Bydlení s přítelem, výdaje za nábytek

Anonymní
14.4.24 21:10

Bydlení s přítelem, vydaje za nabytek

Ahoj holky,

prosim o radu, dostala jsem byt po rodicich, kam se budu stehovat, chtela bych se prestehovat spolecne s pritelem, je mi 20 a pritelovi 22, ja jsem zacala pracovat az ted a pritel pracuje jiz rok.

Je to holobyt a nevim, jak to mam vyresit s nabytkem, je potreba koupit uplne vse.

Nevim, jestli mam po priteli chtit, abychom nakoupili vse napul a kdyby se nedejboze stalo a rozesli bychom se, tak ho vyplatit.

Ale na druhou stranu je mi uprimne blbe po nem chtit polovinu, protoze kuchynska linka apod je dost draha. Ale zase si rikam ze kdyby se stehoval nekam do pronajmu, tak by pri dnesnich cenach platit dost vysoky najem a tady jsou pouze energie a dost minimalni.

Jak byste to resili vy? Predem dekuji za rady.😊

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16389
14.4.24 21:17
@Anonymní píše: Více

Prakticky tedy budete platit jen energie, nájem žádný? Asi bych se domluvila na nějakém příspěvku od přítele, který bych využila na nákup nábytku. Nebo nákup napůl s tím, že třeba v případě rozchodu do 5 let bych mu dala půlku peněz, později nic.

Když je byt tvůj, tak si to nakup sama, nebo ti přispěje a od bydlí si to :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
14.4.24 21:17

A on má případně z čeho to koupit, má úspory a je ochoten je na tohle použít?
Kde bydlí teď?
Já bych teda nechtěla, aby se na nábytku podílel, můj byt, můj nábytek.
Maximálně nějaký spotřebič, který v případě rozchodu vezme pod křídlo a odkráčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14645
14.4.24 21:23

Kuchyn si nikdo nemůže odvézt, tak je součástí bytu, tak si ji kup sama nebo si nechej původní. Jinak bych nechala na nem, co bude chtít koupit. Jistě také něco koupi sam od sebe, ne? Ale rozhodne bych nevypocitavala pulku peněz, to mi přijde trapne.

Vlastně s žádným z mých partnerů jsme nikdy nic nevypocitavali a ani třeba “nehazeli nic na papír” nebo do Excelu, jak tady často holky doporučujou, proste se to vždycky nějak intuitivně udelalo ke spokojenosti obou a jeden koupil to a druhej tohle, každý podle svých možnosti a zároveň aktualni potreby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.24 21:37

Vše jsem platila já. Vyšlo to kolem 500 tisíc, byla v tom i kuchyň, vestavěné skříně, atd. Přítel koupil televizi a nějakou elektroniku, aby si ji případně odnesl. Energie a poplatky jsme platili napůl. Teď jsme manželé a peníze máme společné.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
14.4.24 21:44

Ty kup nabytek a pritel at koupi spotřebiče (ne vestavne samozrejme), ktere si pripadne odnese…

Jo a krom placeni energii, jeste nez se nastehujete, si s přítelem vyjasni kolik ti bude přispívat nad ramec - ber to jako takový fond oprav, muzes ty penize šetřit a pouzit treba na společnou dovolenou nebo jednou na svatbu. Nikde by nebydlel jen za energie..sni na kolejích ne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.24 22:00

A nebude potom příteli blbé že bydlí u někoho zdarma? Užívat cizí věci, které se užíváním ničí… To Ti jako bude platit nájem?
Ať koupí to, co se bude dát odnést…

• Citovat
  • Upravit
66815
14.4.24 22:04

Nas prvni byt byl vybaven darovanymi vecmi, popr. hodne levnymi z druhe ruky. Lednicku jsem musela odmrazovat kazdy tyden. Nejlesi doba spolecneho zivota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.4.24 22:05

Nakupte všechno napůl a dohodněte si, kolik by v případě rozchodu bylo odbytné pro přítele, které by ale mělo s každým rokem klesat. Dejme tomu, že každý rok mu vyplatíš o 10% méně, po deseti letech nic.
A mimochodem - není potřeba kupovat hned všechno. Spoustu věcí lze sehnat za odvoz, byt vybavovat postupně. Nikdy jsem nekupovala vše najednou, měla jsem aspoň čas si rozmyslet, co opravdu chci.

• Citovat
  • Upravit
44198
15.4.24 04:01

Znám případy, kdy toto vypočítal soud při rozchodu/rozvodu.
Není vždy možné si ty spotřebiče někam odvézt, jak radí ostatní. Někdy o to není zájem, není kam a třeba lednici stěhování nesvědčí natož někde stát nevyužitá.
Ať si partner schová účtenky, případně nechá potvrdit všechny investice nebo ať je provádí přes účet, víc bych asi teď neřešila. Může být rád, že máte bonus bytu po rodičích. Kdyby se cukal s pořízením vybavení jen proto, že byt není jeho, nebylo by to pro mě dobré znamení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
15.4.24 09:26

Ahoj,
vybavoval bych postupně tím, co se ukáže, že opravdu potřebujete a postupoval rozumně. On nábytek z Ikea prostě udělá dobrou službu a klidně se jde držet těch levnějších řad, v podstatě jsou jen dvě nebo tři věci, kde bych nešetřil, a to je kuchyňská linka, pokud plánujete v bytě být dlouhodobě, matrace a sedací souprava.
ALe ono se dá zezačátku klidně spát na matraci na zemi.
Co se týká peněz, tak právě proto bych volil to postupné zařizování a vzhledem k tomu, že ti partner nebude nejspíš platit nájem (předpokládám pouze přispívat na spotřebu), tak si myslím, že by vůbec nebylo nefér si o polovinu peněz říct, protože zkrátka je budete používat oba. A ano, účtenky bych poschovával, kdybyste někdy řešili kolik se do nábytku dalo, ať to máte doložené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
15.4.24 10:28

To jsi zařizovala palác? 8o
Já mám rozpočet na kompletní rekonstrukci bytu 750 tisíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
696
15.4.24 10:57
@annlady píše: Více

Tak to hodně štěstí v dnešní době ;) (samozřejmě záleží, jestli s firmou, nebo sama, a jestli 1kk nebo 3+1)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
15.4.24 11:26

Tvl 450 tisíc :D já když si po rozvodu poprvé sama zařizovala byt, tak jsem si ho kompletně vybavila asi za 60 tisíc. Ve 20 letech po roce práce pochybuju, že má někdo ambice kupovat hogofogo výbavu za půl mega.
Jinak když jsem šla naposled do společného bydlení, tak jsme z vybavení bytu kupovali každý něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný