Hypotéka - šli byste do toho?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8468
3.9.23 12:58
@Anonymní píše:
Ahojte, kvůli informacím o financích prosím anonymně.

Zajímal by mě váš názor, jestli jít/nejít do hypotéky za těchto podmínek. Zvažujeme aktuálně koupi domu a já vnitřně pořád váhám, jestli je to rozumné.

Naše situace:

• chceme koupit domek, který je v dobrém stavu, žádnou starou ruinu. Domek by měl být hned k bydlení, v dobrém stavu, představuju si tak 4+kk, alespoň 100 m2, menší zahrádku na posezení… Zkrátka žádnou vilu nebo novostavbu, ale pěkný baráček, ve kterém můžeme pohodlně strávit třeba dalších 10-15 let a založit tam rodinu. V naší lokalitě se takováto nemovitost s trochu snahy a štěstí dá sehnat od cca 7 mil, možná o něco víc.
  • finanční situace - aktuálně máme pravidelný měsíční příjem domácnosti cca 125 tis. Máme to zhruba půl na půl, přítel 65 čistého, já 60 + já mám ještě jednou ročně bonus, ale tam není předem daná částka.
  • co jsem se koukala na aktuální hypotéky tak při scénáři, že bychom našli domeček za těch 7.5 milionu, tak bychom si brali 6 milionu hypotéku. S aktuálními sazbami by to dělalo skoro 40 tis splátku hypotéky měsíčně :roll:.
  • čekat na nižší sazby nechci… nižší sazby se promítnou zase do vyšších cen nemovitostí, to raději koupím teď za míň a hypo refinancuji za 2-3 roky.

Na jednu stranu mi ta výše splátky připadá naprosto šílená a nechce se mi k tomu zavazovat. Na druhou stranu si říkám, že tam dáme fix na 2 roky, 2 roky to nějak zvládneme a potom už snad budou sazby níž a ta splátka výrazně klesne… ale s vývojem sazeb si člověk jistý být prostě nemůže :,(.

Jinak když si to rozepíšu, tak bychom finančně zvládat prostě měli… dejme tomu 50 tis za bydlení (hypo, pojištění, voda, elektřína, plyn…), to nám na život pořád zbývá 75 tis, z toho se přece musí dát normálně na pohodu žít… i při představě budoucího dítka a rodičáku si myslím, že by to mělo být ok… určitě plánuju jít co nejdříve alespoň na částečný úvazek zpět do práce (není problém dělat na HO), takže ten výpadek příjmu nebude tak výrazný/dlouhodobý. Rodičák bych vybírala max na rok, tzn. nějakých 30 tis měsíčně.

Ale pořád… ta představa 40 tis splátky mi nějak nedá spát. Není to přemrštěná částka? Zůstat radši v nájmu zatím? Jaký na to máte názor? Šli byste do toho, nebo vám to připadá zbytečně rizikové? Jasně, že rozhodovat se budeme na konec sami za sebe, ale děkuji všem za názory, třeba mi to pomůže urovnat si myšlenky.
No, šla bych to toho. Tady u nás v Praze by ti ani nic jiného nezbylo, sehnala bys tu za to tak starý panelák. Úroky nebudou tak vysoké věčně.
@Anonymní píše:
S tou náročností dítka je to určitě pravda… těžko se připouští, že by to mohlo nejít, dokud člověk to náročné dítě nemá no :nevim:
Ono já taky nepočítám, že bych po roce mohla zpátky na full time, ale ten zkrácený úvazek si prostě říkám, že by nějak měl jít. I partner může mít kdykoliv HO, takže by byl schopný pomoct. Případně není problém hodiny dopracovat i přes víkend, kdyby to přes týden fakt nešlo z nějakého důvodu. V tomhle máme obrovskou výhodu v tom, že máme oba neskutečné flexibilní pracovní dobu/místo.
Ale ano, člověk prostě chce vidět ten pozitivnější scénář :nevim:Zakladatelka

Hele:

1. někde bydlet musíte
  2. reálná výše splátky 40000 se bude v čase snižovat (mzdy pomalu rostou, splátka neroste, takže postupně bude tvořit čím dál menší procento vaší mzdy)
  3. po refinancování se ta splátka velmi pravděpodobně sníží, úroky už větší pravděpodobně nebudou

Pokud myslíš, že byste přežili tu mateřskou i kdybys nepracovala, což fakt není jistota (také jsem to tak plánovala), tak do toho běžte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
3.9.23 13:04
@Anais Brno píše:
Pro vašich příjmech jste reálné schopní za tři roky ušetřit další dva miliony, takže mít alespoň polovinu kupní ceny. Do tak vysoké hypo bych nikdy nešla, pokud máte pouze příjem ze zaměstnání.
Plus vše co zmiňují přede mnou, finanční rezerva, ostatní náklady, propad příjmu po dobu RD. Dělat s malým dítětem full HO je úplně jiný Kafe, než mít HO a být v klidu doma sama. Čím menší dítě, tom náročnější. Malovat si, že budeš pracovat o víkendu v noci zní lákavě, ale často to není tak jednoduché…
Dosetrila bych na minimálně polovinu kupní ceny, vytvořila Fin rezervu, ať po dobu rodicaku máte jistotu, že máte z čeho splácet…nehrnula bych se do baráku za každou cenu. Hlavně až nastoupis po rodicaku do práce, tak počítej s režimem vozim do školky, chodím do práce, vyzvedávám že školky, plus nějaký kroužek a pod…
Pokud je pak víc dětí a jedno už je na ZS tak pár let doprovazis v tandemu MSva ZŠ…
Takže bych při koupi nemovitosti velmi zvažovala i to místo, jak to bude časově náročné. Spousta známých se odstěhovala za Brno a ikdyz mají dvě auta, tak ty děcka pořád někam vozí, protože školka jinde, základka jen první stupeň, k doktorovi, děti časem na kroužky…Příspěvek upraven 30.08.23 v 13:27

Tak někde to je vozí otec, vyzvedává matka…právě kvůli práci, jeden jí má třeba od 7.30, druhý od 9 ;)

Já myslím, že u každého to je dost individuální, někdo má k ruce občas i prarodiče…někdo má takovou práci, že dítě může vzít i s sebou…

Jo chtělo by to našetrit něco bokem, ale 1/3 příjmu na hypotéku mi přijde slušnej luxus, který má málokdo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
3.9.23 13:28
@welovefashion píše:
Tak někde to je vozí otec, vyzvedává matka…právě kvůli práci, jeden jí má třeba od 7.30, druhý od 9 ;)

Já myslím, že u každého to je dost individuální, někdo má k ruce občas i prarodiče…někdo má takovou práci, že dítě může vzít i s sebou…

Jo chtělo by to našetrit něco bokem, ale 1/3 příjmu na hypotéku mi přijde slušnej luxus, který má málokdo…

Většina známých se před rodicakem nebo v době rodicaku odstěhovala za Brno. Jakmile se děti vrátily do školek, do škol, tak jim začíná doprovazeci casove peklo… Ve městě většina dětí kolem té druhé, třetí třídy už je schopna dojet do školy a ze školy samotné a začínají si jezdit i samy na kroužky.
Ta druhá skupina RD za Brnem tak nejen řeší tu šíleně drahou hypo na x desítek let, ale náklady na dvě auta a časově totálně v pytli… Já jsem MHD za 20 minut v práci, ono jedou minimálně hodinu do práce, protože dovést děti a pak zácpa směrem do práce i z práce…
Taková výhra to vážně není…
Mít 1/3 na hypo, když nemovitost stojí 7 mega mi málo přijde…

• Citovat
  • Upravit
22374
3.9.23 13:34
@PETRAKIM píše:
Plně souhlasím. My máme k bytu zahradu v nájmu od města, 5 minut chůze. Pro děti nejlepší volba, hlavně v covidu, kdy byl zákaz vycházení.Zkusím to trochu jinak, na co celou dobu narážím. Mít 125 jen z platu beru jako riziko, mít 85 z platu a 40 z pasivních příjmu za riziko nepovažuji. Ale na 85 plat asi uz nebude hypo se splátkou 40 měsíčně a úvěrem 7,5 mio nebo kolik to vlastně bylo.

Jenze kdo mlady ma pasivni prijmy? To by musel neco zdedit. Mladi je i o tom neco risknout a jit do toho. Jako ano, je to trochu risk. Zatim ale kazdy, co neco koupil, tak na tom vydelal. V minule krizi sly nemovitosti na chvili dolu, ale dlouhodobe porad rostly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
3.9.23 14:16
@Oriseka píše:
Jenze kdo mlady ma pasivni prijmy? To by musel neco zdedit. Mladi je i o tom neco risknout a jit do toho. Jako ano, je to trochu risk. Zatim ale kazdy, co neco koupil, tak na tom vydelal. V minule krizi sly nemovitosti na chvili dolu, ale dlouhodobe porad rostly.

Růst nemovitosti nezpochybňují. Pasivní příjmy má málokdo pod 30 let, lidi k tomu nejsou vedeni, čest výjimkám.
Současné nastavení trhu a hypoték není příznivé ani pro ty vysokoprijmove lidi, co mají zálusk na domy. řešením je právě ta menší nemovitost s menším rizikem vysokých měsíčních výdajů jako je ten byt. Dva roky si pobudou a pak vymění za dům. Banka bude mít již úvěrovou historii, úroky budou níž než dnes, byt možná bude mít vyšší hodnotu, našetří si další peníz bokem. Po podpisu KS na dům mohou začít s miminkem… Nevím, takto bych to řešila já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
3.9.23 15:49
@PETRAKIM píše:
Růst nemovitosti nezpochybňují. Pasivní příjmy má málokdo pod 30 let, lidi k tomu nejsou vedeni, čest výjimkám.
Současné nastavení trhu a hypoték není příznivé ani pro ty vysokoprijmove lidi, co mají zálusk na domy. řešením je právě ta menší nemovitost s menším rizikem vysokých měsíčních výdajů jako je ten byt. Dva roky si pobudou a pak vymění za dům. Banka bude mít již úvěrovou historii, úroky budou níž než dnes, byt možná bude mít vyšší hodnotu, našetří si další peníz bokem. Po podpisu KS na dům mohou začít s miminkem… Nevím, takto bych to řešila já.

A ten byt zas prodaji? Takze stehovani do bytu a za 2 roky zas do domu. To by se mi nechtelo. Stehovani stoji spoustu casu a penez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
3.9.23 15:53
@Anais Brno píše:
Většina známých se před rodicakem nebo v době rodicaku odstěhovala za Brno. Jakmile se děti vrátily do školek, do škol, tak jim začíná doprovazeci casove peklo… Ve městě většina dětí kolem té druhé, třetí třídy už je schopna dojet do školy a ze školy samotné a začínají si jezdit i samy na kroužky.
Ta druhá skupina RD za Brnem tak nejen řeší tu šíleně drahou hypo na x desítek let, ale náklady na dvě auta a časově totálně v pytli… Já jsem MHD za 20 minut v práci, ono jedou minimálně hodinu do práce, protože dovést děti a pak zácpa směrem do práce i z práce…

Hele já bych se za město nešla ani za milion, zejména kvůli tomu, co píšeš, plus jsem městský člověk ;)

Na druhou stranu dům můžeš pořídit i ve městě, ikdyž to asi teď nebude za 7 milionů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15768
3.9.23 16:28
@Anais Brno píše:

Asi tak nějak, dneska je největší past pro lidi něco, co nazývám civilizační negramotnost. Tak trošku to souvisí s finanční, ale padají do toho další prvky - v tomto případě čas a nervy ztrácené dojížděním, nutnost řešit záložní plán pro případ nemožnosti cestovat atp atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
3.9.23 16:30
@Oriseka píše:
A ten byt zas prodaji? Takze stehovani do bytu a za 2 roky zas do domu. To by se mi nechtelo. Stehovani stoji spoustu casu a penez.

Jo, prodají nebo si nechají a pronajmou podle situace v ten moment. Já se stěhovala 6×, než jsem se usadila definitivne. Časove dva dny fuč a finančně 2 tis. Stehovakum. vynesli, převezli, donesli. My jen balili a pak vybalili. Super služba za mě, využila jsem ji i při vyklízení koupeného/prodaného bytu od nábytku po původních majitelích.

Z garsonky či 1+1 toho na stěhování tolik není, nábytek téměř žádný a pak plno krabic s drobnými věcmi.

Horší je kvůli finančním potížím prechod z baráku do menšího bytu, navíc s dítětem na krku, ten majetek z baráku složit do bytu moc nejde (zkušenost při stěhování naší babi z domku na byt, plno věcí holt zůstalo naiste, bo do 1+1 obsah 3+1 nenarvu). Za mě v momentě, kdy v rodině jsou už děti, jsou ty manévry náročnější, než když jsou jen 2 dospělí a jsou tak říkajíc flexibilní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12177
3.9.23 16:36

V zivote bych do toho nesla. Nikdy nevis co se pose.re

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
3.9.23 16:59
@Zumpa píše:
Asi tak nějak, dneska je největší past pro lidi něco, co nazývám civilizační negramotnost. Tak trošku to souvisí s finanční, ale padají do toho další prvky - v tomto případě čas a nervy ztrácené dojížděním, nutnost řešit záložní plán pro případ nemožnosti cestovat atp atd…

Jojo, těch příkladů mám kolem sebe několik. Většinou jsou to lidi, kteří v Brně zůstali po studiích. Chápu, že měli dost studentského bydlení.
Jedni koupili barák nejde v Holasicich, barák jako blázen, kámoška se po x letech vrátila do práce, jedno dítě do skolky, druhé do školy, škola jen první stupeň, takže až mladší nastoupí do školy, tak starší už bude chodit na druhý stupeň, který v místě není. Takže ty děcka do té školy bude vozit x let. Autem jezdí do práce manžel. Ona super spojení do Brna, za 15 minut, ale ten vlak jede co půl hodiny…ve finále holka s VS dělá fakturantku na 5 hodin denně…
Další kolegyně, oba Slováci, prodali byt v Brně, koupili tehdy levný pozemek za Brnem. Starší už sice ve škole, ale aby se tam dostal pěšky, tak není chodník a musel by chodit kolem frekventované silnice, kde není ani přechod. Do práce jim to trvá tak hodinu tam a hodinu zpátky…
Opravdu jsem ráda, že jsme oba s manželem měli v tomhle jasno a bylo nám jasné, že jako náplavy, nemající babičky v zádech, budou mít nejjednodušší situaci v bytě a vše v dojezdového vzdálenosti MHD, či dojít pěšky. Že by osobní zkušenost, když jsme oba na té vesnici vyrostli???
Místo do baráku, ty peníze investujeme dál, takže už když se syn narodil, věděli jsme, že po nás nezdědí hypotéku, ale vlastní byt…
Většina z nich si vzala hypo na dřeň, budou celý život splácet a na stáří jim zůstane prázdný mega barák a nebudou vědět co s ním…

• Citovat
  • Upravit
71
5.9.23 17:27

Určitě bych do toho šla..názorem typu, že něco pokazí bych se neřídila, pokazit se může vždycky něco…takhle budete splácet svoji nemovitost a nemovitosti jdou z dlouhodobého hlediska nahoru.. nejhorší scénář je ten, že by se dům prodal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 09:04

Mě překvapuje, že při takových příjmech a jen ve 2 osobách máte nešetřeno jen 1,5 mil. Kč. Jak dlouho jste tu částku 1,5 mil. Kč šetřili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 09:06
@Anais Brno píše:
Pro vašich příjmech jste reálné schopní za tři roky ušetřit další dva miliony, takže mít alespoň polovinu kupní ceny. Do tak vysoké hypo bych nikdy nešla, pokud máte pouze příjem ze zaměstnání.
Plus vše co zmiňují přede mnou, finanční rezerva, ostatní náklady, propad příjmu po dobu RD. Dělat s malým dítětem full HO je úplně jiný Kafe, než mít HO a být v klidu doma sama. Čím menší dítě, tom náročnější. Malovat si, že budeš pracovat o víkendu v noci zní lákavě, ale často to není tak jednoduché…
Dosetrila bych na minimálně polovinu kupní ceny, vytvořila Fin rezervu, ať po dobu rodicaku máte jistotu, že máte z čeho splácet…nehrnula bych se do baráku za každou cenu. Hlavně až nastoupis po rodicaku do práce, tak počítej s režimem vozim do školky, chodím do práce, vyzvedávám že školky, plus nějaký kroužek a pod…
Pokud je pak víc dětí a jedno už je na ZS tak pár let doprovazis v tandemu MSva ZŠ…
Takže bych při koupi nemovitosti velmi zvažovala i to místo, jak to bude časově náročné. Spousta známých se odstěhovala za Brno a ikdyz mají dvě auta, tak ty děcka pořád někam vozí, protože školka jinde, základka jen první stupeň, k doktorovi, děti časem na kroužky…Příspěvek upraven 30.08.23 v 13:27

Sice je to pravda, ale potom by si tu hypotéku nemohl vzít skoro nikdo když i pro tento pár by to mělo být riziko. Lidi to zřejmě nějak zvládají i s nižšími příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
8.9.23 09:12
@Anais Brno píše:
Ty ceny nemovitostí tak rychle jako šly v minulosti nahoru nepůjdou, podívej se, jak dlouho inzeráty visí v nabídce. Ne každý dnes na tak drahou hypo má… Takže ten prodej rozhodně není tak rychlý jako dřív, kdy kupující pomalu nosili rezervační zálohu v kapse…to mě tu zas někdo chytne za slovo…
Prisetrit ty dva mil by pro vás nemel být problém a pak bych se začala dívat…
Koukněte na sporáky, tam vám to ta ty dva tři roky pár sto tisíc udělá a hlavně počítej i s tím, že ten barák bude chtít vybavit…
Já teda jsem zastánce pohodového života v bytě, co máme dítě, tak ten život nabral obrátky a jsem ráda, že mám na úklid 70 M2 a dítě ve třetí už po městě samoobslužné…ale to je na vás
My šli cestou bydlení ve městě a budování pasivních příjmů. Nechtěli jsme mít mega dům na hypo, splácet celý život, doplatit někdy v preduchodivem věku a co pak s barákem? Děti se stejně rozhodnou samy, kde budou žít a na stáří prodávat barák, který člověk celý život splácel a strkal do něj peníze, to se v ČR moc nevidí…ono i ty staré domy se hůř prodávají…brali jsme to opravdu hodně do budoucna. Takhle mane byt 65 M2, az dítě vyletí z hnízda, tak se buď přestěhuje e do jiného, nebo pokud ho bude chtít on, nebo pronájmem dál…

Moc si teda nedokážu představit, že by rodina žila na 65m2, i pro rodinu s jedním dítětem je to neskutečně malé. Takové bývají 2+kk.
Pokud je to 3+kk, tak ložnice a dětský pokoj musí být kamrlíky po 10-12m2 a obývák s kuchyní dohromady tak 25m2. Příbuzní mají 3+kk asi 80m2 a i tak je to stísněné.
To bych teda nechtěla žít na takhle malém prostoru, tam ani není kam dávat věci a člověk ani nemá soukromí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí