Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Ahoj holky, sice jsem druhorodicka, ale u prvního si tohle vůbec nevybavuju. O to víc jsem z toho hotová. V úterý se nám narodila holčička 3,5kg. Hned se přisála, mlezivo mám, prsa jsou docela dost nalitá, první den zhubla na 3360g a dnes po vážení měla ještě o dalších 60g méně. Jde o to, že chce být stále na prsu, přisaje se, pije, ale jakmile je dole nedokáže si krknout, stále prdí kroutí se a uklidní ji jen svázání do zavinovačky a nebo znovu prso, což vím, že je špatně. Ano, technika kojení..alr i když je opravdu správně, stejně ten vzduch někudy spolika..ja to nechápu..Dr na mě tlačí, že pokud do zítra nepribere, prostě nás nepustí domu. Jenže já to tady prostě nedám. Potřebuju si aspoň sednou v klidu, ale když ji mám stále na sobě tak to prostě nejde. Je mi jí líto, že má takové trápení a já pořádně nevím, jak ji pomoc, zkoušíme různé polohy, ale žádné výsledky.. je blbé říct si o příkrm? U syna si toto nepamatuji. Ten měl váhu přes 4kg a krásně začal přibývat už druhý den..
Co je na tom špatně dar novorozenci prso když ho to uklidňuje? Naopak. Je to správně. Zvyšuje se tak laktace.
O příkrm si klidně řekni, taky jsem si u prvního a druhého dítěte šla když to fakt vypadalo že nic nepije. Pak se začalo tvořit mléko a kojila jsem dloooouho.
@JancaS84 Když já se bojím toho, že když bude chtít prso takhle každou chvíli a nebude odříhavat, že ty prdíky a všechny ty bolení budou čím dál horší..navíc kdyby aspoň maličko přibrala. 🙏 Super, zkusím se na příkrm zeptat. Ne že bych chtěla, ale za zkoušku.. aspoň pro ten rozjezd.
Druhorozenou dceru jsem musela mít v porodnici na prse nonstop, nedělám si srandu, jinak by řev a kroucení. Paradoxně jsem se mnohem lépe rozkojila, jen jsem si nemohla pořádně odskočit ani na záchod. Koj klidně pořád, opravdu. A na nějaké „nepustím vás domů“ se můžeš vyprdnout, nemůžou tě tam držet a pokud si jsi jistá, že doma budeš víc v klidu a zvládnete to (vážně, když tam budeš mít starší dítě?), tak prostě jdi na reverz ![]()
@Anonymní píše:
@JancaS84 Když já se bojím toho, že když bude chtít prso takhle každou chvíli a nebude odříhavat, že ty prdíky a všechny ty bolení budou čím dál horší..navíc kdyby aspoň maličko přibrala. 🙏 Super, zkusím se na příkrm zeptat. Ne že bych chtěla, ale za zkoušku.. aspoň pro ten rozjezd.
A slyšíš, že pije? Polyká? Protože jestli se ti ještě pořádně nerozjela laktace, tak je naprosto přirozené, že na tom prsu chce být nonstop.
@Anonymní píše:
Děti jsem odříhnout skoro nedávala. Zvlášť když u kojení usnuli, což bylo téměř vždy. Na prdy nějak extra netrpěli. Řekni si o espumisan jestli nemáš svůj.
U obou holek trvalo 3-4 dny než se mi rozjela laktace, a obzvlášť mladší byla přisátá furt, je to naprosto normální. U obou jsem se taky rozkojila až doma, nemocniční prostředí je stres, tam jsem si došla pro příkrm aby něco přibraly a mohly jsme domů. Pak už jsem UM nikdy nedávala. Prdíky mám pocit že jsou takovej trochu mýtus - některý miminka strašlivě křičí a vůbec to není bříškem, prostě to tak mají, takže na nějaký říhání a prdění jsem kašlala a prostě kojila a mazlila dokud to nepřešlo ![]()
@Anonymní píše:
Kojila jsem dvě deti v leže a jak usnuly, tak jsem je nechala, takže žádný krkání a kupodivu jak balóny nafouklé nebyly
koj jak chce. Neřeš to. Je to novorozenec, má na prsa nárok. Jinak se ti ani kojení nerozjede
Mám čerstvou zkušenost s dcerou, která má zítra 3 týdny. U syna v porodnici pohoda, přisával se každé 3 hodiny předpisově, spal. Dcera od začátku řev, kroucení se, až se mě ptali, jestli jsou všichni v rodině zdraví, že je hrozně neklidná. Jediná jela z novorozeneckého rovnou s dudlíkem, co jí daly sestry. Jsem po císaři, asi jim tam řvala hodně. No a byl to obyčejnej hlad, druhý den jsem šla pro dokrm, ten vyzunkla a odpadla. Z porodnice jsme šli s dokrmem a od jejích 10 dní už jen plně kojím. Jo a taky hodně zhubla, porodní byla 3510 a z porodnice nás pustili až s váhou 3130, 4. den, a to už přibrala. Tak utíkej za sestrama a hlavně se hoď do klidu. Na sestru a její blbý řeči prď, do Vánoc tam nebudete 😜
@Anonymní píše:
Nenene, jestli chces kojit, zadny prikrmy!! Podelas si to. Vzdyt mliko mas.
Mimco na prso, krkat nemusi, je to individualni.
Pokles vahy do 10% je zcela normalni, tj. mas rezervu do 3150 g. Pustit te takto musi, v nejhorsim muzes na revers.
Pokud mas pochybnosti, sezen si dobrou (!!) laktacni (ne z porodnice!, idealne na doporuceni), at te zkoukne a podpori.
@RoseK píše:
Mám čerstvou zkušenost s dcerou, která má zítra 3 týdny. U syna v porodnici pohoda, přisával se každé 3 hodiny předpisově, spal. Dcera od začátku řev, kroucení se, až se mě ptali, jestli jsou všichni v rodině zdraví, že je hrozně neklidná. Jediná jela z novorozeneckého rovnou s dudlíkem, co jí daly sestry. Jsem po císaři, asi jim tam řvala hodně. No a byl to obyčejnej hlad, druhý den jsem šla pro dokrm, ten vyzunkla a odpadla. Z porodnice jsme šli s dokrmem a od jejích 10 dní už jen plně kojím. Jo a taky hodně zhubla, porodní byla 3510 a z porodnice nás pustili až s váhou 3130, 4. den, a to už přibrala. Tak utíkej za sestrama a hlavně se hoď do klidu. Na sestru a její blbý řeči prď, do Vánoc tam nebudete 😜
Pise, ze mliko ma tak cpat UM je fakt skoda. Kdyz muze dat pripadne odstrikane MM.
@Lucie_Sx mně řvaly obě děti v porodnici hlady, mlíko jsem fakt neměla, až doma. Dokrm mi nejenže nepokazil kojení, ale taky mi dokrmil děti aby nebyly hladové. Není to jed.
Syn neumel krkat tak do tri mesicu. Prd.el, ublinkaval, pak se to naucil a dobry.
Mliko jsem po porodu nemela 4 dny, zhubnul 12%, dostal dvakrat prikrm. V porodnici jsme byli o den dyl, v podstate jsem jen kojila a odsavala, pak se to rozjelo a sli jsme domu. Prinejhorsim zustanete o den dyl, to nic neni. A jeden prikrm ti kojeni neznici, jak tady nektere vyhrozuji, neboj. Doktorka bude rada, ze pribral a doma v klidu se to pak vsechno srovna ![]()
@Lily Evans píše:
@Lucie_Sx mně řvaly obě děti v porodnici hlady, mlíko jsem fakt neměla, až doma. Dokrm mi nejenže nepokazil kojení, ale taky mi dokrmil děti aby nebyly hladové. Není to jed.
Měla jsem to stejně. Až na to že mlíka jsem měla málo i přes podporu. Po samotném kojení byl prostě hlad a bylo fuk jak dlouho jsem kojila. Např hodina a stejně bez efektu. Takže se jel příkrm 5 měsíců plus kojení.
Zkus místo dokrmu odsát, nebo odstříkat mléko/mlezivo. Já to tak párkrát udělala, pak po prstu stříkačkou.
Druhý den se udělalo mléko a nebylo to třeba.
Jinak mi ale přijde nejjednodušší, jí nechat na tom prsu ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahoj holky, sice jsem druhorodicka, ale u prvního si tohle vůbec nevybavuju. O to víc jsem z toho hotová. V úterý se nám narodila holčička 3,5kg. Hned se přisála, mlezivo mám, prsa jsou docela dost nalitá, první den zhubla na 3360g a dnes po vážení měla ještě o dalších 60g méně. Jde o to, že chce být stále na prsu, přisaje se, pije, ale jakmile je dole nedokáže si krknout, stále prdí kroutí se a uklidní ji jen svázání do zavinovačky a nebo znovu prso, což vím, že je špatně. Ano, technika kojení..alr i když je opravdu správně, stejně ten vzduch někudy spolika..ja to nechápu..Dr na mě tlačí, že pokud do zítra nepribere, prostě nás nepustí domu. Jenže já to tady prostě nedám. Potřebuju si aspoň sednou v klidu, ale když ji mám stále na sobě tak to prostě nejde. Je mi jí líto, že má takové trápení a já pořádně nevím, jak ji pomoc, zkoušíme různé polohy, ale žádné výsledky.. je blbé říct si o příkrm? U syna si toto nepamatuji. Ten měl váhu přes 4kg a krásně začal přibývat už druhý den..