Hypotéka - šli byste do toho?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.9.23 15:31
@Anonymní píše:
S tou náročností dítka je to určitě pravda… těžko se připouští, že by to mohlo nejít, dokud člověk to náročné dítě nemá no :nevim:
Ono já taky nepočítám, že bych po roce mohla zpátky na full time, ale ten zkrácený úvazek si prostě říkám, že by nějak měl jít. I partner může mít kdykoliv HO, takže by byl schopný pomoct. Případně není problém hodiny dopracovat i přes víkend, kdyby to přes týden fakt nešlo z nějakého důvodu. V tomhle máme obrovskou výhodu v tom, že máme oba neskutečné flexibilní pracovní dobu/místo.
Ale ano, člověk prostě chce vidět ten pozitivnější scénář :nevim:Zakladatelka

Náročné dítě je jedna věc, s tím se ještě dá pracovat, ale taky může být náročné těhotenství a porod a s tím neuděláš nic…svagrova si taky malovala, že bude pracovat do porodu, nabrala si klientelu, pak že bude hlídat babi…no rodila o 2 mesice dříve, help syndrom, předtím už nějakou dobu v nemocnici, pak akutní císař, JIP, teď nedonosene dítko…o práci si může nechat zda, všechny projekty musela odložit…jasně, že se ti to stát nemusí, ale ani ji to ve snu nenapadlo (mladá, zdravá ženská)…že mě nikdy nepocitat, že bude matka do porodu a hned po porodu moct pracovat, byť na částečný úvazek, pokud to půjde je to bonus, ale ležet na JIP, dítě v inkubátoru a do toho řešit, že musím vydělávat peníze, protože hypo 🤔 🤔 🤔
Anonym - osobní info o svagrove

• Citovat
  • Upravit
13966
1.9.23 15:45
@Anonymní píše:
Náročné dítě je jedna věc, s tím se ještě dá pracovat, ale taky může být náročné těhotenství a porod a s tím neuděláš nic…svagrova si taky malovala, že bude pracovat do porodu, nabrala si klientelu, pak že bude hlídat babi…no rodila o 2 mesice dříve, help syndrom, předtím už nějakou dobu v nemocnici, pak akutní císař, JIP, teď nedonosene dítko…o práci si může nechat zda, všechny projekty musela odložit…jasně, že se ti to stát nemusí, ale ani ji to ve snu nenapadlo (mladá, zdravá ženská)…že mě nikdy nepocitat, že bude matka do porodu a hned po porodu moct pracovat, byť na částečný úvazek, pokud to půjde je to bonus, ale ležet na JIP, dítě v inkubátoru a do toho řešit, že musím vydělávat peníze, protože hypo 🤔 🤔 🤔

Jo to je taky pravda. Tak jsem to měla s prvním dítkem. V 30tt hospitalizace za 3 tydny porod, dalších 5 týdnů v porodnici. Pak nespave dítě, cvičení, nespočet doktoru a kontrol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.9.23 08:53
@Anonymní píše:

Pořád tady je příjem partnera, mateřská, nemocenská, úspory, atd. Čili i kdyby v nejhorším celkový příjem klesnul na nějakých 70-80 tisíc, dá se z toho platit 40 tis hypotéka a poměrně slušně žít. A kdyby opravdu na chleba nebylo, dá se někomu pronajmout pokoj nebo část domu do doby než se finanční situace zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
2.9.23 09:02

Mne ta splátka při tomhle příjmu přijde v pohodě. Další aspekt (neprocitala jsem vše, nevím, zda byl zmíněný) je, kdy cca plánujete rodinu a tudíž jakou rezervu budete mít v době tvého výpadku. Pokud našetříte třeba milion, což se dá, v klidu to na dva roky pokryjete. Taky je otázka, jak jste ochotní se omezit. Na vyšší úroveň se zvyká lip než na nižší. Osobně bych dala fixaci delší, ono to (podle mě) nebude s tím padáním úroků tak horké. Ale já bych do toho šla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.9.23 13:07
@miri_z píše:
Pořád tady je příjem partnera, mateřská, nemocenská, úspory, atd. Čili i kdyby v nejhorším celkový příjem klesnul na nějakých 70-80 tisíc, dá se z toho platit 40 tis hypotéka a poměrně slušně žít. A kdyby opravdu na chleba nebylo, dá se někomu pronajmout pokoj nebo část domu do doby než se finanční situace zlepší.

Hele a jak chlap zareaguje, až potáhne příjem ze svýho? Je psychicky odolný to ustát? Je rozdíl mít dluh 10 na 60 tis výplaty a 40 na 60-70 tis vyplaty. Sice u nich ta splátka dá nyní cca 30% příjmu, než půjde na mateřskou, ale být na víc jak 30% příjmu se splátkou hypotéky je už pro mnohé natura pro psychiku. Jak jsem psala dřív, stačí nějaká nemoc, úraz, u chlapa v době RD a jsou total v háji. Druhá věc, sic mají vidinu růstu příjmu, jak moc se dá jejich práce automatizovat nebo nahradit někým levnějším? V mém oboru jde total do háje s příchodem AI copywriterske práce. Kde bylo 10 textařů, jsou jen 2. A postupně to leze i do jiných sfér marketingu. Jsou zaměstnanci závislí na platu, kdyby aspoň podnikali a uměli si peníze zajistit i jinak než pracovní smlouvou, tak je to jiný level a já bych se v tom případě nezdráhala do toho jít hned.ale oni čekají, až jim peníze posle zaměstnavatel… Navíc mají asi mentálně náročnější práci, takže syndrom vyhoření může hrozit… V mém oboru celkem častý problém, tuhle šel kolega na rok na nemocenskou skrz to vyhoření, dalších několik balancuje na hrane.. total v háji všichni z pracovního nasazení. Do tohoto tu nevidíme, co mají za práci. Známe jen číslo příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
2.9.23 13:21

@PETRAKIM nemoc, uraz apod u chlapa jde resit pojistkou, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.9.23 14:38
@DandátkoP píše:
@PETRAKIM nemoc, uraz apod u chlapa jde resit pojistkou, ne?

Určitě. A zrovna na takovou výši úvěru a případně potřeby domacnosti je potřeba hodně dobře hledat, číst podmínky, je to fujerina na desátou, pojistka bude dost drahá, pokud bude krýt i případnou pracovní neschopnost třeba až od 60 dne a pojišťovna bude muset měsíčně vyplatit být jen 40 tis. na splátku uveru… Výhodou pro ně je snad nyní jen nízký věk a snad žádné zdravotní problémy, ono stačí mít nějakou autoimunitní nemoc a pojišťovny mají problém buď pojistit vůbec, v lepším případě zvednou platbu za pojistku. Mít jen zaměstnání s vysokým příjmem a vysokou hypo je dost rizikové, když to není kryté něčím dalším dostatečně a jen se spoleha, že ty příjmy časem porostou, protože zaměstnavatel urcite přidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.9.23 17:36
@PETRAKIM píše:
Hele a jak chlap zareaguje, až potáhne příjem ze svýho? Je psychicky odolný to ustát? Je rozdíl mít dluh 10 na 60 tis výplaty a 40 na 60-70 tis vyplaty. Sice u nich ta splátka dá nyní cca 30% příjmu, než půjde na mateřskou, ale být na víc jak 30% příjmu se splátkou hypotéky je už pro mnohé natura pro psychiku. Jak jsem psala dřív, stačí nějaká nemoc, úraz, u chlapa v době RD a jsou total v háji. Druhá věc, sic mají vidinu růstu příjmu, jak moc se dá jejich práce automatizovat nebo nahradit někým levnějším? V mém oboru jde total do háje s příchodem AI copywriterske práce. Kde bylo 10 textařů, jsou jen 2. A postupně to leze i do jiných sfér marketingu. Jsou zaměstnanci závislí na platu, kdyby aspoň podnikali a uměli si peníze zajistit i jinak než pracovní smlouvou, tak je to jiný level a já bych se v tom případě nezdráhala do toho jít hned.ale oni čekají, až jim peníze posle zaměstnavatel… Navíc mají asi mentálně náročnější práci, takže syndrom vyhoření může hrozit… V mém oboru celkem častý problém, tuhle šel kolega na rok na nemocenskou skrz to vyhoření, dalších několik balancuje na hrane.. total v háji všichni z pracovního nasazení. Do tohoto tu nevidíme, co mají za práci. Známe jen číslo příjmu.

Nejde plánovat život podle toho, že oba přijdou o příjem, že nastane apokalypsa, umělá inteligence zničí lidstvo apod. Podle této logiky bys nemohla jít ani do nájmu.

Schopný člověk si přeci těch 40 tis. vždycky nějak vydělá, plus tady je samozřejmě nemocenská, podpora v nezaměstnanosti a další záchytné systémy. Nebo v nejhorším někomu pronajmeš pokoj, garáž, zahradu.. Jako nájemník takové možnosti nemáš když ti dojdou peníze odcházíš s holým zadkem. Dům se dá v nejhorším prodat a v 99% případů to bude s pohádkovým ziskem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.9.23 18:40
@miri_z píše:
Nejde plánovat život podle toho, že oba přijdou o příjem, že nastane apokalypsa, umělá inteligence zničí lidstvo apod. Podle této logiky bys nemohla jít ani do nájmu.Schopný člověk si přeci těch 40 tis. vždycky nějak vydělá, plus tady je samozřejmě nemocenská, podpora v nezaměstnanosti a další záchytné systémy. Nebo v nejhorším někomu pronajmeš pokoj, garáž, zahradu.. Jako nájemník takové možnosti nemáš když ti dojdou peníze odcházíš s holým zadkem. Dům se dá v nejhorším prodat a v 99% případů to bude s pohádkovým ziskem.

Zrovna toto by lidi měli plánovat velmi důsledně i pro případnou apokalypsu, když jde o první nemovitost, první velký závazek a je určen k bydlení, životu…
Plno lidí hraje vabank s vysokou výši hypotéky, kdy jejich jediným jistym příjmem za celý život je plat. To je za mě špatně. A na to ještě část má špatně zvolenou pojistku pro případ výpadku příjmu. Třeba ty od banky jako součást úvěru. Já kdybych na tu moji u banky kývla, protože přece dělá nižší úrok o 0,3%, nedostanu ani floka, bo se nevztahovala na OSVČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.23 19:38
@PETRAKIM píše:
Zrovna toto by lidi měli plánovat velmi důsledně i pro případnou apokalypsu, když jde o první nemovitost, první velký závazek a je určen k bydlení, životu…
Plno lidí hraje vabank s vysokou výši hypotéky, kdy jejich jediným jistym příjmem za celý život je plat. To je za mě špatně. A na to ještě část má špatně zvolenou pojistku pro případ výpadku příjmu. Třeba ty od banky jako součást úvěru. Já kdybych na tu moji u banky kývla, protože přece dělá nižší úrok o 0,3%, nedostanu ani floka, bo se nevztahovala na OSVČ.

Jako ja byla ráda za nízkou hypotéku, kdyz mi dítě nevzali do skolky a já nevěděla, co zaměstnavatel, jestli budu doma za doslova par korun, co jsem si zbytek rozlozila na 4 roky, nebo jestli mi umožní puluvazek a my se s manželem nějak prostridame.. Abych aspoň měla jistou práci.. Ale věděli jsme, že to prostě z jednoho platu v pohodě zvládnem. No naštěstí mám zlatyho ředitele a ten mi domluvil místo ve školce, jinak by mi ho nevzali asi ani jako predskolaka :roll: takže bysme byli na jednom platu x let :nevim:

• Citovat
  • Upravit
574
2.9.23 20:02
@PETRAKIM píše:
Plno lidí hraje vabank s vysokou výši hypotéky, kdy jejich jediným jistym příjmem za celý život je plat. To je za mě špatně. A na to ještě část má špatně zvolenou pojistku pro případ výpadku příjmu. Třeba ty od banky jako součást úvěru. Já kdybych na tu moji u banky kývla, protože přece dělá nižší úrok o 0,3%, nedostanu ani floka, bo se nevztahovala na OSVČ.

Nepřijde mi to jako vysoká výše hypotéky. Podle příjmu by si mohli vzít hypo téměř na 10 mio, ale chtějí vzít jen na 7.5 mio. To mi přijde poměrně rozumné a dá se to utáhnout s přehledem i z jednoho platu.. Čili nevidím nějak ten problém. Nevidím problém ani v tom, že je to první nemovitost. Přeci někde musíš začít. Nebo si mají koupit nejdřív garsonku? V čem jim to pomůže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.9.23 20:59
@Anonymní píše:
Jako ja byla ráda za nízkou hypotéku, kdyz mi dítě nevzali do skolky a já nevěděla, co zaměstnavatel, jestli budu doma za doslova par korun, co jsem si zbytek rozlozila na 4 roky, nebo jestli mi umožní puluvazek a my se s manželem nějak prostridame.. Abych aspoň měla jistou práci.. Ale věděli jsme, že to prostě z jednoho platu v pohodě zvládnem. No naštěstí mám zlatyho ředitele a ten mi domluvil místo ve školce, jinak by mi ho nevzali asi ani jako predskolaka :roll: takže bysme byli na jednom platu x let :nevim:

To je otázka té pojistky v případě výpadku příjmu. Plno rodin jede s jedním platem, plno to zvládne, já v tomto ohledu jsem dost konzerva, radši se uskrovn s menší nemovitosti a menším úvěrem do doby, než se nadechnu a vezmu sílu na větší závazek. Fajn, že vám to vyšlo. A bude i OK do doby, než to splatite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
2.9.23 21:13
@miri_z píše:
Nepřijde mi to jako vysoká výše hypotéky. Podle příjmu by si mohli vzít hypo téměř na 10 mio, ale chtějí vzít jen na 7.5 mio. To mi přijde poměrně rozumné a dá se to utáhnout s přehledem i z jednoho platu.. Čili nevidím nějak ten problém. Nevidím problém ani v tom, že je to první nemovitost. Přeci někde musíš začít. Nebo si mají koupit nejdřív garsonku? V čem jim to pomůže?

Příjmy mají slušně, o tom žádná. Já třeba nevidím problém v garsonce jakožto startovacím bydlení. Ta se prodá snaž než vetsi dum, snaž se pronajme, menší náklady na provoz. Na stáří je lepší než dům nejen finančně, ale i z pohledu údržby. Třeba v mém okolí mladé rodiny s dětmi veku predskolniho meni byty za domky. Už mají dva příjmy, malý byt mění za domek. Plní si sen toho domku a dostavaji se k němu skrze nižší úvěrové závazky, mají úvěrovou historii. Prošli si obdobím péče o malé dítě/děti, tj další velká zkouška vztahu sama o sobě. Já jsem v tomto prostě konzervativnější, navíc ovlivněna tez silne špatnými příběhy z okoli v oblasti zdravi, které ty rodinné rozpočty poslaly ke dnu ze dne na den neplánovaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.9.23 21:41
@PETRAKIM píše:
Příjmy mají slušně, o tom žádná. Já třeba nevidím problém v garsonce jakožto startovacím bydlení. Ta se prodá snaž než vetsi dum, snaž se pronajme, menší náklady na provoz. Na stáří je lepší než dům nejen finančně, ale i z pohledu údržby. Třeba v mém okolí mladé rodiny s dětmi veku predskolniho meni byty za domky. Už mají dva příjmy, malý byt mění za domek. Plní si sen toho domku a dostavaji se k němu skrze nižší úvěrové závazky, mají úvěrovou historii. Prošli si obdobím péče o malé dítě/děti, tj další velká zkouška vztahu sama o sobě. Já jsem v tomto prostě konzervativnější, navíc ovlivněna tez silne špatnými příběhy z okoli v oblasti zdravi, které ty rodinné rozpočty poslaly ke dnu ze dne na den neplánovaně.

No tak asi je to otázka názoru. Nejlepší by asi bylo koupit si tu první garsonku jako investici ve chvíli, kdy člověk třeba dovrší osmnácti let a má už nějaký drobný prokazatelný příjem, nebo s ručením rodičů. Ale člověk na to většinou tak brzo nemyslí a pak najednou léta běží, máš rozjetou kariéru, několikaletý vztah, chceš zakládat rodinu, dávno už bydlíš třeba v 4+1 a pak asi už nepůjdeš bydlet do garsonky. Prostě jakmile už dostaneš rozum, všechno zrovna splňuješ, máš i slušný prokazatelný příjem, tak podle mě nejlepší chytit tu příležitost za pačesy a jít do toho. Ta příležitost tady nebude vždycky, za půl roku můžou být ty podmínky jiné a na barák už třeba nikdy nedosáhneš. Jakmile už jednou hypotéku máš, tak to nějak utáhneš. Přece mi neříkej, že je tady nějaká velká pravděpodobnost, že oba kompletně a dlouhodobě přijdou o příjem. To je prostě extrém a když se to stane jednomu člověku z tisíce, tak holt ten barák zase prodáš nebo si holt necháš pro sebe ten jeden pokoj (garsonku) a zbytek domu pronajmeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.9.23 21:54
@Zumpa píše:
Takhle, výpadek jednoho příjmu znamená katastrofu, protože bude +60.000,– plat, -40.000,– jen hypo, tzn. zbyde 20.000,– na vše ostatní. Takže když se třeba zhoupnou ceny energií, tak zbyde čistá nula. Pak můžete jít do lesa na houby a do charity pro oblečení.

Já mám třeba teď rodičák 20000 a jen splátku hypotéky 30000 (platím si sama svoji nemovitost). Prostě jsem si musela předem našetřit a teď to „projídám“. Příjem jsem měla asi 80000. Občas i přes 100000, ale k tomu děti, které převážně živím sama. Zakladatelko, za mě jsou ty vaše kalkulace úplně reálně uplatnitelné. Taky si spočítej, kolik ušetříte na pronájmu, pokud jste v pronájmu, plus zvažte to, že peníze vám zůstávají v té nemovitosti a ještě se zhodnocují. Za mě jasné ano.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max