Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevím, ale na ustálení hormonů v těle se mi osvědčila hormonální jóga. Cvičení, při němž se více prokrvují vajecniky, celá oblast pánve. No a taky když jsem měla víc jak 65kg, čili jsem šla do mírně nadváhy, tak okamžitě mi začalo před mensesem špinění třeba 4 dny a celkově délka cyklu víc litala. Norethinsteron jsem užila jen jednou, když jsem potřebovala oddálit menses kvůli turistickému kurzu. Testosteron já měla dle výsledků 5 let zpět jen nepatrně zvýšený, ale menses byla ok. U vás prostě lítají hormony. Tím cvičením hormonální jógy nic nezkazíte.
Testosteron je u žen spojen s činností vaječníků a tedy i s cyklem. Pokud je vyšší, tak vaječníky pracují nejspíš na vyšší výkon. Ano existuje možnost, že by to byl důsledek činnost nadledvinek, ale to by nekolísal.
Zeptal bych se znovu na gynekologii na případnou mnohočetnost folikulů (zrání několika vajíček najednou). Teď budu maličko za ďáblíka, ale: i když proběhl ultrazvuk, nemuselo být zrání několika vajíček… no řekněme dvou, vidět. Takže bych požádal o opakování, případně… pardon… i maličko simuloval, že mě píchalo na obou stranách. ![]()
Ja 20 dni z mesice krvacim, sice „malo“ ale krev to je jasna i kousky tkani. Doktor mi chce dat injekci estrogenu. Bez odberu. Mam teda jeste nehornonalni telisko, byla diskuze, jestli dat nejdriv hormon nebo jestli nejdriv vyndst telisko a cekat. Hormonu se bojim, byt bez teliska se taky bojim.
Ahoj holky,
Už jsem úplně zoufalá. Tak před dvěma měsíci jsem měla menstruaci co 14 dní a byla i dlouhá dlouho jsem špinila před i po. Šla jsem na gyndu s tímto problémem, dle ultrazvuku vše v pořádku, ale vzali mi odběry kde mi následně zjistili vyšší prolaktin a poslali mě s žadankou na endokrinologii. Na endokrinologii znovu odběry tam vyšlo vše v pořádku i ten prolaktin, ale pro změnu mě zase zjistili vysoký testosteron. No teď zpět k té menstruaci po tom co jsem dlouho krvácela pak špinila jsem volala Dr a ta mi předepsala norethisteron na zastavení krvácení. Norethisteron jsem brala 10 dní a za pár dní jsem začala krvácet to proběhlo v pořádku. Trvalo to 5 dní. Za 3 týdny jsem to dostala zase a trvalo to 10 dní i se špiněním, jenže teď 4 dny potom jsem to dostala zase a já už jsem totálně zoufalá. V pondělí hned budu volat doktorce, ale přes víkend se asi zblázním. Za týden mám jít ještě na endokrinologii na nějaké vyšetření, kvůli tomu testosteronu. Myslíte, že to může být tím? Ta častá m menstruace? Já už vážně nevím co si o tom myslet. Děkuju, kdo dočetl až sem.