Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky,
prosím Vás, potřebovala bych poradit. Nebo teda spíš manžel. Celoročně, ho trápí rýma. Ale je to rýma jakože bez kapek do nosu se nehne. V létě je to lepší, ale od podzimu do jara je to hrozny. Kapky do nosu používá asi tak třikrát denně ale celé to období..I když je střídá, tak si myslím že už je na nich závislý a tím pádem se mu nos pořád ucpává. Jenže když už nemůže dýchat tak jak by to měl udělat.
Neměli jste s tímto někdo zkušenosti? Jak se to potom řešilo? Někde jsem četla, že se to řeší i operativně, ale bohužel ten článek nemůžu najít ![]()
Děkuji moc za nějké rady
@soleile odstranění nosní mandle.. Asi jí má zvětšenou, vadí mu v dýchání a způsobuje časté rýmy.. Zkus pohledat..
Můj manžel to má podobně, zašel si na alergologii, bere nějaký prášky a je to o moc lepší
Žádanku na alergologii by vám měl vydat i obvoďák. třeba to nepomůže, nevím, ale určitě bych to zkusila ![]()
Ahoj, vím jaké to je, taky mám celoroční rýmu, ale bohužel neporadím co s tím. Mě občas i svědí oči a nos. Nemůže mít nějakou alergii? Jinak používám Sterimar kapky, s mořskou vodou, jsou asi nejlepší co jsem kdy měla a, že jich bylo ![]()
@claire91 A pomáhají ti jo? No manželovi právě poradila v lékárně mořskou vodu, ale vůbec mu to nepomohla, takže si musí kupovat Muconosal, Afrin atd..Je mi jasny že mu to tu sliznici úplně vyžírá, ale když mu nic nepomáhá..
Alergii jsem chtěla napsat, ale ta zase bývá přes léto horší než lepší.. No ale může mít klidně alergii třeba na nějaký plísně, prach to je fakt ![]()
Ahoj, určitě přes obvodního lékaře, ten manžela pošle na alergologii, nebo se tam domluvte sami.Taky je možné, jak už jsi psala, že už je na kapkách závislý, sliznice bez nich vždy oteče, pak se to chce domluvit asi na ORL, mohly by pomoct nějaké kortikoidy ve spreji na přechodnou dobu, ale určitě by měl někam zajít, je to hodně vysilující a obtěžující.
Tady hned první článek, co vyleze na seznamu.http://www.vitalia.cz/clanky/zavislost-na-nosnich-kapkach/
Třeba to půjde i bez operace. Nejlépe asi poradí lékař ![]()
@soleile Tyhle docela jo, mám ty na ucpaný nos, jinak jsou jetě klasické, s mědí-na infekční rýmu, na alergickou s manganem. A ta alergie to nemůže být? nesvědí ho nos? Nebo ty mandle, já jako malá měla jít na trhání, ale pak jsem nešla a mám to asi z toho, ale ještě mě svědí nos, takže používám i kapky do nosu a očí Analergin.
@soleile manžel má uplně to samé bez kapek do nosu nedá ani ránu, ale dostat ho k dr je nemožné ![]()
Já bych o viděla na alergii, sama jsem takové trápení měla a nejen s rýmou, od té doby beru tbl a sprej do nosa a pohoda
tak ho zkus vyhnat na alergovyšetření ![]()
@soleile píše:
Ahojky,
prosím Vás, potřebovala bych poradit. Nebo teda spíš manžel. Celoročně, ho trápí rýma. Ale je to rýma jakože bez kapek do nosu se nehne. V létě je to lepší, ale od podzimu do jara je to hrozny. Kapky do nosu používá asi tak třikrát denně ale celé to období..I když je střídá, tak si myslím že už je na nich závislý a tím pádem se mu nos pořád ucpává. Jenže když už nemůže dýchat tak jak by to měl udělat.
Neměli jste s tímto někdo zkušenosti? Jak se to potom řešilo? Někde jsem četla, že se to řeší i operativně, ale bohužel ten článek nemůžu najít
Děkuji moc za nějké rady
Ahojky, at se objedna i na ORL ja mam to same a zjistlili mi polypi v nose, resi se to leky, nebo pak zakrokem odstraneni.
No já nevím, já si nemyslím že by mohl mít alergii i když je to možné. Ale on má jenom zacpaný nos, nepšiká nebo tak ani ho nesvědí noc-oči. No, už to má v plánu delší dobu, že se staví k obvodní, ale tak nějak se mu tam nechce, tak jsem mu chtěla zjistit co by ho mohlo čekat ![]()
Já se obávám, že to alergie nebude, nýbrž závislost na nosních kapkách… Sama jsem si tím prošla a několik let frčela na olynthu. Bez kapek se prostě nedalo být, žádné kýchání, rýma, prostě jen ucpaný nos a ono to po čase přeleze do chronické rýmy. Prostě jsem je vysadila, první 3 dny stály za prd, zvlhčovala jsem Quixxem, pak Pinosol, vše přírodní. Pak se to samo upravilo, ale dodnes to nemám ok, takže chodím na ORL, kam mě dohnal zánět dutin. Tam zvědavám mi dali kortikoidový sprej do nosu, ale moc mi to nepomáhá, jsem zvědavá, co mi dnes řeknou. Takže doporučuju spíš návštěvu ORL, je jedno, jestli kapky střídá, všude je derivát efedrinu, který způsobuje závislost. Ale dá se toho zbavit, jsem živý důkaz ![]()