Ceny nemovitostí do budoucna

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kutil Tom
4.8.23 07:50
@Anonymní píše:
@Kutil Tom mne to prijde vsechno ted drahe vsechno :zed: koupe bytu by se resila prodejem naseho bytu (ten stoupl take na cene) a dobranim casti hypo.

Tak v to v případě poklesu cen poklesne i ten váš, a když ho budete muset prodat, ten rozdíl se tím tak zmenší…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.23 07:52

Zakladatelko, asi bych potom s koupi neváhala. Je možné, ze vám to někdo sebere a vy už pak nic podobného nenajdete. Když se teď moc nekupuje, na trhu leží byty, které jsou necim vadné, ale před dvěma lety by stejně byly do mesice pryč. Teď to chce více přebírat, abyste se nespalili. A nebát se požádat o slevu.

• Citovat
  • Upravit
18646
4.8.23 07:53
@Anonymní píše:
Anonymni slunecnice: tak mame podobnou situaci. Nas taky uplne nic netlaci. Zlevnuji ale spis starsi nemovitosti, a to nechceme. Nove moc ne. Bojim se, ze se unahlime, ale taky se bojim, ze prijdeme o peknou nabidku, a ze takovou uz nenajdeme.

Osobně bych šla do toho co se mi libi. Jako je hezké ušetřit půl milionu, ale pak nebude hezká lokalita, dispozice bytu na nic… my vybírali asi půl roku když toho bylo v roce 2016 dost a tesne před prvním zdražení. Pokud by se mi nějaký byt libil tak bych ho brala i za cenu, ze si trochu priplatim. Máme třeba ‘ideální’ pokoje 3×4,5m… krásných 14m2. Rozumný úložný prostor a jedine co není ideál je malý sklep a sem tam nějaký bezohledný soused kuřák. Často mají nesmyslných 9-10m2 a nemožnost dat třeba skříně na velikanskou chodbu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
4.8.23 08:51

Já myslím, že ceny ještě půjdou dolů. Pořád se říká, že nikdo nic moc nekupuje a na trhu je spousta nemovitostí. Možná se trh začne trochu hýbat až zlevní úrokové sazby, ale podle mě budou zlevńovat hodně pomalu. Se taky pořád říkalo, že ceny energií už neklesnou, ceny stavebního materiálu neklesnou a už je to tady. Ale samozřejmě, že nikomu se nechce nic dobrovolně zlevnit že.
Rozhodla bych se podle toho, jak často jsou v nabídce podobné byty v takové lokalitě. Jestli to je nějaký terno, tak bych nečekala. Ale určitě i tak si zkuste vyjednat slevu. Dneska je to běžná praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
4.8.23 08:58

Zdravím, také teď kupujeme domek, sice pro rodiče na důchod, ale hypotéka bude na nás s partnerem. Náš dlouholetý finanční poradce, který nám dělal i naší hypotéku před covidem, nám poradil jít do toho, když jsme objevili něco za slušnou cenu. :) Pokud máte propočítáno, že to uplatíte neváhala bych.
Přeji hodně štěstí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 09:04

@LolaAA to je tezky, no. Clovek nikdy nevi, jestli se za rok neobjevi treba neco lepsiho. Jako rozpoctove to dame i s nejakym setrenim navic, ale napjatejsi to bude. Slevu uz vyjednanou mame. Je tam vic plusu, nez minusu.

Ted jsme se byli podivat jeste na jeden novy domecek a byla jsem celkem v soku - cena nehorazna a absolutne neodpovidala tomu, co jsme videli. :roll:

Pak jak jsem psala, kdyz se clovek dostane na rozumnejsi cenu, tak je to obec o 500 obyvatelich a kde nic, tu nic (timto nechci nikoho urazit, urco si to najde sve kupce, kdo chce mit klid mimo ruch mesta).

• Citovat
  • Upravit
769
4.8.23 09:20

Trh je momentálně v recesi a ekonomické vyhlídky jsou nevalné. Válka na Ukrajině trvá a konkurenceschopnost české ekonomiky vzhledem k její struktuře a cenám energií je nízká, takže kdybych o koupi nemovitosti uvažoval z důvodu spekulace a jako investici, ještě bych vyčkával, resp. bych se poohlédl po nemovitosti v zahraničí. Pokud bych chtěl koupí nemovitosti řešit své bydlení a objevil byt v dobré lokalitě, který se mi opravdu líbí, neváhal bych a do koupě šel. Nač ztrácet čas životem v provizoriu. Hypotéku bych zafixoval na jeden rok, protože se dá očekávat pokles úrokových sazeb.
Před lety jsem kupoval dům na dobré adrese, kde mi makléř sdělil, že prodávající požaduje o cca 150 000 víc než je v daném čase běžné. Přesto jsem obchod uskutečnil a nikdy nelitoval. Vzhledem k dobré adrese se mi nemovitost výrazně zhodnotila a navíc jsem si vstupní investici odbydlil v krásném prostředí. Vzhledem k náladě a stavu realitního trhu je ale momentálně ideální čas na smlouvání o ceně, pokusil bych se jít o 10% níž, než je nabídka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
4.8.23 09:30
@Anonymní píše:
Verte, ze vim, ze vesteckou kouli nikdo nema. Nemame se o tomhle uplne s kym poradit. Samozrejme naklady a tak, to vsechno mame vypocitane. Ale predstava, ze by se treba za rok dalo usetrit na te koupi pul milionu, je takova neprijemna…Tak zkusim jeste vyhodit dotaz: mate vyresenou financni stranku, neni to na nejake vyskakovani, ale ani zivoreni - objevi se nabidka, ktera vam docela vyhovuje (nikdy to nebude vse na 100%, to je jasne) - sli byste do toho ted, nebo byste zvolili vyckavaci strategii, kdyby vas cas uplne netlacil?

Záleží, jak moc by se mi nový byt líbil. Pokud by to byla lokalita a dispozice, kterou chci, šla bych do toho. Pokud bych měla pocit, že přijde něco lepšího, počkala bych. Moc nevěřím tomu, že novostavby půjdou nějak výrazně dolů. Spíš se zpomalí výstavba a současné budou dýl ležet na trhu, protože starší byty klesly a budou se víc prodávat. Ohledne novostaveb nemyslím, že by se měla situace výrazně zlepšit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 09:48
@Anonymní píše:
@LolaAA to je tezky, no. Clovek nikdy nevi, jestli se za rok neobjevi treba neco lepsiho. Jako rozpoctove to dame i s nejakym setrenim navic, ale napjatejsi to bude. Slevu uz vyjednanou mame. Je tam vic plusu, nez minusu.

Ted jsme se byli podivat jeste na jeden novy domecek a byla jsem celkem v soku - cena nehorazna a absolutne neodpovidala tomu, co jsme videli. :roll:

Pak jak jsem psala, kdyz se clovek dostane na rozumnejsi cenu, tak je to obec o 500 obyvatelich a kde nic, tu nic (timto nechci nikoho urazit, urco si to najde sve kupce, kdo chce mit klid mimo ruch mesta).

No, nevim, v jaky ceně vy hledáte ale u nás domy, na vesnici jak píšeš, 10 a vic milionu, celkem malý domky, na pozemcích tak 500m².. Pozemek 800m² za 8 mega :lol: my v roce 2014 takovej pozemek koupili za 800 000 a postavili na něm větší dům, než se tu prodávaj, do 2 mega :mrgreen: teď tu zrovna jeden prodavaj za necelých 11 mil. A pod tim navrh hypotéky asi 50 000 měsíčně na 30 let 8o to jako jde? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
769
4.8.23 09:56
@Anonymní píše:
No, nevim, v jaky ceně vy hledáte ale u nás domy, na vesnici jak píšeš, 10 a vic milionu, celkem malý domky, na pozemcích tak 500m².. Pozemek 800m² za 8 mega :lol: my v roce 2014 takovej pozemek koupili za 800 000 a postavili na něm větší dům, než se tu prodávaj, do 2 mega :mrgreen: teď tu zrovna jeden prodavaj za necelých 11 mil. A pod tim navrh hypotéky asi 50 000 měsíčně na 30 let 8o to jako jde? :mrgreen:

Taky se pozastavuji nad hypotékou na 30 let, to je zbytečné vykrmování banky. smysluplné jsou hypotéky s maximální délkou 20 let, osobně jsem nikdy nebral půjčku delší, než 10 let, raději jsem akceptoval vysoké splátky a trochu se uskromnil. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 11:08
@Sandman1 píše:
Taky se pozastavuji nad hypotékou na 30 let, to je zbytečné vykrmování banky. smysluplné jsou hypotéky s maximální délkou 20 let, osobně jsem nikdy nebral půjčku delší, než 10 let, raději jsem akceptoval vysoké splátky a trochu se uskromnil. :)

Ale uvědom si, ze nízká hypo (úroky) se i vyplati s ohledem k inflaci a růstu mezd před 10 lety byl normalni plat okolo me 20 čistého, teď je to cca 30-35. Sama mám plat 50 v čistým a manžel přes 100 po odvodech, takže pro nás je to třetina příjmu (plus pojištění atp.. no jsme na 70 s oblastem. Stále nám na zbytek zivota zbyva 80 :nevim: troufám si tvrdit, ze za dalších 10 let budu mít třeba 80 a manžel 150… náklady s hypo a pojištěním pokryje muj plat. A zbytek bude na utratí :nevim: zas nechapu mentalitu žít 10 let asketicky když muzu 20 normálně

• Citovat
  • Upravit
15
4.8.23 11:14

Pokud ta nabidka je pro Vas aktualne zajimava jak financne (tj. jste ochotni akceptovat cenu v ramci nejakeho predem stanoveneho rozpoctu) a zaroven se Vam libi i lokalita, tak neni moc na co cekat. Ceny mohou kratkodobe stagnovat, mozna jit o nejake procento dolu, ale rozhodne to nebude nic dramatickeho aby jste si rvali vlasy ze jste mohli usetrit polovinu nakladu - a predevsim v tomhle obdobi ktere muze nastat nelze pocitat s tim ze najdete meco v lokalite kde chcete kupovat. Jakmile se ozivi hypotecni trh, coz bude nejspise cca za rok kdy se ocekava snizeni repo sazeb CNB na nizsi urovne tak ty ceny vlivem zvysene poptavky urcite uz niz nepujdou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
769
4.8.23 11:32
@Anonymní píše:
Ale uvědom si, ze nízká hypo (úroky) se i vyplati s ohledem k inflaci a růstu mezd před 10 lety byl normalni plat okolo me 20 čistého, teď je to cca 30-35. Sama mám plat 50 v čistým a manžel přes 100 po odvodech, takže pro nás je to třetina příjmu (plus pojištění atp.. no jsme na 70 s oblastem. Stále nám na zbytek zivota zbyva 80 :nevim: troufám si tvrdit, ze za dalších 10 let budu mít třeba 80 a manžel 150… náklady s hypo a pojištěním pokryje muj plat. A zbytek bude na utratí :nevim: zas nechapu mentalitu žít 10 let asketicky když muzu 20 normálně

Neodvažoval bych se v dnešní turbulentní době s nástupem umělé inteligence, ekologickou krizí a neschopností Evropy na poli inovací čelit asijské a americké konkurenci tvrdit, jaký bude můj plat a především má životní úroveň za 10 let, nemluvě o mém zdravotním stavu. Vzhledem k mému geneticky podmíněnému onemocnění nemohu počítat s tím, že by se na něj vztahovala životní pojistka. Takže jsem každou hypotéku bral na 10 nebo v případě rekonstrukce jen na 5 let. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.23 11:35
@Sandman1 píše:
Neodvažoval bych se v dnešní turbulentní době s nástupem umělé inteligence, ekologickou krizí a neschopností Evropy na poli inovací čelit asijské a americké konkurenci tvrdit, jaký bude můj plat a především má životní úroveň za 10 let, nemluvě o mém zdravotním stavu. Vzhledem k mému geneticky podmíněnému onemocnění nemohu počítat s tím, že by se na něj vztahovala životní pojistka. Takže jsem každou hypotéku bral na 10 nebo v případě rekonstrukce jen na 5 let. :nevim:

Ale tak to je tvůj specificky případ. Stále platí, ze kupní sila 50 tisíc je teď úplně jinde než za dalších 10,20 či dokonce 30 let

• Citovat
  • Upravit
769
4.8.23 11:49
@Anonymní píše:
Ale tak to je tvůj specificky případ. Stále platí, ze kupní sila 50 tisíc je teď úplně jinde než za dalších 10,20 či dokonce 30 let

I když pominu zdravotní stav, oborů, kde můžeš víceméně bezstarostně hledět do budoucnosti, mnoho nenacházím. IT, zdravotnictví, některé vědní obory, řemesla - dejme tomu. Je spoustu jiných oborů, kde změny už přicházejí - a budou hodně bolet. Automotive, na kterém jsme založili naši skromnou prosperitu, končí a to jsme na něm nezdravě závislí. Možná bychom se měli podívat, jak vypadá Detroit… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný