Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Je to hodně, třetina vašeho příjmu. Ale za podmínek, jaké píšeš, to není ani na zlomení vazu. Šla bych do toho.
No, jen pozor na to plánování, jaké budeš mít dítě a jak se jistě budeš vracet po roce do práce. Já si taky tak podobně malovala, že přece můžu plně HO a vzdušný zámky. Realita byla taková, že první dítě bylo tak náročný, že ani ve 3 letech nebylo zralé na školku. Taky se ti může mateřství zalíbit a budeš chtít druhé dřív. Zkrátka bych počítala spíš s těmi méně finančně příjemnými scénáři.
Já bych do toho šla, jste mladí, příjmy máte hezké. Splátky jsou teda fakt
, ale za 2 roky můžete refinancovat, také bych nečekala na dobu, až bude líp… vždycky je nějak a vždycky je něco pro a něco proti.
Přeji krásný domeček ![]()
Já jsem ráda, když mám 20 čistýho, nájem 8, energie 2 a půl, plus voda, telefon, internet… Tak se tomu jen lehce pousměji ![]()
@Villanelle píše:
No, jen pozor na to plánování, jaké budeš mít dítě a jak se jistě budeš vracet po roce do práce. Já si taky tak podobně malovala, že přece můžu plně HO a vzdušný zámky. Realita byla taková, že první dítě bylo tak náročný, že ani ve 3 letech nebylo zralé na školku. Taky se ti může mateřství zalíbit a budeš chtít druhé dřív. Zkrátka bych počítala spíš s těmi méně finančně příjemnými scénáři.
Souhlas. Mně to s prvním vyšlo a s druhým už teď vidím, že to nepůjde - a to je úplně zdravý, akorát trochu háklivý na kde co. Spíš počítat s tím, že to nepůjde, a jinou variantu brát jako bonus.
Takhle, výpadek jednoho příjmu znamená katastrofu, protože bude +60.000,– plat, -40.000,– jen hypo, tzn. zbyde 20.000,– na vše ostatní. Takže když se třeba zhoupnou ceny energií, tak zbyde čistá nula. Pak můžete jít do lesa na houby a do charity pro oblečení.
S tou náročností dítka je to určitě pravda… těžko se připouští, že by to mohlo nejít, dokud člověk to náročné dítě nemá no ![]()
Ono já taky nepočítám, že bych po roce mohla zpátky na full time, ale ten zkrácený úvazek si prostě říkám, že by nějak měl jít. I partner může mít kdykoliv HO, takže by byl schopný pomoct. Případně není problém hodiny dopracovat i přes víkend, kdyby to přes týden fakt nešlo z nějakého důvodu. V tomhle máme obrovskou výhodu v tom, že máme oba neskutečné flexibilní pracovní dobu/místo.
Ale ano, člověk prostě chce vidět ten pozitivnější scénář ![]()
Zakladatelka
@Anonymní píše:
S tou náročností dítka je to určitě pravda… těžko se připouští, že by to mohlo nejít, dokud člověk to náročné dítě nemá no
Ono já taky nepočítám, že bych po roce mohla zpátky na full time, ale ten zkrácený úvazek si prostě říkám, že by nějak měl jít. I partner může mít kdykoliv HO, takže by byl schopný pomoct. Případně není problém hodiny dopracovat i přes víkend, kdyby to přes týden fakt nešlo z nějakého důvodu. V tomhle máme obrovskou výhodu v tom, že máme oba neskutečné flexibilní pracovní dobu/místo.
Ale ano, člověk prostě chce vidět ten pozitivnější scénářZakladatelka
Je teda pravda, že 40k je jen splátka. Ale počítat musíš i s dalšími fixními náklady, pojistky a energie plus vše, co platíte nyní. Pokud bys opravdu nemohla pracovat, berme tedy nějaký černý scénář jako nemocné dítě, hodně náročné dítě apod., tak to problém být může. Ale jestli na dítě nějak horlivě nespěcháte, tak do té doby ještě můžete našetřit slušný polštář pro tyto případy.
@Anonymní píše:
S tou náročností dítka je to určitě pravda… těžko se připouští, že by to mohlo nejít, dokud člověk to náročné dítě nemá no
Takze mesicni naklady tak 70- 80 tisic?
Na kolik mesicu mate rezervu? Od toho bych asi zacla.
Pro vašich příjmech jste reálné schopní za tři roky ušetřit další dva miliony, takže mít alespoň polovinu kupní ceny. Do tak vysoké hypo bych nikdy nešla, pokud máte pouze příjem ze zaměstnání.
Plus vše co zmiňují přede mnou, finanční rezerva, ostatní náklady, propad příjmu po dobu RD. Dělat s malým dítětem full HO je úplně jiný Kafe, než mít HO a být v klidu doma sama. Čím menší dítě, tom náročnější. Malovat si, že budeš pracovat o víkendu v noci zní lákavě, ale často to není tak jednoduché…
Dosetrila bych na minimálně polovinu kupní ceny, vytvořila Fin rezervu, ať po dobu rodicaku máte jistotu, že máte z čeho splácet…nehrnula bych se do baráku za každou cenu. Hlavně až nastoupis po rodicaku do práce, tak počítej s režimem vozim do školky, chodím do práce, vyzvedávám že školky, plus nějaký kroužek a pod…
Pokud je pak víc dětí a jedno už je na ZS tak pár let doprovazis v tandemu MSva ZŠ…
Takže bych při koupi nemovitosti velmi zvažovala i to místo, jak to bude časově náročné. Spousta známých se odstěhovala za Brno a ikdyz mají dvě auta, tak ty děcka pořád někam vozí, protože školka jinde, základka jen první stupeň, k doktorovi, děti časem na kroužky…
Příspěvek upraven 30.08.23 v 13:27
Nešel bych do toho. Během doby hypotéky by nepochybně dům žádal investice, se kterými nepočítáš, nikde nepočítáš další výdaje, které vás během doby hypotéky pravděpodobně potkají. Navím podle mého podhodnocuješ výdaje na samotný provoz domu. Tzn. v optimistické variantě hypotéka, náklady na bydlení a nutné (nebo chtěné) investice do nemovitosti budou spíš někde kolem 80 tis. měsíčně. A nikde nemáš auta, dovolené, oblečení atd…
Ale já jsem obecně opatrný, co se týká podobných věcí. Znám lidi, kterým bych to nedoporučil tak jako vám, a dům koupili nebo postavili a platit všechny závazky zvládají.
@Zumpa píše:
Takhle, výpadek jednoho příjmu znamená katastrofu, protože bude +60.000,– plat, -40.000,– jen hypo, tzn. zbyde 20.000,– na vše ostatní. Takže když se třeba zhoupnou ceny energií, tak zbyde čistá nula. Pak můžete jít do lesa na houby a do charity pro oblečení.
souhlas, jen se obávám, že podobně jako zakladatelka to bude mít v budoucnu víc lidí a je otázkou, zda to risknout nebo ne. Máme to hodně podobně, riskli jsem to a naštěstí je RD za námi a zbývá 10let hypo, ale stát se může pořád cokoli… vůbec těm mladým rodinám do budoucna nezávidím, mají a budou to mít těžké…
@Anonymní píše:
což je zase hodně. My v podobné situaci do toho šli, nemyslím si, že by se do budoucna něco výrazně změnilo -) ceny nemovitostí nebo příjem, tak nebylo na co čekat. Ale byli jsme domluvení, že když to nepůjde, tak se prostě domeček prodá a žádná velká citová vazba, což taky není pro každého…
@Zumpa píše:
Tak snad maji i vetsi fin. rezervu s takovym prijmem, nez pujdou do hypa, meli by byt schopni vic jk polovinu odkladat.
Ahojte, kvůli informacím o financích prosím anonymně.
Zajímal by mě váš názor, jestli jít/nejít do hypotéky za těchto podmínek. Zvažujeme aktuálně koupi domu a já vnitřně pořád váhám, jestli je to rozumné.
Naše situace:
Na jednu stranu mi ta výše splátky připadá naprosto šílená a nechce se mi k tomu zavazovat. Na druhou stranu si říkám, že tam dáme fix na 2 roky, 2 roky to nějak zvládneme a potom už snad budou sazby níž a ta splátka výrazně klesne… ale s vývojem sazeb si člověk jistý být prostě nemůže
.
Jinak když si to rozepíšu, tak bychom finančně zvládat prostě měli… dejme tomu 50 tis za bydlení (hypo, pojištění, voda, elektřína, plyn…), to nám na život pořád zbývá 75 tis, z toho se přece musí dát normálně na pohodu žít… i při představě budoucího dítka a rodičáku si myslím, že by to mělo být ok… určitě plánuju jít co nejdříve alespoň na částečný úvazek zpět do práce (není problém dělat na HO), takže ten výpadek příjmu nebude tak výrazný/dlouhodobý. Rodičák bych vybírala max na rok, tzn. nějakých 30 tis měsíčně.
Ale pořád… ta představa 40 tis splátky mi nějak nedá spát. Není to přemrštěná částka? Zůstat radši v nájmu zatím? Jaký na to máte názor? Šli byste do toho, nebo vám to připadá zbytečně rizikové? Jasně, že rozhodovat se budeme na konec sami za sebe, ale děkuji všem za názory, třeba mi to pomůže urovnat si myšlenky.