Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ohle preci nedokaze nikdo rict. Muzou byt odhady, ale koukni na posledni roky. Koronavir, valka, to jsou veci ktere necekas a ekonomiku ovlivni. Dale zalezi na vlade, prispevky na bydleni, dotacni programy atd… ze by to nejak klesalo vzhledem k inflaci asi ne. Ale jestli se bude zdrazovat buh vi.
@Eva.asdfghjkl je mi to jasny, ale lidi, co se v tom pohybuji, mohou mi trosku predstavu, jak konkretne treba ted ta situace ovlivni trh za rok/dva - nemyslim nejaky dlouhodoby horizont. Je to pro nas aktualni. Ptam se z duvodu, jestli je lepsi skocit po dobre nabidce (dobre, ale stale drahe), nebo treba rok pockat.
Myslím si, že nějak není na co čekat…
Ale křišťálovou kouli nemám…
@Anonymní píše:
@Eva.asdfghjkl je mi to jasny, ale lidi, co se v tom pohybuji, mohou mi trosku predstavu, jak konkretne treba ted ta situace ovlivni trh za rok/dva - nemyslim nejaky dlouhodoby horizont. Je to pro nas aktualni. Ptam se z duvodu, jestli je lepsi skocit po dobre nabidce (dobre, ale stale drahe), nebo treba rok pockat.
Lidi co se v tom pohybuji znaji situaci co byla par let zpet a co je ted. To co bude nevi nikdo. Jdete do toho, levneji nebude. Selskym rozumem. Stat zadluzeny, inflace nahore a kdo vi co jeste. Historicky se jeste nestalo, ze by neco zlevnovalo, pokud nejde o prosle potraviny.
Levné bydlení už bylo. Jestli čekáš, že ceny spadnou třeba o polovinu. Tak to se načekáš a nedočkáš.
Také chceme kupovat, vyhlizim už par měsíců nemovitosti ve vyšší cenově relaci, takže jsou stále na trhu. Za posledního půl roku museli cca o 10 % zlevnit. Myslím, ze se ještě dal bude zlevňovat, nebo budou ceny stagnovat. Dokud se nesníží úroková sazba hypoték, tak si myslím, ze se ceny příliš nezvýší. Z toho důvodu i zatím s koupi čekáme. Kdybychom ale bydlet potřebovali, platili třeba nájem, tak na nic necekam a kupuji ted
Anonymni slunecnice: tak mame podobnou situaci. Nas taky uplne nic netlaci. Zlevnuji ale spis starsi nemovitosti, a to nechceme. Nove moc ne. Bojim se, ze se unahlime, ale taky se bojim, ze prijdeme o peknou nabidku, a ze takovou uz nenajdeme.
@Anonymní píše:
Dobry den, prosim nechat anonym, nebo smazat (nechci mit nick spojen s mistem bydliste).V soucasne dobe resime s manzelem moznost koupi vetsiho bytu (je to lokalita Brno-venkov - takze neni to nejlevnejsi oblast). Objevila se konkretni nabidka, ktera je pro nas zajimava, naklady mame propocitane. Nejsme strelci.
Je zde nekdo, kdo se vyzna v realitach a celkove trhu s nemovitostmi? Jaka je tam prognoza treba s vyhledem na 3 roky co se tyce cen? Co se divam, tak i developerske projekty maji ceny novych bytu podobne tem stavajicim.
Co se tyce hypotek, to vim, ze urokova sazba klesne, tam je ta prognoza optimistictejsi.
Kdyztak nejake info doplnim. Dekuji za komentare
Já to zjednoduším: ceny nemovitostí mohou zůstat, nebo jít jít dolů, nebo i nahoru.
A ohledně sazeb u hypoték tě vyvedu z omylu, nikde není psáno, že úroky nepůjdou nahoru.
@Anonymní píše:
Tak dobré nebo drahé? Rok nic moc neřeší, navíc stejně potřebujete někde bydlet, nebo po ten rok budete bydlet zadarmo?
Verte, ze vim, ze vesteckou kouli nikdo nema. Nemame se o tomhle uplne s kym poradit. Samozrejme naklady a tak, to vsechno mame vypocitane. Ale predstava, ze by se treba za rok dalo usetrit na te koupi pul milionu, je takova neprijemna…
Tak zkusim jeste vyhodit dotaz: mate vyresenou financni stranku, neni to na nejake vyskakovani, ale ani zivoreni - objevi se nabidka, ktera vam docela vyhovuje (nikdy to nebude vse na 100%, to je jasne) - sli byste do toho ted, nebo byste zvolili vyckavaci strategii, kdyby vas cas uplne netlacil?
@Anonymní píše:
Anonymni slunecnice: tak mame podobnou situaci. Nas taky uplne nic netlaci. Zlevnuji ale spis starsi nemovitosti, a to nechceme. Nove moc ne. Bojim se, ze se unahlime, ale taky se bojim, ze prijdeme o peknou nabidku, a ze takovou uz nenajdeme.
Pokud se vám vážně něco libi a bojíte se, ze vám to někdo vezme, tak bych zkusila navrhnout nižší cenu. Pokud už to tam nějaký týden leží, nemají asi vážného zájemce a třeba radi kyvnou. Pokud bychom měli dům, který se nám hodně libi a je v dobre lokalitě, čekat na zlevnění nebudeme. Jinak ale pozoruji nižší ceny i u novostaveb. Ale koukame na domy, tam přeci jen je cena cca 10M a zlevní i o 1-2M.
@Kutil Tom mne to prijde vsechno ted drahe vsechno
koupe bytu by se resila prodejem naseho bytu (ten stoupl take na cene) a dobranim casti hypo.
Anonymni slunecnice: na domecky jsme se divali, ale nekoukame uz na cenovou relaci 10m. Pokud je neco levnejsiho, obvykle je to v nejake pidi vesnici daleko od mesta, a to neni nic pro nas. Tohle je sice taky ve vesnicce, ale blizko mesta, kde bydlime, par minut.
Dobry den, prosim nechat anonym, nebo smazat (nechci mit nick spojen s mistem bydliste).
V soucasne dobe resime s manzelem moznost koupi vetsiho bytu (je to lokalita Brno-venkov - takze neni to nejlevnejsi oblast). Objevila se konkretni nabidka, ktera je pro nas zajimava, naklady mame propocitane. Nejsme strelci.
Je zde nekdo, kdo se vyzna v realitach a celkove trhu s nemovitostmi? Jaka je tam prognoza treba s vyhledem na 3 roky co se tyce cen? Co se divam, tak i developerske projekty maji ceny novych bytu podobne tem stavajicim.
Co se tyce hypotek, to vim, ze urokova sazba klesne, tam je ta prognoza optimistictejsi.
Kdyztak nejake info doplnim. Dekuji za komentare