že lékař ví víc než my, ale přeci jen mi to přijde divný. Co teď? Objednat k jinému lékaři? Kam? Pořídit brýle ikdyž mám pochybnost? Nějak se s tím nemůžu srovnat.
Toho si vubec vsimnout nemusis. U me si toho vsimli az v prvni tride
Nastesti jsem mela ucitelku, kterou opravdu zajimalo, proc spatne ctu a pisu ![]()
Pokud mas pochybnosti, nechej dite vysetrit jeste jinym lekarem. My to u syna udelali a vysledky byly rozdilne
vcetne okluzoru. Ted uz bryle nenosi, ale to nam ta druha lekarka rekla hned, ze bude potrebovat bryle jen docasne.
Tak to dítě je na to zvyklé, neví, že má vidět jinak.
1,5 dioptrie není nic, já mám tak 2-3 a brýle nosím fakt jenom do kina nebo někde, kde potřebuji z dálky vidět detaily, na řízení třeba, na běžný život vůbec..
Navíc mám takový pocit, že když rozkapou oči a měří a měří, naměří vždycky aspoň něco, možná bys byla překvapená, kolik by naměřili tobě.
Tím neříkám, že máš znevažovat práci lékaře a obíhat čtyři další. Já bych zatím brýle nedávala, resp. probrala bych s lékařem, jestli jí to pomůže, nebo si na brýle navykne a bez nich už pak neuvidí nic, protože oko bude líné. ![]()
@Cristina786 píše:
Dobrý večer
Nevím si rady a vůbec nevím, co dělat. Před půl rokem jsem dceru (v listopadu 4 roky) objednala k očnímu lékaři z důvodu prevence. Já, manžel ani nikdo v rodině brýle nenosí. Objednali jsme jí pouze kvůli prevenci, neměli jsme žádné podezření, že by dcera špatně viděla. No jenže překvapení. Paní doktorka dceři rozkapala očíčka a po vyšetření verdikt, že potřebuje brýle. Má 1,5 na každé oko do dálky. Mě to přijde hrozně moc. Přeci by jsme si všimli, že by dcera zle viděla. Je mi jasný, že lékař ví víc než my, ale přeci jen mi to přijde divný. Co teď? Objednat k jinému lékaři? Kam? Pořídit brýle ikdyž mám pochybnost? Nějak se s tím nemůžu srovnat.
1.5 jsou slabé dioptrie. To že vy nemáte vadu neznamená že ji vás potomek nebude mít. To že jste si ničeho nevšimli je logicky, ona se stím už narodila. Pro ni je přirozený blbě vidět, zvykla si na to. Rozdíl je slepnout třeba v 50ti kdy si všimnes že špatně vidíš třeba na čtení, a nebo když je to pro tebe úplně normalni stav na ktery jsi celý život zvykla. Brýle ji pořiďte nebo se bude vada zhoršovat. Takhle slabé dioptrie se dají řešit v budoucnu operativně. Nechápu scim se nemůžeš smířit, máš naprosto zdravé dítě, jen není úplně dokonale.
Holka, já si nevšimla, že moje dítě nevidí na jedno oko. Neměla by mít prostorovou orientaci, neměla by chytit míč… všechno zvládala bravurně. Taky u nás nikdo brýle nemá, přesto má dcera na jednom oku 4 a čtvrt dioptrie, druhé v pořádku, ale je tupozraká. Brýle nech udělat, je velká pravděpodobnost, že se časem oči srovnají a bude bez brýlí. Musí je ovšem nosit.
Jedna a pul dioptrie je nic, toho si rodic ani nevsimne. Ovsem namereni oci pristrojem take nemusi byt presne. Objednala bych jeste jinam, v tech ctyrech letech uz by meli oci merit i jinak, klasicke „cteni“ obrazku, dohromady s pristrojem to pak da spravnejsi vysledek.
Neni duvod citit se spatne z duvodu male kratkozrakosti ditete, bryle jsou dnes krasne, ja si vyslovene tenhle modni doplnek uzivam. Mam jedno obrylene dite, ac uz ma vek na kontaktni cocky, tak je nechce zatim ani zkusit, bryle ji nijak nevadi.
@prejeta_zaba píše:
Já bych zatím brýle nedávala, resp. probrala bych s lékařem, jestli jí to pomůže, nebo si na brýle navykne a bez nich už pak neuvidí nic, protože oko bude líné.
To je celý špatně. Dětem se nekorigují dioptrie do nuly, aby tam byl stále prostor na doostřování, to dítě naopak brýle potřebuje, protože v případě, že je bude nosit, je velká šance na samovolné zlepšení zraku. Zrak se do sedmi let vyvíjí a hodně dětí nastupuje do školy bez brýlí..
@Cristina786 píše:
Dobrý večer
Nás má 4 dioptrie, nevšimli jsme si ničeho.. Plus byla tupozrakost.. U dětí se dost očních vad dá včasnou léčbou odstranit, takže bych neváhala.. Klidně jsi pro názor jinam.. Brýle doporučuji co nejdřív a kovové.. ![]()
@Janli píše:Úplně stejně jak u nás.. Na dotaz dr, zda jsme si nevšimli, no nevšimli, viděl na dálku mnohem lépe jak já atd.. Jen víc zakopaval..
Holka, já si nevšimla, že moje dítě nevidí na jedno oko. Neměla by mít prostorovou orientaci, neměla by chytit míč… všechno zvládala bravurně. Taky u nás nikdo brýle nemá, přesto má dcera na jednom oku 4 a čtvrt dioptrie, druhé v pořádku, ale je tupozraká. Brýle nech udělat, je velká pravděpodobnost, že se časem oči srovnají a bude bez brýlí. Musí je ovšem nosit.
Dostala jsem v první třídě brýle na astigmatismus. Viděla jsem v nich jinak a moc se mi to nelíbilo, ale protože jsem nevěděla, jak se má vidět správně, nereklamovala jsem to. Ve třetí třídě mi jiná očařka astigmatismus vyloucila a dala mi tři dioptrie na dálku. To byla krása! Najednou měl svět tolik detailů! ![]()
Tak jestli se ti to nezdá, klidně zajděte jinam…