Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Já dávám ponožky s koženkovou podrážkou, takové http://www.mimibazar.cz/foto.php?…, dávám je i teď do kočárku, syn ještě nechodí.
Nevím jestli tvoje dítko již chodí. Dcera začala před týdnem a ortopedka mi doporučila sandálky s pevnou patou, nemusí být drahé ale aby měli pevnou patu. Koupial jsem v letní výprodeji. Jsou tvrdší to je pravda, ale tyhle capáčky mi přijdou stejné jak ponožky, to mi přijde zbytečné za to utrácet
![]()
To jsem zapomněla napsat, už chodí. Chtěla jsem je proto, že mame doma plovoučku a vzimně je jen v ponožkách chladno ![]()
Já jsem dávala capačky celokožené kotníčkové, takové šňerovací od Bati, byla to měkká kůže, stály kolem tří stovek.
Katrinka píše:
Já jsem dávala capačky celokožené kotníčkové, takové šňerovací od Bati, byla to měkká kůže, stály kolem tří stovek.
Děkuji za radu podívám se. Jestě me napadly tyto : http://www.bata.cz/artikl/83635
co myslíte, máteje někdo? Dceri je 14m.
Po doporučení z neurologie i rehabilitace jsme pro již chodící dítě kupovali pevné botičky, stejné jako na ven (konkrétně zrovna ty Essi)…
Jenom drobná poznámka - „na doma se mi zdají tvrdé a nepoddajné“… o tom to přesně je - to se zdá Tobě, protože jsi zvyklá na něco jiného, ale dítě nic jiného nezná, přijde mu to normální a necítí se nepohodlně (pokud není špatně vybraná velikost či tvar botičky). Je to stejné, jako spaní bez polštáře - dospělému to většinou není pohodlné, dítěti ano - dokud nepozná něco jiného… ![]()
Holky,malá už taky začíná trochu chodit sama,ikdyž furt na těch špičkách.Doma jí dávám botičky Fare,nedělám tedy něco špatně?Nemám pořídit ještě něco jiného?
Anonymní, přesně tyto botky má dcerka, jsou fajn, ale ne na doma, je to vycházková obuv ![]()
Ahoj, my používáme capáčky Nolen a jsme s nima moc spokojená, zrovna včera mi přišly nové, s vyteplenou stélkou, na zimu. Krásně drží na nožičce.
Vím, že asi většina maminek nebude souhlasit,ale v posledních letech výzkum pokročil trošku jinak, a naopak se doporučuje dávat dětem botky, ve kterých mají větší volnost a kotníčkové zafixované botky jsou prý na začátky chození naopak nevhodné. A nejlepší je chůze naboso, což v Nolenkách, Robeezkách apod. dokonale simuluje ![]()
Každého věc,co si vybere ![]()
My máme na doma k babičkám obyč. bačkůrky. Rehabka nám doporučila bačkůrky nebo na boso. Holky mají drobet vadu chodidel. Na ven samozřejmě zdrav. obuv, Essi, DPK.
madamecrazy píše:
Ahoj, my používáme capáčky Nolen a jsme s nima moc spokojená, zrovna včera mi přišly nové, s vyteplenou stélkou, na zimu. Krásně drží na nožičce.Vím, že asi většina maminek nebude souhlasit,ale v posledních letech výzkum pokročil trošku jinak, a naopak se doporučuje dávat dětem botky, ve kterých mají větší volnost a kotníčkové zafixované botky jsou prý na začátky chození naopak nevhodné. A nejlepší je chůze naboso, což v Nolenkách, Robeezkách apod. dokonale simuluje
Každého věc,co si vybere
jojo a to bych řekla, že je kámen úrazu co doktor, co člověk to jiný názor asi jako ve všem a jak si mám vybrat když zrovna o tomhle vím prd.
Zdravej úsudek mi pak velil dokud převážně lezla, byla v protiskluzových ponožkách, teď když chodí tak má pevné sandálky
![]()
Panuško,tak jsem na tom podobně.Moje malá se už taky začala pomalu pouštět a začíní chodit,ale bohužel ty špičky.Já jí doma dávám Fare,ale jinak fakt nevím.Na rehabilitaci my řekla sestra hlavně pevná pata.
madamecrazy píše:
Ahoj, my používáme capáčky Nolen a jsme s nima moc spokojená, zrovna včera mi přišly nové, s vyteplenou stélkou, na zimu. Krásně drží na nožičce.Vím, že asi většina maminek nebude souhlasit,ale v posledních letech výzkum pokročil trošku jinak, a naopak se doporučuje dávat dětem botky, ve kterých mají větší volnost a kotníčkové zafixované botky jsou prý na začátky chození naopak nevhodné. A nejlepší je chůze naboso, což v Nolenkách, Robeezkách apod. dokonale simuluje
Každého věc,co si vybere
Tenhle nazor jsem uz taky cetla..ovsem myslim,ze vetsina pediatru nebo ortopedu stale preferuje pevny kotnik.Ano,nejzdravejsi je chuze na boso,ovsem venku,na nerovnem povrchu,coz doma urcite neni. ![]()
Ano, je pravda, že názory se různí. Nakonec si to člověk stejně musí rozhodnout sám za sebe. Pročítala jsem všemožné informace a za sebe si z toho beru toto:
Dokud dítě převážně leze, tak boty NE - takže ponožky protiskluzky anebo nolenky (ty máme my). Je to i proto, že při lezení by se mu v botičkách nepřirozeně vytáčela nožička, páč překážejí. Jakmile dítě více přes den prochodí, než proleze, tak kotníčkové sandálky s pevným opatkem, měkkou podrážkou. Já ještě navíc vybírám co nejvíce větrací (kožené nebo alespoň s koženým vnitřkem) a opravdu co nejměkčí podrážku, aby se dala hodně ohnout. Vybírám takhle nejraději botičky přímo „osaháním“ v obchodě ( i když u nás je těžké narazit na kvalitní obchod). Například sandálky Essi mají rozhodně tvrdší podrážku, než Santé. Essi proto nekupuji. S tou podrážkou je fakt potíž. Například teď jsem staršímu synovi koupila noname sandálky na doma v obchodě s obuví a prostě mají vše, co jsem výše popsala a stály v letním doprodeji 350 Kč. Jinak nám vyhovují i ty Santé. A moc ráda bych osahala botičky Richter (prý jsou měkké), ale v kamenném obchodě jsem na ně nenarazila.
Vždycky se hrozím nad tím, že vlastně za domácí obuv dávám průměrně 500 Kč, ale pak si uvědomím nad tím, že v ní vlastně dítě tráví nejvíce času.
A musím i napsat, že občas střídáme a nechám ho půl dne třeba běhat jen v ponožkách.
Jinak si taky ale myslím, že bosky je dobré chodit po nerovném povrchu, ale doma po dlažbě..plovoučce apod.. ne. Tam by ta opora měla být. Navíc ty botičky podle mě i tlumí nárazy na tvrdou podlahu..
Už moc kecám sorry
. Toť jen mé osobní pocity.. Nikomu tento model nevnucuji, aby bylo jasno. ![]()
Všechny moc zdravím a zároveň prosím o radu. Dcerka ma sandálky od Essi, ale nadoma se mi zdají tvrdé a nepoddajné. Ctěla bych ji na doma pořídit něco pohodlnějšího. Napadly mě capáčky Nolen www.capacky.cz ale nevím, jestli nezklouzavají z nohy. Máte zkušenosti, co dávate na chození doma? Díky za odpověď. Susyn