Ceny stavebních pozemků

2
3.9.23 11:06

ceny stavebních pozemků

Dobrý den. V první řadě nechci rozvášnit davy, tohle je opravdu jenom dotaz.
Na internetu jsou opakující se zdroje, které říkají že ceny stavebních pozemků meziročně v roce 2023 klesají (i když jsou samozřejmě furt vysoké), s průměrnou cenou cca 2500-3000 kč/m2 (mimo Prahy a Brna - dále minim. rozdíly dle krajů)
Když ale brouzdám internet, vidím (konkrétně satelity ČB) stavební pozemky s cenou 5000-10000/m2 - takže v průměru 8 milionů korun za dnes už klasický pozemek cca 800m2. Uniká mi něco? Je to jen „hra“ a nastřelení od realitek, a reálně jsou ceny nižší anebo je opravdu takový zájem a tyhle pozemky se prodají?
Pokud to jsou reálné ceny, co lidi vede ke koupi, když za 8 mil. jsou k dispozici prakticky novostavby domků v stejných lokalitách?
Děkuji za slušné odpovědi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11560
3.9.23 11:37

Nabídková a realizační cena se rozhodně nerovnají. A pak taky- zasíťovanost, hotovost komunikací a další věci.
Osobně si moc neumím představit zobchodovaný pozemek 800m2 v Budějkách v satelitu za 8 mega. Snad ani se základovou deskou. Kolik by v satelitu stál teda komplet RD? 12 mega?

Příspěvek upraven 03.09.23 v 12:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20921
3.9.23 11:43

Podle mě nastrelena ceny „kdyby se někdo chytil“. Ale podle mě neprodejné za tuto cenu. To možná v centru Brna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
3.9.23 12:00

@Ivan PPZ jsou zasíťované, komunikace jak kdy.
Ano, úplně nové RD s větší zahradou v dobrý lokalitě 12-14 mil., ale za těch 8-10 mil je už taky celkem výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
3.9.23 12:02

Satelit ČB asi nebude dobrá lokalita. A 800 m2 není větší zahrada, třeba „v Praze“ je to minimum podle normativu pro RD…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24988
3.9.23 12:16

Jak kde… u nás jso pozemky na domek cca 500m2 kolem mega, max. dva.. na dědinách kolem za půlku… za mne 500-800 úplně stačí, nestíhám to ani sekat a udržovat…
soused má 2000m2 a musel si koupit traktorek… všeho moc škodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
3.9.23 12:16

Vše má své kupce. Tak náš pozemek je veliký, než ty kousky dneska k sehnání. Teoreticky by šel rozdělit na dva. Má 1700m2 na vsi u krajského města, kde co půl hodiny jezdí trolejbus a je teď terčem měšťáků, kteří chtějí na blízké vesnice měst. Už nějakou dobu má hodnotu velkého nového bytu. My neplánujeme, že se prodá. Není to nutné. My jsme ho kdysi koupili jen za 50 tisíc. Zájem o něj i za tu vyšší cenu je, protože pravidelně nám někdo píše, že ho chce koupit. Nemáme zájem. Tam jsou dobře uložené peníze. Pak máme se sestrou menší kolem 700m2 i o to je zájem. Taky u krajského města. Chtěl by to někdo. O tom jediném bych zvažovala, že se prodá. Chtěla jsem, ať ho prodáme, že si obě rodiny společně koupíme buď obytné auto nebo nějaký apartmán u moře pro naše potřeby pobytu u moře. Ale zatím s tím sestru nezatěžuji. Dokončují stavbu, stěhují se.
Teď mají jiné starosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.9.23 14:11
@Lucy75 píše:
Jak kde… u nás jso pozemky na domek cca 500m2 kolem mega, max. dva.. na dědinách kolem za půlku… za mne 500-800 úplně stačí, nestíhám to ani sekat a udržovat…
soused má 2000m2 a musel si koupit traktorek… všeho moc škodí…

Manzel nahodou jezdeni v trakturku miluje a tesi se na ten relax cely tyden :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24988
3.9.23 14:33
@Ernais píše:
Manzel nahodou jezdeni v trakturku miluje a tesi se na ten relax cely tyden :mrgreen:
:lol: ale joo, to musí bavit ;) ovšem když (už) nemáš manžela a traktůrek vůbec ne, tak bych 2000m2 nechtěla ani zadáčo…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
3.9.23 14:44
@Lucy75 píše: :lol: ale joo, to musí bavit ;) ovšem když (už) nemáš manžela a traktůrek vůbec ne, tak bych 2000m2 nechtěla ani zadáčo…

To ma kazdy nastaveny jinak. My mame nasobne vic (aktualne asi 7tis a mozna jeste rozsirime) a popravde bych nechtela tech 500m2 nekde v satelitu. Ja mam rada svuj klid bez sousedu a ze kam se rozhlednu, tam je to moje a muzu si tam tvorit, co se mi zamanem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
3.9.23 16:13
@Lucy75 píše:
za mne 500-800 úplně stačí

No, mám intezivní pocit, že u nás by pozemek 500m2 asi neplnil požadavky regulativu na stavební pozemek pro RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14001
3.9.23 17:18
@Ivan PPZ píše:
No, mám intezivní pocit, že u nás by pozemek 500m2 asi neplnil požadavky regulativu na stavební pozemek pro RD.

To jak kde, u nás ve městě je minimum 400. Kousek dal na vesnici je minimum 800 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
3.9.23 17:33

V Plzni okolo 7000,–/m. Zrovna jsem koukala, že hotová novostavba vyjde nastejno, jako koupit zvlášť pozemek a RD. Oproti tomu byt v novostavbě 100.000,–/m. Takže 4+k teď vyjde levněji koupit RD se zahrádkou než byt… Cca za 2-3 roky to budu řešit taky a jsem zvědavá, jakým směrem se co posune.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.23 19:30

@Ernais souhlasím, taky máme několik tisíc metrů a nechtěla bych koukat sousedovi do talíře nebo do okna :-)

• Citovat
  • Upravit
574
3.9.23 20:15

Stavební pozemky rozhodně neklesají. Stačí se podívat na statistiky a na inzertní servery, kde se dají skutečné ceny dohledat. V médiích se píše všechno možné a není problém si dohledat, jak je to doopravdy. Nikdo nepíše články zadarmo a jen tak bezdůvodně, v každém článku obvykle citují „experty“ z firmy, strany nebo organizace, která si mediální kampaň zadala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí