Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj baby!
Mám čerstvě vylíhnutou dceru (8 týdnů) a zatím ji celkem bez problémů kojím. Ale v porodnici těsně před tím, než se mi nalily prsa, jsem si našla takovou hloupou bouličku na straně - skoro až v podpaží. A bohužel tam tak nějak pořád je a nemění se. Když jsem byla na prohlídce po ukončení šestinedělí ptala jsem se pana doktora, co to znamená, a ten mi bez jakýhokoliv prohlížení řekl, že to je od kojení a že to budem řešit až přestanu kojit. Na jednu stranu bezva - nemusím mít strach. Ale moje maminka má chronickou leukémii a babičce před dvěma lety brali prs kvůli rakovině. Tak mám strach, že jestli bude třeba půl roku kojit, může bejt na všechno pozdě.
Nemáte prosím vás někdo podobnou zkušenost? Děkuju.
Kateřina
ahoj Kate,
na tvém místě bych neváhala a zašla si na sono. Už jen pro klid. Bulka může být od kojení, ale nevím jak to tvůj dr. tak snadno pozná! Na takový úsudek bych nespoléhala. Před deseti lety jsem taky narazila na bulku - nekojila jsem ani netěhotnila, byla jsem pěkně vyděšená a kontroly se nemohla dočkat. Vyšetřila mě zkušená onkoložka a i přesto, že mě uklidňovala že za 1. jsem mladá a za 2. „špatná“ bulka málokdy bolí (ta moje bolela) - mě poslala na sono. Tenkrát to dopadlo dobře, bulka byla tuková. Teď v nejbližší době, až skončím s kojením, půjdu znovu na kontrolu prsů, chci mít jistotu, protože moje maminka má vážné problémy vyvolané původně taky rakovinou prsu. Ačkoliv se mi tam vůbec nebude chtít, myslím že horší by bylo něco zanedbat. Držím palce ať se v tvém případě skutečně jedná o jen změnu vyvolanou mlíčkem pro mimíska a ať jste oba fit. Ája
Ahoj Katko,
ja jsem si asi pred 2 lety nahmatala v podpazi bulku, vzhledem k tomu, ze moje babicka zemrela na rakovinu prsu, tak jsem z toho taky byla celkem dost vystrasena. Byla jsem u nejruznejsich doktoru i na mamografu a zjistilo se, ze to je nejaka pridavna mlecna zlaza, coz je pry dost bezne a neni to nic vazneho. Tak jak se mi uz v tehotenstvi zvetsili prsa, tak i tato bulka a trva to doted. Mam Filipka, kteremu je 7 tydnu a taky kojim. Tak mozna, jestli nemas neco podobneho jako ja. Ze sis ji driv nevsimla, az vlastne ted, kdy se ti diky materstvi zvetsila. Mozna je to blbost, mozna ne, pisu jen svoji zkusenost. Kdyby to tak bylo, tak se nemusis vubec znepokojovat, nic to neni.
Tak drzim palce
Pa Brendy
K tomu jde říct jen jedno.MAZEJ K DOKTOROVI!!!
Když to bude hloupost jedině dobře,ale budeš mít jistotu a klid.
Binky
Ahojky,
mam podobny problem - zhruba po 2 mesicich od porodu jsem si taky nasla bulku, ktera nemizela, dr me nejprve uklidnoval, ze je to od kojeni, ale ja jsem furt otravovala, tak me poslal na sono - je to cysta, ted po dalsich 5ti mesicich jsem jeste byla na kontrole. Urcite si tam zajdi!!!
Jeste se chci zeptat - nemas nejake problemy pri kojeni? Ja jsem na to dosla, protoze mi najednou prestalo samovolne odtikat jedno prso ikdyz bylo preplnene a taky mi z neho prestalo odkapavat mliko, kdyz jsem kojila z druheho.
Pavlina
Ahoj, omlouvá se za anonym, nicméně vzhledem k tomu, že sem chodí moje kamarádky, nechci nikoho vyděsit, jen kvůli jak doufám planému poplachu ![]()
Jsem těhotná, 32.tt, asi před týdnem jsem si nahmatala nebolestivý maličkatý uzlíček v prsu, něco mezi zrnkem rýže a čočky. Je k nalezení jen po pečlivém hledání, přiznám se, že včera před cca 3 dny jsem ho nenašla, dnes opět ano.
Jestli tam byl před těhu nebo ne nevím, dlouho sem si prsa neprohlížela.
Ještě mi není ani 25, na rakovinu prsu zemřela moje babička z tátovi strany, nicméně onemocněla až po 50
Jde mi o to, zda zdělit lékaři v poradně, nebo počkat, třeba 14. dní, co to bude dělat.
Mám rizikové těhu, musím ležet po vyšetřeních se mi moc běhat nechce, zároveň se ve mě pere odpovědnost… co když… nechci nic zanedbat…
Co by jste dělali vy?
Ahoj všem, vím, že nejste doktoři a objednám se, ale to víte, chci to hned s někým probrat…
Před dvěma týdny mě bolelo asi 3 dny na jednom místě v prsu. Nad bradavkou. Kojím, ale jako zánět to nevypadalo - kojím už málo a prsa se tolik nenalívají. V tom místě mám jakoby bouli, ale když prohmatám obě prsa, tak je jako ty uzliny (nebo co to je) v obou prsech, ale jiné. Teď jsem si toho všimla zase v noci při kojení (už jsem na to zapoměla)… ale cítila jsem to fakt výrazně.
Doktorka mi na preventivce (nedávno) sama říkala, že po 30 posílá na ultrazvuk, takže pro doporučení dál mám jít na gyndu?
Díky