Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den. Mám problém se vstáváním. Mluvím o opravdu chronickém zaspávání, kdy mi budík zvoní vedle hlavy na nejvyšší hlasitost třeba i hodinu v kuse a já ho prostě neslyším. Mám s tím problém už od malička a zhoršuje se to, už mě kvůli tomu jednou vyhodili z práce a nemůžu takhle pořád testovat trpělivost zaměstnavatele. Pomohlo vám na to něco? Mám s tím jít za lékařem? Moc děkuju za rady.
Budeš si muset najít způsob, který ti funguje. Třeba více budíků a hlasitější.
Náramek na ruku, který v určitou dobu začne vibrovat…
Nebo chodit spát třeba o hodinu až dvě dříve, aby ses budilapřirozeněji, protože budeš vyspaná.
@akronym541 píše: Více
Nevím jak by ti v tomhle pomohl lékař
Máš tak tvrdé spaní že prostě nevnímáš nic okolo. Asi zkus víc budíků, hodinky, nastavit třeba o půl hodiny dřív než máš vstávat. Nemůže tě někdo budit?
@akronym541 No, mas v principu dvě moznosti… 1. chodit spát dříve, když budes dostatečně vyspala, tak te budík urcite probudí.
2. Najit si praci jen na odpolední, za to ti ostatni uthaji ruce, neb je to nejméně oblíbená směna.
Vstavat každý den stejně, vic budíku- mobil, radiobudik s houkanim, hodinky na ruce.
A chodila bych spat dřív.
@akronym541 Jsem na tom stejně, tak mě nic nevzbudí. Rady jako jít spát dřív, to by mě fakt nenapadlo ![]()
Jediné, co zabralo byl radiobudík s tou šílenou sirénou na druhou stranu místnosti - aby si musela vstát a jít to vypnout a pak ta nejtěžší část - už se nevracet do postele.
Můj muž s tím měl taky problém, taky kvůli tomu jednou nebo dvakrát prisel o praci. Pak dělal pro svého bráchu takže ten ho vždycky kdyz. zaspal vzbudil telefonem, nebo mu přišel zabusit na dvere…Pomohlo až že jsem se k němu nastěhovala a vždy když zvonil budik jsem ho vzbudila..musela jsem s jim vyloženě hrubě třást…jeho problém byl i ten že pokud ho už budík vzbudil tak si ho o 5 minut třeba posunul a po vytipnuti budíku zas hned usnul a další budík už ho nevzbudil…takže když jsem byla třeba v práci tak jsem mu volala abych zkontrolovala zda vstává…zvláštní bylo že budík ho nevzbudil ale vyzvánění telefonu ano. Cca po roce mého pravidelného dohledu nad jeho buzením a taky mučením aby hned vstal a šel třeba do koupelny pod sprchu aby se probral místo 10× odložení budiku a znova si nelehal už ho budík v 99% případů vzbudil…teď už vstává bez problemu
@arinecka tak budíků mám klidně i 5-6, ne li víc a nic. Hodinky jsem taky zkoušela, fungovaly tak 2 týdny a teď prosím i vibrace…lékař protože už opravdu nevím, co mám dělat…
@Svetluska55 píše: Více
Jo, tak to není úplně možné, když pracuju na 3 směny. Budíků nemám nastavených nikdy míň jak 5 a hodinky taky prospím.
Hm, tak to je fakt divný. Lékaře tedy zkus, ale nevím co ti poradí. Zkus zařadit hodně hořčíku ![]()
A když máš volno, tak se vzbudíš sama po kolika hodinách? Máš tolik hodin spánku i jindy?
Může to být těmi 3 směnami, narušený cirkadiánní rytmus. Pak pomůže asi jen změna práce.
@TimaLi píše: Více
Promin, ale tohle neni o tom, ze te nic nevzbudi, tohle je o tom, ze se ti jen vstát nechce.
@Vladusxx píše: Více
To je totiž přesně ono, neni to o tom, ze by ho budik nevzbudil, ale o tom zlozvyku ho zamáčknout a ještě chvilku spat dal.
Tak nabidni, ze budes chodit jen na odpolední, určitě se najdou lidi, co si to s tebou radi vymění…
Tvl..tak dělej jenom noční… když jseš tak nemožná..ale ty nevstaneš ani na tu noční co…v tomhle ti doktor nepomůže… budeš se muset holt vzchopit a mít disciplínu..
![]()