Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Vím že je tu spousta holek co se v lecčems vyzná tak se jdu ptát..Synovi nejmladšímu je 15 měs. Cca jednou za měsíc vždy skončíme na ušním že má zánět ouška. Jako dnes-opět. Jenže nebýt toho, že mu včera přičištění tekla krev, tak nic nepoznám. Nemá teplotu, nemá rýmu ani kašel, ani nepláče nebo tak. Prostě je samý úsměv, samá lumpárna, takže jsme absolutně nic nepoznali. Čepicky má dané řádně. Nevím kde k tomu zas přišel. Jel tam manžel, dr ho sjela, že to má střašné a že si koledujeme o zánět mozkových blan
Pak se teda zklidnila, když viděla že malému prostě nic není
Vytáhla mu spoustu bordelu z ouška, ale nepíchala mu ho. Dostal pamycon a amoksiklav ATB. Z toho nadšená nejsem když mu není a docela vahám. Vím že bude mít zas průjem a opruzenou prdelku do krve, trpí na to při každých atb
CO si o tom myslíte? Kdyby měl teplotu, kašel a rýmu, tak neřeknu, ale takhle si moc těmi ATB nejsem jistá, i když samozřejmě nejsem dr.Pak mě taky zajímá, co s těmi záněty? Není to trochu moc? Kdyby jednou nebo dvakrát za rok, tak ok, ale takto často se mi to nelíbí. Nehledě na to, že u něj to fakt není poznat, jinak bych letěla hned k dr. Bojím se, že když mu nebudu zkoumat uši, tak aby mu to pak opravdu nějaký následek nenechalo:(Starší dva to mají tak jednou za rok, ani to možná ne a mají k tomu horečky, kašel apod.
Pokud je tam hnis atb jsou na miste. Urcite jit nekam do nemocnice a konzultovat moznost grometek
Doktorka řekla, že to má strašné, dá mu antibiotika a ty chceš vyjádření emimina
? Dala bych, trpěla jsem jako malá záněty takřka v kuse, mamka dělala co mohla a neúspěšně. Manžel taky, na jedno ucho hůř slyší, kolegyně jen na 30%. Neriskovala bych, nechat to jen tak.
@Crystal87 některé děti na to trpí častěji
někdy pomůže odstranění nosní mandle, ale na to je ještě malinký. ATB se volí podle toho jestli je zánět virový(sekrece z ucha je čirá-jak soplík)-tam jsou k ničemu. U bakteriálního teče z ucha hnis a většinou je provázen i teplotami. Ale tak snad by dr poznala co mu teče z ucha
Nenavrhovali vám ventilační trubičky?
Pokud má takhle atb prvně, tak bych dala. Pokud dr řeší záněty atb pokaždý, hledala bych jiného dr. Jako dítě jsem na záněty trpěla dost, hrozilo mi poškození sluchu, ale tehdy se běžně atb na uši rozhodně nedávaly a taky jsem se normálně vykurýrovala (a slyším nadprůměrně).
Opruzená prdelka je opruz… ale v tomhle případě by moje dítě první dávku antibiotik dostalo možná ještě v lékárně.
Podle mého názoru jsou tohle přesně situace, ve kterých je o ATB nesmyslné polemizovat.
@Sisi137 píše:
@Crystal87 některé děti na to trpí častějiněkdy pomůže odstranění nosní mandle, ale na to je ještě malinký. ATB se volí podle toho jestli je zánět virový(sekrece z ucha je čirá-jak soplík)-tam jsou k ničemu. U bakteriálního teče z ucha hnis a většinou je provázen i teplotami. Ale tak snad by dr poznala co mu teče z ucha
Nenavrhovali vám ventilační trubičky?
No právě že jemu tekla krev, ne moc teda ale na čistítku byla jasně červená a dr mu vyndala hnis takovej ztuhlej…teploty ani nic k tomu právě nemá ani rýmu. Nenavrhovali nic, to až ted já začínám pátrat jestli s tím nejde něco dělat.
@zuzouš píše:
Pokud má takhle atb prvně, tak bych dala. Pokud dr řeší záněty atb pokaždý, hledala bych jiného dr. Jako dítě jsem na záněty trpěla dost, hrozilo mi poškození sluchu, ale tehdy se běžně atb na uši rozhodně nedávaly a taky jsem se normálně vykurýrovala (a slyším nadprůměrně).
No právě že je má každý měsíc. Před tím měl aspon horečku a kašel ale ted nic, proto se ptám na ty ATB
Jestli máš ještě možnost zavolat k doktorce, cinkni jí a prober to s ní, samozřejmě antibiotika imrvére také nejsou žádná hitparáda
.
@Poison Ivy píše:
Jestli máš ještě možnost zavolat k doktorce, cinkni jí a prober to s ní, samozřejmě antibiotika imrvére také nejsou žádná hitparáda.
tak víš jak kdyby měl teplotu, rýmu, kašel a byl prostě nemocný, tak mu ty ATB šoupnu bez přemýšlení, ale nakopla mě máma že se jí to moc nezdá, když mu nic není, aby mu příště až bdue hůř zabrala, sama jsem na vážkách. On je fakt že ta dr se s tím ne*ere, napíše atb a nazdar, je taková ta méně příjemná. Ale přemýšlím, proč mu třeba z toho bordelu neudělala výtěr nebo nedoporučila nějaké vyšetření, aby se zjistilo proč jsme tam pečení vaření. Přece jen jsme tam často.
@Crystal87 nevím, ale jak to tak popisuješ…asi bych uvažovala o změně dr ![]()
@Crystal87
Zánět v uších není legrace. nemluvím o nejhorších a akutních komplikacích jako je zánět mozkových blan, ale do budoucna hrozí částečná nebo i úplná nedoslýchavost apod.
Zarazilo mě, že mu ouška čistíš…Proč? Stačí po koupání vytřít osuškou, žádná čistítka, zvlášť u tak malých dětí!!!
Každopádně atb bych nasadila, k tomu probiotika a určitě dál řešila návštěvou orl a chtěla buď výtěry, aby se vědělo, jestli tam není nějaká potvora a nebo prostě další postup a opatření, aby k zánětu tak často, pokud vůbec ne, nedocházelo.
To jsou již zmiňované ventilační trubičky.
Každopádně očividně jedno doléčení nestačí a chce to řešit.
@Crystal87 píše:
tak víš jak kdyby měl teplotu, rýmu, kašel a byl prostě nemocný, tak mu ty ATB šoupnu bez přemýšlení, ale nakopla mě máma že se jí to moc nezdá, když mu nic není, aby mu příště až bdue hůř zabrala, sama jsem na vážkách. On je fakt že ta dr se s tím ne*ere, napíše atb a nazdar, je taková ta méně příjemná. Ale přemýšlím, proč mu třeba z toho bordelu neudělala výtěr nebo nedoporučila nějaké vyšetření, aby se zjistilo proč jsme tam pečení vaření. Přece jen jsme tam často.
Tak… to jsou dvě různé věci.
Dát ATB teď, v téhle situaci - za mne stoprocentně ano. Není na co čekat.
Dávat ATB opakovaně, po měsíci - to už je jiná věc. To bych neskousla a pokud je to už po několikáté, protáhla bych dítě po vyšetřeních. ORL, mandle, zánět dutin… kdyby se neshledala objektivní příčina typu zvětšená mandle, která by se jednoduše vyřešila, tak konstituční homeopatická léčba a další alternativní metody, konzultace s různými doktory, atd. atd.