Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Je rozdíl, za jaké ceny inzerují a za jaké se to potom skutečně prodá. Každý kouká ze začátku cenu natáhnout, aby měl kam ustupovat při jednání. A zájem o byty je, takže i když je byt nerekonstruovaný, tak se prodá…
Když jsme prodávali byt po dědovi, bylo nam makléřem doporučeno ponechat ho v původním stavu. Byty pred rekonstrukci jsou zadane, protože si je nový majitel upraví dle svého. Byt byl pryč prakticky hned a za cenu jen o málo nižší než byl inzerovan opraveny byt v okolí
@Tichošlápek jj, dnes jsou opravy-rekonstrukce-stavební práce (i materiál) tak drahé, že se nevyplatí kvůli prodeji byt/dům opravovat… takže prodat ve stavu, jaký je, max. vymalovat na bílo kvůli fotkám, aby se líp/rychleji prodalo… ceny u nás za 3+1 zreko na sídlišti je kolem 2mega, nezreko jen o málo méně, takže se to fakt nevyplatí do toho investovat, beztak se člověk přesně netrefí do vkusu kupujících…
Problém je, ze ne každý, kdo se rozhodne zrekonstruovat byt, má vkus a hlavně rozum. To radeji starý byt v původním stavu, kde aspoň člověk lépe vidí, jak co je původně děláno, a sam si to opraví, takže zároveň ví, co a jak děláno bude. A nehrozí, ze ze skříne vyskočí nějaký kostlivec a bude se muset předělávat již nove udělané. Dost lidi dela v bytech prasarny, jako například montáž sadrokartonu kousek pod strop nebo dokonce pred zdenou zeď, což vím ze je v dnešní době takovy nějaký zvyk (kteremu nerozumím). A co pak s tím, když se toho chceš zbavit - cely ten nový byt si zas. reš prachem
to je fakt vyloženě pomsta.
Aha, tak děkuju za objasnění. Mě to nešlo do hlavy, protože jsem si říkala, koupím starý za podobnou cenu a hned musím rekonstruovat takže +- mit hned další nemalé peníze v kapse i na to. Tím pádem nakonec vyjde třeba o půl míče dráž…
A měla jsem se asi lépe vyjádřit, myslela jsem teda takové základní věci (nová topení, vymalováno, nové bytové jádro, nová okna) NE kompletní rekonstrukci - jako např kuchyň, vestavěné skříně apod.
Kdežto do zrekonstruovaného můžu hned dát nájemníka, případně hned užívat byt a nějak to vypadá.
Zakladatelka
Tak pokud chceš byt jako investici a hned tam stěhovat nájemníka, tak je samozřejmě jednodušší koupit byt po rekonstrukci a nic neřešit. Na vlastní bydleni je za mne ideální naopak byt před rekonstrukci a tu udělat podle vlastních představ (pokud na to tedy máš), i to co jsi jmenovala je možné udělat s různou kvalitou a vkusem…
Třeba v Praze rozhoduje o ceně především lokalita a velkost bytu.
Zajímal by mě váš názor na oblast cen za byty. Spíše ze zvědavosti.
Bydlení máme a není to aktuální otázka pro mě, ale občas se koukáme na ceny bytů/domku v okolí např. jako investice, do budoucna, nebo pro děti… a přijde mi takové zajímavé, že byty, které jsou pěkné, zrekonstruované, nebo alespoň dobře udržované a mají nové/zánovní bytové jádro. Prostě jde vidět, že majitelé tam dali kus práce se prodávají za opravdu podobné ceny, jako byty, kde je očividné, že na to majitelé s prominutím dvacet let kašlali a je to někdy ani ne navoněná bída.. někdy mi je i stydno až, co si za to řeknou.
Ty ceny jim asi doporučí makléř tomu rozumím a je pravda, že ty byty tam už visí třeba dva roky. Hlava mi to nebere z důvodu, že ty zrekonstruované byty člověk může předělat postupně dle svých představ, kdežto do těch opotřebených ošklivých musí investovat na rekonstrukci ihned. Proto nerozumím těm podobným cenám.
Vyzná se v tom někdo? Jak se na to díváte vy?