Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Josefuna píše:
Moc si teda nedokážu představit, že by rodina žila na 70m2, i pro rodinu s jedním dítětem je to neskutečně malé. Pokud je to 3+kk, tak ložnice a dětský pokoj musí být kamrlíky po 10-12m2 a obývák s kuchyní dohromady tak 25m2. Příbuzní mají 3+kk asi 80m2 a i tak je to stísněné.
Paneláky z 80-90.let měly málokdy přes 70m2 a to i v dispozici 3+1. Tchánovci mají dva různé byty o výměře 68m a fakt to není malé. Je tam malá ložnice, ale obývák, dětský pokoj a kuchyň naprosto v pohodě. Ošem záleží, jak moc lidé mají tendence kupit věci. Mě v ložnici stačí skříň a postel, v obýváku sedačka, telka, konferenční stolek a hotovo ![]()
@miri_z píše:
Bydlení je pro většinu lidí největší životní výdaj. Není na co čekat, nyní všechno s přehledem splňujete a tento stav nemusí trvat navždy. Například jeden z vás začne podnikat, nebo půjdeš na mateřskou a pak už bude velmi těžké získat hypotéku. Splátka 40 tis. je nic, inflace to postupem času sežere, platy půjdou nahoru, úroky časem klesnou
To by mne zajímalo, jak očekáváš, že inflace úroky požere a že platy půjdou nahoru? Inflace úroky požere a v ČR bude zřejmě ještě dost dlouho, ale ty platy bohužel nahoru až tak nejdou. Reálná hodnota naopak dost klesá. Já bych to tak optimisticky neviděla. Vezmi si, že inflace byla 20 %, teď je 10 %, ale málokumu v práci za tyto roky zvýšili příjem o tato procenta…V ČR se mzdy jen tak žvyšovat nebudou, ale vysoké ceny patrně zůstanou. Je to vidět u potravin a u nemovitostí a v podstatě nikdo z „odborníků“ to zatím nedokázal rozumě vysvětlit, proč máme už západní ceny (a často i vyšší), ale stále východní platy.
@unuděná píše:
Paneláky z 80-90.let měly málokdy přes 70m2 a to i v dispozici 3+1. Tchánovci mají dva různé byty o výměře 68m a fakt to není malé. Je tam malá ložnice, ale obývák, dětský pokoj a kuchyň naprosto v pohodě. Ošem záleží, jak moc lidé mají tendence kupit věci. Mě v ložnici stačí skříň a postel, v obýváku sedačka, telka, konferenční stolek a hotovo
Moje jedna babička měla panelák 3+kk právě těch 65m2, a bylo to dost hrozné. Ona tam ale bydlela sama. Obývák měl možná 16m2, další pokoj tak 14m2 a nejmenší snad 9m2, k tomu předsíň s vestavěnými skříněmi a kuchyň úzká nudle možná tak 9m2, pak záchod a koupelna. A takto nějak ty pokoje rozměrově vycházejí, když to vše sečtěš.
Moje mamka má takto velký 2+1 a i tak je to celkem malé, protože kuchyň je zvlášť.
@Josefuna píše:
Moje jedna babička měla panelák 3+kk právě těch 65m2, a bylo to dost hrozné. Ona tam ale bydlela sama. Obývák měl možná 16m2, další pokoj tak 14m2 a nejmenší snad 9m2, k tomu předsíň s vestavěnými skříněmi a kuchyň úzká nudle možná tak 9m2, pak záchod a koupelna. A takto nějak ty pokoje rozměrově vycházejí, když to vše sečtěš.
Moje mamka má takto velký 2+1 a i tak je to celkem malé, protože kuchyň je zvlášť.
Mě to přijdou rozměry v pohodě, ale my nejsme zvyklí mít mraky nábytku. Na co potřebuješ 30m obývák? ![]()
@Niki.J.B. píše:
Nám před sedmi lety všichni říkali, že jsme blázni a že kupujeme dům za 3,3 mil. strašně draho. Koupili jsme ho od developera na klíč, autem 15 minut do centra Brna. Dneska má dům hodnotu 10 mil., příjmy máme od té doby o 100% vyšší a platíme míň než by stál nájem v Brně.
To bych ten dům za 3,3 mil. Kč koupený před 7 lety v dojezdové vzálenosti 15 km od Brna chtěla vidět. To musí být nějaká špeluňka bez pozemku nebo to bude spíš 45 minut od Brna
Protože už před 10 lety se za tuto cenu nedalo do 20 km za Brnem koupit skoro nic. A i před 15 lety vyšel středně velký dům s pozemkem na více než 3,3 mil. Kč.
@JTom píše: Úroky ze 6 mil. jsou srovnatelné se slušným nájmem. Než platit úroky a žít dlouhodobě s tak velkým závazkem a nutností honit se za výdělkem, raději bych platil nájem a volné peníze pohodlně zhodnocoval investicemi. Když pro nutnost výdělku nebudete mít čas, budete muset práce na baráku zadávat. Za tak velký stres barák nestojí. Člověk nenašel zdraví na hnoji.
Celková měsíční splátka hypotéky ze 6 mil. Kč je už dávno vyšší než nájem.
@Josefuna píše:
To bych ten dům za 3,3 mil. Kč koupený před 7 lety v dojezdové vzálenosti 15 km od Brna chtěla vidět. To musí být nějaká špeluňka bez pozemku nebo to bude spíš 45 minut od BrnaProtože už před 10 lety se za tuto cenu nedalo do 20 km za Brnem koupit skoro nic. A i před 15 lety vyšel středně velký dům s pozemkem na více než 3,3 mil. Kč.
Dům má obytnou plochu 120 m2, ale je to řadovka od developera, takže zahrada opravdu menší. Každopádně pro nás vyhovující. Vlezl se trávník, terasa, vířivka i zahradní domek a před domem máme zahrádku i parkování na 2 auta. Dokonce mám u plotu svůj “sad”, ze sloupovitých ovocných stromků
Dojezdová vzdálenost opravdu 15 minut.
@miri_z píše:
Tu inflaci nepředeženeš. Barák bude každým rokem zdražovat a otázka je, jestli vůbec za rok našetříš částku, o kterou se zdraží. Do té doby budeš bydlet někde v nájmu a vyhazovat další peníze. Jednou zjistíš, že jsi propásla příležitost ke koupi nemovitosti a že dávno platíš vyšší nájem, než kolik bys platila hypotéku, kdyby sis včas koupila vlastní nemovitost.
Tohle je právě otázka. U inflace jde o to, v čem se projevuje. Těžko říct, jestli ceny nemovitostí budou kopírovat celkovou inflaci, protože jsme na tom s možností pořídit si nemovitost druzí nejhorší v Evropě (po Slovácích). Tak je otázka, jestli ty ceny ještě mají kam růst. To samé potom i výše nájmů. Někde je strop, kde si to lidi prostě už dovolit nemohou. Pochybuju, že v blízké době nastane okamžik, že nájem bude vyšší než hypotéka. Tento pocit bude mít člověk možná poté, co bude splácet vlastní hypotéku 20 a více let. Protože pokud stojí 2+kk s parkováním na dobrém místě dnes v Praze nebo Brně kolem 7 mil. Kč a nájem bez energií a fondu oprav se dá pořídit kolem 17-20 tis. Kč, tak si vezmi, kolik by byla hypotéka za takový byt, dělá to kolem 40 tis. Kč a ještě bez pojištění, které člověka donutí uzavřít.
Došetřit vůči inflaci se podle mne dá, pokud jsou schopni v krátkém čase dospořit velké částky. To v jejich případě možné je. Ale pokud je rodina schopna uspořit ročně do 200 tis. Kč, tak opravdu nedospoří nikdy, protože o tuto sumu se cena nemovitosti za rok zvedne a často bohužel i o více, takže budou možná i v minusu a šetří k ničemu.
@miri_z píše:
Já tedy nemám tvou věšteckou kouli, ale čísla která uvádíš mi nějak nesedí. Pokud věštíš snížení úrokové sazby o 0.25%, musíš počítat i s adekvátním navýšením cen nemovitostí.Navíc čím větší hypotéku si vezmu, tím míň musím dávat ze svého. Nevidím důvod šetřit vlastní peníze, abych si nemusel brát tak vysokou hypotéku. Naopak vezmu si co největší hypo a dám co nejmíň ze svého. Dluh mi z velké části umoří inflace. Pokud jsem schopný šetřit víc (potažmo platit víc), tak si vezmu o to větší hypotéku nebo si koupím ještě další nájemní nemovitost. Pákový efekt hypotéky z tebe za pár let udělá boháče. Naopak škudlení tě nikam neposune, inflace ti všechny našetřené peníze sebere.
To zní hezky, ale lidi se bojí zvýšení úrokových sazeb. Ono i 1 % udělá při velkých hypotékách své. Něco jiného je mít hypotéku na nájemní nemovitost a něco jiného na vlastní, když nic jiného nemám.
@Cizinka 999 píše:
Bydlím v zahraničí a tady ti žádná Bankauskunft nedá peníze na hypotéku, kdyby splátky a vše kolem mělo být více než třetina cisteho příjmu.
Tak snad záleží i na tom, jak je ten příjem vysoký. Proč by rodina, která má dohromady 200 tis. Kč měsíčně, nemohla platit hypo klidně 100 tis. Kč měsíčně? I tak jim zůstane k dispozici více než dají lidé s průměrným platem dohromady. Mohou mít jinak úplně stejné výdaje jako lidé s průměrným příjmem. Takže mně ta třetina čistého příjmu nedává bez zohlednění jeho výše vůbec smysl.
@Josefuna píše:
Tak snad záleží i na tom, jak je ten příjem vysoký. Proč by rodina, která má dohromady 200 tis. Kč měsíčně, nemohla platit hypo klidně 100 tis. Kč měsíčně? I tak jim zůstane k dispozici více než dají lidé s průměrným platem dohromady. Mohou mít jinak úplně stejné výdaje jako lidé s průměrným příjmem. Takže mně ta třetina čistého příjmu nedává bez zohlednění jeho výše vůbec smysl.
No jenže lidé s takto vysokými příjmy mají obvykle i vyšší životní náklady, na to nezapomínej. A tím nemyslím jen že si dopřejí dražší potraviny nebo dají děti na kroužek tenisu a golf. Obvykle ale živí třeba dvě auta, mají sjednaná dražší pojištění, více spoří (ať už kdekoli) atd. Ono najednou místo 100k měsíčně utratit „jen“ 50 taky není žádná legrace.
@Anais Brno píše:
Většina známých se před rodicakem nebo v době rodicaku odstěhovala za Brno. Jakmile se děti vrátily do školek, do škol, tak jim začíná doprovazeci casove peklo… Ve městě většina dětí kolem té druhé, třetí třídy už je schopna dojet do školy a ze školy samotné a začínají si jezdit i samy na kroužky.
Ta druhá skupina RD za Brnem tak nejen řeší tu šíleně drahou hypo na x desítek let, ale náklady na dvě auta a časově totálně v pytli… Já jsem MHD za 20 minut v práci, ono jedou minimálně hodinu do práce, protože dovést děti a pak zácpa směrem do práce i z práce…
Taková výhra to vážně není…
Mít 1/3 na hypo, když nemovitost stojí 7 mega mi málo přijde…
A kde ti známí bydlí, že jejich děti nemohou chodit do školy v těch vesnicích za Brnem? Jsou i vesnice nebo městečka za Brnem, kde se dá normálně chodit na ZŠ až do deváté třídy a v některých mají dokonce i gymnázia. Z té naší vesnice jezdí do Brna na ZŠ málokdo, naopak děti chodí pěšky do místní školy nebo jezdí na kole do vedlejšího městečka.
@Josefuna píše:
Moc si teda nedokážu představit, že by rodina žila na 65m2, i pro rodinu s jedním dítětem je to neskutečně malé. Takové bývají 2+kk.
Pokud je to 3+kk, tak ložnice a dětský pokoj musí být kamrlíky po 10-12m2 a obývák s kuchyní dohromady tak 25m2. Příbuzní mají 3+kk asi 80m2 a i tak je to stísněné.
To bych teda nechtěla žít na takhle malém prostoru, tam ani není kam dávat věci a člověk ani nemá soukromí.
To není pravda.. My máme dum, máme ho nějaký 130m² a prijde mi to snad menší než tchyně byt 3+1 kolem těch 65m². Samozřejmě máme dva dětský pokoje, máme pracovnu atd. Ale zase v domě je potřeba víc věcí a ten byt tehlech rozměrů mi přijde naprosto dostačující
@Zumpa píše:
Asi tak nějak, dneska je největší past pro lidi něco, co nazývám civilizační negramotnost. Tak trošku to souvisí s finanční, ale padají do toho další prvky - v tomto případě čas a nervy ztrácené dojížděním, nutnost řešit záložní plán pro případ nemožnosti cestovat atp atd…
To teda nevím. Záleží, do jaké vesnice se za město nastěhují. Je plno vesnic a městeček, které jsou naopak tak vybavené, že lidi do města ani jezdit nemusí. Hodně lidí dnes pracuje z domova, buď má možnost takto pracovat pořád nebo několik dní v týdnu. Z naší vesnice si nikdo nestěžoval, že by chtěl zpět do města. Naopak, lidi ve měste v bytech litují a jsou rádi za svůj dům a velký prostor a zahradu. A i pro děti je tam vyžití, sportovní kroužky fotbal, tenis, taneční, místní Sokol, i ZUŠ. Ono není vesnice jako vesnice. Máš vesnice s dobrým spojením, které mají bus i vlak. A vlakem je bez zácpy ve městě do 30 minut. V některých je život lepší než ve městě.
@Anais Brno píše:
Jojo, těch příkladů mám kolem sebe několik. Většinou jsou to lidi, kteří v Brně zůstali po studiích. Chápu, že měli dost studentského bydlení.
Jedni koupili barák nejde v Holasicich, barák jako blázen, kámoška se po x letech vrátila do práce, jedno dítě do skolky, druhé do školy, škola jen první stupeň, takže až mladší nastoupí do školy, tak starší už bude chodit na druhý stupeň, který v místě není. Takže ty děcka do té školy bude vozit x let. Autem jezdí do práce manžel. Ona super spojení do Brna, za 15 minut, ale ten vlak jede co půl hodiny…ve finále holka s VS dělá fakturantku na 5 hodin denně…
Další kolegyně, oba Slováci, prodali byt v Brně, koupili tehdy levný pozemek za Brnem. Starší už sice ve škole, ale aby se tam dostal pěšky, tak není chodník a musel by chodit kolem frekventované silnice, kde není ani přechod. Do práce jim to trvá tak hodinu tam a hodinu zpátky…
Opravdu jsem ráda, že jsme oba s manželem měli v tomhle jasno a bylo nám jasné, že jako náplavy, nemající babičky v zádech, budou mít nejjednodušší situaci v bytě a vše v dojezdového vzdálenosti MHD, či dojít pěšky. Že by osobní zkušenost, když jsme oba na té vesnici vyrostli???
Místo do baráku, ty peníze investujeme dál, takže už když se syn narodil, věděli jsme, že po nás nezdědí hypotéku, ale vlastní byt…
Většina z nich si vzala hypo na dřeň, budou celý život splácet a na stáří jim zůstane prázdný mega barák a nebudou vědět co s ním…
Pokud bydlí v Holasisích, tak má naopak velmi dobrou polohu bydlení. V Brně je vlakem hned a navíc má blízko Rajhrad. Záleží, kde přesně v Holasicích bydlí. Ale Rajhrad je městečko a tam je normálně i druhý stupeň ZŠ. Zrovna tato oblast za Brnem je na tom velmi dobře a mají i spojení po dálnici.