Hypotéka - šli byste do toho?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
574
8.9.23 10:10
@Josefuna píše:
To by mne zajímalo, jak očekáváš, že inflace úroky požere a že platy půjdou nahoru? Inflace úroky požere a v ČR bude zřejmě ještě dost dlouho, ale ty platy bohužel nahoru až tak nejdou. Reálná hodnota naopak dost klesá. Já bych to tak optimisticky neviděla. Vezmi si, že inflace byla 20 %, teď je 10 %, ale málokumu v práci za tyto roky zvýšili příjem o tato procenta…V ČR se mzdy jen tak žvyšovat nebudou, ale vysoké ceny patrně zůstanou. Je to vidět u potravin a u nemovitostí a v podstatě nikdo z „odborníků“ to zatím nedokázal rozumě vysvětlit, proč máme už západní ceny (a často i vyšší), ale stále východní platy.

Když se podíváš do statistik, tak mzda se ti za každých 5 let zvedne cca o třetinu. Za 15 let na víc než dvojnásobek.

Pokud má tazatelka nyní příjmy 125 000 a bude splácet 35 000, tak za 15 let bude mít příjem cca 270 000 a splácet bude stále 35 000, čili 13% svého příjmu. Pokud ještě klesnou úroky na 2.5%, bude po refinancování splácet jenom 23 000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:10
@unuděná píše:
Mě to přijdou rozměry v pohodě, ale my nejsme zvyklí mít mraky nábytku. Na co potřebuješ 30m obývák? :nevim:

No tak „nepotřebuju“, ale je to příjemnější. Člověk hodně věcí nepotřebuje, ale dělají jeho život příjemnějším, ne? Taky nemusí jezdit na dovolenou apod., a přesto to řada lidí ráda dělá. A když nemáš mraky nábytku, tak kam v tom bytě 65m2 vůbec dáváš věci? V takových bytech to ani bez nábytku právě nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:12
@unuděná píše:
Paneláky z 80-90.let měly málokdy přes 70m2 a to i v dispozici 3+1. Tchánovci mají dva různé byty o výměře 68m a fakt to není malé. Je tam malá ložnice, ale obývák, dětský pokoj a kuchyň naprosto v pohodě. Ošem záleží, jak moc lidé mají tendence kupit věci. Mě v ložnici stačí skříň a postel, v obýváku sedačka, telka, konferenční stolek a hotovo :mavam:

Tak pak máte asi šatnu a sklep plný. Ono stačí věci typu vysavač, kufry, lyže, kola, čistící prostředky typu smeták, mop, zimní bundy, kabáty, boty, sušák, žehlicí prkno apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.23 10:13
@Josefuna píše:
No tak „nepotřebuju“, ale je to příjemnější. Člověk hodně věcí nepotřebuje, ale dělají jeho život příjemnějším, ne? Taky nemusí jezdit na dovolenou apod., a přesto to řada lidí ráda dělá. A když nemáš mraky nábytku, tak kam v tom bytě 65m2 vůbec dáváš věci? V takových bytech to ani bez nábytku právě nejde.

Spíš v takových bytech lidi nemaj potřebu hromadit bordel. My v domě máme všechny komory plný, protože co kdyby náhodou :roll:

• Citovat
  • Upravit
53190
8.9.23 10:13
@Josefuna píše:
No tak „nepotřebuju“, ale je to příjemnější. Člověk hodně věcí nepotřebuje, ale dělají jeho život příjemnějším, ne? Taky nemusí jezdit na dovolenou apod., a přesto to řada lidí ráda dělá.

A jak ti dělá život příjemnější regál s lapači prachu v ložnici třeba? Nebo sedm velkých pokojových kytek v květináčích na zemi? :mrgreen: To už je prostě o tom, jak kdo chce bydlet, jaké má zvyky. Když potřebuješ kupit věci, tak si holt musíš sehnat větší byt. Když se chodíš domů víceméně jen po práci vyspat a na víkend jedeš na chatu, tak nepotřebuješ ani těch 60 metrů :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.23 10:14
@Josefuna píše:
Tak pak máte asi šatnu a sklep plný. Ono stačí věci typu vysavač, kufry, lyže, kola, čistící prostředky typu smeták, mop, zimní bundy, kabáty, boty, sušák, žehlicí prkno apod.

Vestavěná skříň v předsíni :nevim: My máme byt velký, píšu o tchánovcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.23 10:15

My jsme žili 7 let v 1kk o 42m a rozhodně to nebyl stísněný byt, až když přišly děti. To člověka naučí nekupit kraviny no ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:18
@Niki.J.B. píše:
Dům má obytnou plochu 120 m2, ale je to řadovka od developera, takže zahrada opravdu menší. Každopádně pro nás vyhovující. Vlezl se trávník, terasa, vířivka i zahradní domek a před domem máme zahrádku i parkování na 2 auta. Dokonce mám u plotu svůj “sad”, ze sloupovitých ovocných stromků :lol: Dojezdová vzdálenost opravdu 15 minut.

Jo, a kde to teda je? 15 minut do Brna by muselo být do 15 km od Brna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:23
@unuděná píše:
A jak ti dělá život příjemnější regál s lapači prachu v ložnici třeba? Nebo sedm velkých pokojových kytek v květináčích na zemi? :mrgreen: To už je prostě o tom, jak kdo chce bydlet, jaké má zvyky. Když potřebuješ kupit věci, tak si holt musíš sehnat větší byt. Když se chodíš domů víceméně jen po práci vyspat a na víkend jedeš na chatu, tak nepotřebuješ ani těch 60 metrů :mavam:

Nejde o lapače, ale o prostor. Určitě je mi příjemnější mít obývák 40m2 než panelákových 20m2. To samé ostatní pokoje. Ono se to říká, že domů se člověk chodí vyspat, ale i tak je lepší vracet se do hezkého prostorného bydlení než do nějakého stísněného prostoru, kde člověk nemá vůbec soukromí. Na tu chatu se asi taky nejezdí celoročně, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.23 10:27
@Josefuna píše:
Nejde o lapače, ale o prostor. Určitě je mi příjemnější mít obývák 40m2 než panelákových 20m2. To samé ostatní pokoje. Ono se to říká, že domů se člověk chodí vyspat, ale i tak je lepší vracet se do hezkého prostorného bydlení než do nějakého stísněného prostoru, kde člověk nemá vůbec soukromí. Na tu chatu se asi taky nejezdí celoročně, ne?

Hele, soudím dle bytu tchánovců, jak jsem psala 68m2. Mají krásný světlý a prostorný obývák, kde na sedačku usadí klidně 6 lidí a k jídelnímu stolu se pravidelně scházíme v deseti. Dětský pokoj ve kterém vyrostli dva kluci, studenti, ve své době měli i přepaženo kvůli soukromí, úplně na klid. A maličká ložnice, kam se vejde teda akorát dvojlůžko, velká skříň a malý pracovní stůl s PC. Kuchyň bez jídelního stolu, ale prostorná. Za mě úplně na pohodu bydlení pro 4 člennou rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.9.23 10:28
@Josefuna píše:
Nejde o lapače, ale o prostor. Určitě je mi příjemnější mít obývák 40m2 než panelákových 20m2. To samé ostatní pokoje. Ono se to říká, že domů se člověk chodí vyspat, ale i tak je lepší vracet se do hezkého prostorného bydlení než do nějakého stísněného prostoru, kde člověk nemá vůbec soukromí. Na tu chatu se asi taky nejezdí celoročně, ne?

Hele dřív se stavěli úplně zbytečně velký domy.. Moje teta jeden takovej má, pro tebe asi malej domek, teď když uz jsou tam sami dva, tak, si klepou na čelo, k čemu potřebovali takovej dům. V podstatě tři patra s půdou.. Dneska uz málo bydlí dvě generace v jednom domě.. Prostor potřebuješ pár let, když máš děti.. A co pak? Budete si s mužem hrát na schovávanou?

• Citovat
  • Upravit
12501
8.9.23 10:32
@unuděná píše:
Hele, soudím dle bytu tchánovců, jak jsem psala 68m2. Mají krásný světlý a prostorný obývák, kde na sedačku usadí klidně 6 lidí a k jídelnímu stolu se pravidelně scházíme v deseti. Dětský pokoj ve kterém vyrostli dva kluci, studenti, ve své době měli i přepaženo kvůli soukromí, úplně na klid. A maličká ložnice, kam se vejde teda akorát dvojlůžko, velká skříň a malý pracovní stůl s PC. Kuchyň bez jídelního stolu, ale prostorná. Za mě úplně na pohodu bydlení pro 4 člennou rodinu.

No to bych chtěla vidět ten jídelní stůl pro 10 lidí. V těch panelácích je problém mít pohodlné sezení i pro 4 lidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.9.23 10:33
@Josefuna píše:
No to bych chtěla vidět ten jídelní stůl pro 10 lidí. V těch panelácích je problém mít pohodlné sezení i pro 4 lidi.

A kolik jsi těch paneláků prošla? :roll: Jasně, že ten stůl je normálně složený a sedne si k němu jen ta čtyřčlená rodina. Ale když je návštěva, vytáhne se do prostoru a je to :nevim: To ale přece není běžná situace, takže co na tom, že ti vzadu se musí protáhnout kolem zdi? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:34
@Anonymní píše:
Hele dřív se stavěli úplně zbytečně velký domy.. Moje teta jeden takovej má, pro tebe asi malej domek, teď když uz jsou tam sami dva, tak, si klepou na čelo, k čemu potřebovali takovej dům. V podstatě tři patra s půdou.. Dneska uz málo bydlí dvě generace v jednom domě.. Prostor potřebuješ pár let, když máš děti.. A co pak? Budete si s mužem hrát na schovávanou?

Však ten dům může pak prodat, pokud se jim zdá zbytečně velký. To kvůli stáří, kdy budou děti už pryč, tak má rodina bydlet hned na malém prostoru? To nedává smysl, ne?
Ty děti jsou doma 18 let, některé i déle, tak to je snad dlouhá doba, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 10:36
@unuděná píše:
A kolik jsi těch paneláků prošla? :roll: Jasně, že ten stůl je normálně složený a sedne si k němu jen ta čtyřčlená rodina. Ale když je návštěva, vytáhne se do prostoru a je to :nevim: To ale přece není běžná situace, takže co na tom, že ti vzadu se musí protáhnout kolem zdi? :nevim:

Tak v nějakých jsem už byla a neměnila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí