Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Záleží z čeho chceš stavět.. Muž to celkem sleduješ říká že pořád by byl schopnej postavit dum za 2 miliony, z jinýho materiálu než máme teď, ten by tenkrát postavil za milionale neměli jsme we stavbou žádnou zkušenost.
Jako za 2 miliony se vsim vsudy tzn kuchyn, koupelny apod?
Příspěvek upraven 30.08.23 v 22:13
Nám před sedmi lety všichni říkali, že jsme blázni a že kupujeme dům za 3,3 mil. strašně draho. Koupili jsme ho od developera na klíč, autem 15 minut do centra Brna. Dneska má dům hodnotu 10 mil., příjmy máme od té doby o 100% vyšší a platíme míň než by stál nájem v Brně.
@Anonymní píše:
Ahojte, kvůli informacím o financích prosím anonymně.Zajímal by mě váš názor, jestli jít/nejít do hypotéky za těchto podmínek. Zvažujeme aktuálně koupi domu a já vnitřně pořád váhám, jestli je to rozumné.
Naše situace:
- chceme koupit domek, který je v dobrém stavu, žádnou starou ruinu. Domek by měl být hned k bydlení, v dobrém stavu, představuju si tak 4+kk, alespoň 100 m2, menší zahrádku na posezení… Zkrátka žádnou vilu nebo novostavbu, ale pěkný baráček, ve kterém můžeme pohodlně strávit třeba dalších 10-15 let a založit tam rodinu. V naší lokalitě se takováto nemovitost s trochu snahy a štěstí dá sehnat od cca 7 mil, možná o něco víc.
- finanční situace - aktuálně máme pravidelný měsíční příjem domácnosti cca 125 tis. Máme to zhruba půl na půl, přítel 65 čistého, já 60 + já mám ještě jednou ročně bonus, ale tam není předem daná částka.
- co jsem se koukala na aktuální hypotéky tak při scénáři, že bychom našli domeček za těch 7.5 milionu, tak bychom si brali 6 milionu hypotéku. S aktuálními sazbami by to dělalo skoro 40 tis splátku hypotéky měsíčně
.
- čekat na nižší sazby nechci… nižší sazby se promítnou zase do vyšších cen nemovitostí, to raději koupím teď za míň a hypo refinancuji za 2-3 roky.
Na jednu stranu mi ta výše splátky připadá naprosto šílená a nechce se mi k tomu zavazovat. Na druhou stranu si říkám, že tam dáme fix na 2 roky, 2 roky to nějak zvládneme a potom už snad budou sazby níž a ta splátka výrazně klesne… ale s vývojem sazeb si člověk jistý být prostě nemůže
.
Jinak když si to rozepíšu, tak bychom finančně zvládat prostě měli… dejme tomu 50 tis za bydlení (hypo, pojištění, voda, elektřína, plyn…), to nám na život pořád zbývá 75 tis, z toho se přece musí dát normálně na pohodu žít… i při představě budoucího dítka a rodičáku si myslím, že by to mělo být ok… určitě plánuju jít co nejdříve alespoň na částečný úvazek zpět do práce (není problém dělat na HO), takže ten výpadek příjmu nebude tak výrazný/dlouhodobý. Rodičák bych vybírala max na rok, tzn. nějakých 30 tis měsíčně.
Ale pořád… ta představa 40 tis splátky mi nějak nedá spát. Není to přemrštěná částka? Zůstat radši v nájmu zatím? Jaký na to máte názor? Šli byste do toho, nebo vám to připadá zbytečně rizikové? Jasně, že rozhodovat se budeme na konec sami za sebe, ale děkuji všem za názory, třeba mi to pomůže urovnat si myšlenky.
Jaké mate úspory? Jak budete řešit náhlý výpadek příjmu (když bys byla na RD)?
Dne mého je to na hraně.
@Zumpa píše:
Takhle, výpadek jednoho příjmu znamená katastrofu, protože bude +60.000,– plat, -40.000,– jen hypo, tzn. zbyde 20.000,– na vše ostatní. Takže když se třeba zhoupnou ceny energií, tak zbyde čistá nula. Pak můžete jít do lesa na houby a do charity pro oblečení.
Vypadek jednoho prijmu na nulu neni moc pravdepodobny. Pokud ano, tak ne na dlouho.
Zalezi, jake maji ted vydaje, my mame hodne podobne prijmy, mame dve deti usetrime cca 60 tis mesicne ( platime hypo + voda a energie jen 19 tis., s prckama moc necestujeme). Nez se jim dite narodi, tak neco nasetri - fin. polstar na deti to chce, ale Male deti jako takove moc nestoji ( bereme skoro vse z druhe ruky), nejvic stoji hlidani. Materskou bude mit cca 40 tis, a pak rodicovskou treba na 10 mes. a sup do prace, najme chuvu (25-30tis) nebo babicky. Aspon takhle jsem to udelal ja. Zadny problem.
Spis vidim problem, ze nenajdou hned ten vysneny domecek se zminenymi parametry, ale mozna hledaji na spravne miste, kde jsou.
@Anonymní píše:
Záleží z čeho chceš stavět.. Muž to celkem sleduješ říká že pořád by byl schopnej postavit dum za 2 miliony, z jinýho materiálu než máme teď, ten by tenkrát postavil za milionale neměli jsme we stavbou žádnou zkušenost.
Tiny house? ![]()
Úroky ze 6 mil. jsou srovnatelné se slušným nájmem. Než platit úroky a žít dlouhodobě s tak velkým závazkem a nutností honit se za výdělkem, raději bych platil nájem a volné peníze pohodlně zhodnocoval investicemi. Když pro nutnost výdělku nebudete mít čas, budete muset práce na baráku zadávat. Za tak velký stres barák nestojí. Člověk nenašel zdraví na hnoji.
@JTom investovat zbylych par tisic rozdilu tak, aby mi to kompenzovalo, ze po 30ti letem placeni najmu budu mit na barak neumi kazdy.
@JTom píše: Úroky ze 6 mil. jsou srovnatelné se slušným nájmem. Než platit úroky a žít dlouhodobě s tak velkým závazkem a nutností honit se za výdělkem, raději bych platil nájem a volné peníze pohodlně zhodnocoval investicemi. Když pro nutnost výdělku nebudete mít čas, budete muset práce na baráku zadávat. Za tak velký stres barák nestojí. Člověk nenašel zdraví na hnoji.
Úrok bude na začátku splácení kolem 30 tis a bude klesat. Pronajmeš si za toto opravdu srovnatelný dům v hodnotě 7.5mio? I kdyby ano, tak ti nájemné poroste a po pár letech se ti to přestane vyplácet.
Také by mě zajímalo, do čeho bys ty „ušetřené“ peníze investoval lépe než do toho baráku. Akcie fondy dluhopisy apod. mají zanedbatelný výnos proti nemovitostem. I ten barák k vlastnímu bydlení se ti může slušně zhodnotit, zvlášť když si započítáš pákový efekt hypotéky.
Osobně se mi v domácnosti sejít 125000 měsíčně, tak mám za 4 roky ušetřeno přes 2 mil. a nemusela bych jít do hypotéky za šest nebo kolik. Takže těžko říci jak hospodaříte. Osobně bych šla do kompromisu, rok vydržet a pak tu koupi teprve rozjet.
@hopsalka píše:
Osobně se mi v domácnosti sejít 125000 měsíčně, tak mám za 4 roky ušetřeno přes 2 mil. a nemusela bych jít do hypotéky za šest nebo kolik. Takže těžko říci jak hospodaříte. Osobně bych šla do kompromisu, rok vydržet a pak tu koupi teprve rozjet.
Vždyť píše, že mají 1,5 mio do základu plus předpokládá, že jí zbyde polštář 300-500k. Takže evidentně hospodaří přesně tak, jak bys to udělala ty.
@unuděná píše:
Vždyť píše, že mají 1,5 mio do základu plus předpokládá, že jí zbyde polštář 300-500k. Takže evidentně hospodaří přesně tak, jak bys to udělala ty.
tak ať ještě rok, dva počkají. Za tu dobu úroky neklesnou tak, aby se trh s nemovitostmi nějak výrazně rozjel a budou mít ještě o 2 mil. víc. Vezmou hypotéku za 4,5 namísto 7 a hned mají měsíční splátku o deset tisíc menší. Navíc za ty dva roky můžou i úroky na hypotéce o čtvrt procentního bodu klesnout. Což je další úspora.
@hopsalka píše:
Tu inflaci nepředeženeš. Barák bude každým rokem zdražovat a otázka je, jestli vůbec za rok našetříš částku, o kterou se zdraží. Do té doby budeš bydlet někde v nájmu a vyhazovat další peníze. Jednou zjistíš, že jsi propásla příležitost ke koupi nemovitosti a že dávno platíš vyšší nájem, než kolik bys platila hypotéku, kdyby sis včas koupila vlastní nemovitost.
@hopsalka píše:
tak ať ještě rok, dva počkají. Za tu dobu úroky neklesnou tak, aby se trh s nemovitostmi nějak výrazně rozjel a budou mít ještě o 2 mil. víc. Vezmou hypotéku za 4,5 namísto 7 a hned mají měsíční splátku o deset tisíc menší. Navíc za ty dva roky můžou i úroky na hypotéce o čtvrt procentního bodu klesnout. Což je další úspora.
Já tedy nemám tvou věšteckou kouli, ale čísla která uvádíš mi nějak nesedí. Pokud věštíš snížení úrokové sazby o 0.25%, musíš počítat i s adekvátním navýšením cen nemovitostí.
Navíc čím větší hypotéku si vezmu, tím míň musím dávat ze svého. Nevidím důvod šetřit vlastní peníze, abych si nemusel brát tak vysokou hypotéku. Naopak vezmu si co největší hypo a dám co nejmíň ze svého. Dluh mi z velké části umoří inflace. Pokud jsem schopný šetřit víc (potažmo platit víc), tak si vezmu o to větší hypotéku nebo si koupím ještě další nájemní nemovitost. Pákový efekt hypotéky z tebe za pár let udělá boháče. Naopak škudlení tě nikam neposune, inflace ti všechny našetřené peníze sebere.
@miri_z vidim to stejne jako ty. Neni na co cekat. Clovek furt jen ceka a ceny nemovitosti razantne rostou. Pred 5 lety jsme koupili byt, manzel ze pujdem do pronajmu a ja ze ani nahodou a ted je vdecnej, ze mame byt, kterej bychom ted prodali o 1,5 milionu draz a jeste jsme platili “nase” a nevyhazovali penize oknem.. nemovistou jsou nejlepsi investice a nikdy jejich cena razantne neklesne, naopak.
@miri_z píše:
Já tedy nemám tvou věšteckou kouli, ale čísla která uvádíš mi nějak nesedí. Pokud věštíš snížení úrokové sazby o 0.25%, musíš počítat i s adekvátním navýšením cen nemovitostí.Navíc čím větší hypotéku si vezmu, tím míň musím dávat ze svého. Nevidím důvod šetřit vlastní peníze, abych si nemusel brát tak vysokou hypotéku. Naopak vezmu si co největší hypo a dám co nejmíň ze svého. Dluh mi z velké části umoří inflace. Pokud jsem schopný šetřit víc (potažmo platit víc), tak si vezmu o to větší hypotéku nebo si koupím ještě další nájemní nemovitost. Pákový efekt hypotéky z tebe za pár let udělá boháče. Naopak škudlení tě nikam neposune, inflace ti všechny našetřené peníze sebere.
Souhlasím. Ještě bych k tomu dodala, že teď mají ideální podmínky. Oba zaměstnanci, oba slušný příjem, mladí a zdraví. Většina těchhle věcí se spíš časem bude zhoršovat (snad kromě těch platů). Někdo z nich může třeba chtít rozjet podnikání nebo bude muset nastoupit na rodičák.
Na druhou stranu je otázka, jestli vůbec dokážou hned najít dům podle svých představ za peníze, se kterými počítají, a do kterého aspoň v začátku nebudou muset výrazně investovat. I to hledání může nakonec ty další 2-3 roky trvat.