Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
Přemýšlíme o vlastním bydlení. Jaká je reálná cena dřevostavby o dispozici např 4kk?
Děkuji za odpovědi.
Cena bude stejná pro dřevostavby, i zděný dům, rozdíl je jen v rychlosti hrubé stavby…pak už se vše dělá stejně a záleží jaké další technologie a materiály si vyberete…tak jako tak to budu okolo 5,5mil bez pozemku
máme 5kk, cena 7,5mil a ještě nemáme vše dodělané, ale bydlíme ![]()
@Partner 1 píše: Více
Záleží na mnoha věcech, reálně se pod 3,5 nedostanete. Takže 3,5 až nekonečno.
Záleží jak velké to chcete. Za jinou cenu bude 4kk 100 m2 a za jinou stejná dispozice na 220 m2 ![]()
Ceny dřevostaveb nejsou výrazně nižší než u zděných domů, jenom bydlíte rychleji a máte více užitného prostoru na stejné zastavěné ploše, protože jsou tenčí stěny.
Bez pozemku si myslím že když budete skromní a vyberete něco menšího, tak byste se mohli vejít tak do 5-5,5 mil se stavbou na klíč.
Děkuji mockrát za Vaše odpovědi ![]()
Samozřejmě cena ideálně co nejnižší
Dívali jsme se i na firmu Rovax, konkrétně dům Mariana 72, kde zastavěná plocha je cca 88m2 a užitná plocha 72m2.
Cena bez DPH a základové desky, na klíč, je 2.5mil…
Mně se to zdá být dost malé.
To je hodně malé. Vždyť 70m je rozměr běžného panelákového 3+1, a to v tom paneláku ještě nemusíte mít technickou místnost, kterou b domě prostě mít musíte protože někam potřebujete dát tepelné čerpadlo, vzduchotechniku, rozvody podlahovky, pokud bude FVE tak rozvody na FVE… Máme technickou 6m a kdyby byla 2× větší tak by to byla pecka.
My stavěli před dvěma lety s Důmrazdva, taky je to jedna spíš z těch levnějších firem, a jsme spokojení. Kdyžtak na ně zkuste mrknout, Neměli jsme s nimi skoro žádný problém, dodrželi všechny termíny a nechtěli žádné peníze navíc. Občas sice mohla být trochu lepší komunikace se stavbyvedoucím, ale řemeslníci na stavbě byli všichni naprosto v pohodě a nezdálo se nám že by cokoliv bylo odfláknuté.
Vždy když vidíš někde takto cenu, tak skoro nikdy se do té ceny nevlezeš, protože v tom je počítáno úplné minimum. Musíš fakt kouknout na jejich standardy a na to co přesně tato cena obsahuje. Hodně často zjistíš, že na takovou cenu by ses dostal pouze pokud bys topil přímotopy a tak. Navíc třeba sanitu a povrchy mají naceněnou tak, že za takové ceny to není reálně možné sehnat, takže tam pak doplatky jen lítají. Fakt bych být tebou počítala minimálně s 4 mil, spíš ale těch 5. Navíc deska tě taky přijde na pár set tisíc, pokud ji tedy nebudete dělat svépomocí. Pokud máte pozemek ve svahu, byť mírném, tak to tu desku umí taky pěkně prodražit.
Pak se můžou dost prodražit i sítě. I pokud máte na pozemku sloupek na elektřinu, plyn a vede vám tam vodovod, tak dotáhnout to od hranice do domu stojí nějaké peníze a pokud máte stavbu dál od hranice se sítěmi, tak to taky není levná sranda. Nedej Bože pokud potřebujete vrtat studnu a zakopávat ČOV.
Pokud nechceš stavět svépomocí, ale chceš dům na klíč, hotový jednou firmou se vším všudy, tak je potřeba počítat s tím, že to levné nebude nikdy…
Ceny dřevostaveb v roce 2025 se reálně pohybují kolem 50–60 tis. Kč/m² užitné plochy u seriózních firem. Takže pokud chceš něco prostornějšího než 72 m², což doporučuju, protože jinak jděte do bytu…například dům kolem 100 m², počítej s cenou klidně 5–6 milionů Kč včetně DPH, základové desky a všech přípojek.
2,5 milionu bez DPH a základů za 72 m² je dnes bohužel úplně normální.. a ještě patří spíš k levnějším nabídkám.
@Anonymní píše: Více
Plus teda dodám, že 2.5 mio bez DPH a základové desky reálně bude dělat min 3.6-4 mio.
Ty jo 4+kk a užitná jen 72 m. Metry čtvereční jsou tak max na 3+kk a i tak velikostně nic moc. Vždyť je to jako menší panelákový 3+1 a tam to s úložnými prostorami není nic moc, když to jinak nejde, ale pořizovat si dům s těmito m2, to mi přijde jako dost k ničemu.
Dívala jsem se na půdorys a dva pokoje jsou tam 8m2, za mě je to u domu dost drzost to vůbec nabízet.
Jinak to stojí okolo 4 mega obvykle.
Akorát začínáme stavět. Máme 4+kk 120m2 (pokoje plus technická, komora, špajz) ve standardu na klíč cena 5mil s deskou. Za nadstandard (předokenní žaluzie, lepší podlahy, nějaké individuální úpravy v dispozici, HS portál na terasu, lepší vybavení koupelny atd., zatím jsme nedávali FVE) ale doplácíme další 1mil. Takže celkem 6mil.
Za 2,5mil je to hodně málo. Deska a DPH k tomu dost přidá. A fakt si zjisti co mají ve standardu. A fakt to chce podle mě aspoň kolem 100m2 abyste nebyli namačkaní jak v paneláku. My máme těch 120 a když jsem viděla vzorový dům, nepřišlo mi to nijak obrovské. A ty úložné prostory jsou taky potřeba.
Hnus a ještě dřevostavba a mikro místnosti. Takový barák nechceš ani zadarmo.
A pozemek máte?? jinak není nic snazšího, jak si lehnout na net a googlit recenze na jednotlivé firmy a jejich typové projekty..
s maličkým se dostaneš na cca 3 mega (leč budou to děsné krcálky a chce to velká francouzská okna, aby to nebylo jak králikárna) - v základu, dnes už to o tolik levnější proti jiným skládačkám není…
kámoška má Canabu (koukám, že má na netu domek od 2,29 mil, tak to bych asi nechtěla
), já koukala třeba na RD Rýmařov, musíš se posnažit…
co mrknout po něčem do Lka? pokud nechcete patro?
https://www.rdrymarov.cz/bungalov-107
@Lucy75 píše: Více
Přesně tak, říkal sem si, co tomu baráku chybí - a napadli mě, že kolečka, protože to je fakt maringotka bez koleček. Megahnus.
Však se podívej na půdorys. A nemáš tam ani technickou místnost. A pokoje jak kůlny pro smetáky. ![]()